Tam 1 milyar dolarlık yatırım: Çin'in Türkiye'deki mega yatırımı komşunun gündeminde! Otomobil devi geri sayıma başladı

Tam 1 milyar dolarlık yatırım: Çin'in Türkiye'deki mega yatırımı komşunun gündeminde! Otomobil devi geri sayıma başladı

Türkiye ile Çinli otomobil devi BYD arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan dev anlaşma Yunan basınında geniş yankı uyandırdı. Çinli otomotiv devinin Manisa'da fabrika kurmaya hazırlandığını ifade eden Yunan basını, anlaşmanın toplam 1 milyar doları kapsadığını ifade etti.

Dünya

22.10.2024, 13:51

Yunanistan merkezli Deface Point'te yer alan haberde, Çinli otomobil devi BYD'nin Manisa'daki fabrikası için temellerin atıldığını ve aynı zamanda sahaya ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla yol yapım çalışmalarına da hız verdiğini kaydetti. 

Rusya, tartışmaların odağındaki Discord için harekete geçti: Terörist eylemler ve aşırılık yanlısı içerikler barındırıyordu Rusya, tartışmaların odağındaki Discord için harekete geçti: Terörist eylemler ve... Haberi Görüntüle

"1 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA"

BYD'nin Türkiye'deki yatırımı 1 milyar doları bulacak ve bir fabrika, bir araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) merkezinin yanı sıra bir tedarikçi parkı da içerecek diyen Yunan basını, "Çin otomobil endüstrisi ile Türkiye arasındaki anlaşmanın imza töreni Temmuz 2024'te Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda gerçekleşti." ifadelerini kullandı. 

Habere devam eden Yunan basını, "Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise BYD ile Türkiye arasındaki iş birliğinde önemli bir kilometre taşı olarak otomobil üretimine 2026 yılı içerisinde başlanmasının beklendiğini söyledi." dedi.

Milyonlarca insan tehlikede: Bu sivrisineklerle mücadelede ilaçlar yetersiz kalıyor! Araştırmacılar uyarıda bulundu... Milyonlarca insan tehlikede: Bu sivrisineklerle mücadelede ilaçlar yetersiz kalıyor! Araştırmacılar... Haberi Görüntüle

5000 KİŞİYE İSTİHDAM

Tesis 5.000 kişiye istihdam yaratacak ve yıllık 150.000 otomobil üretim kapasitesine sahip olacak diyen Yunan basını, "Yeni fabrika sayesinde BYD, Türkiye'nin 1995 yılından bu yana gümrük birliği anlaşmasını sürdürdüğü Avrupa Birliği'ne daha kolay erişebilecek. Böylece BYD, Çin menşeli elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergilerindeki artıştan etkilenmeyecek." ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, Türkiye'nin, başta yüzde 100 "Türk Malı" ilk elektrikli otomobili üreten Togg olmak üzere yerli otomobil üreticilerini destekleme çabası kapsamında Çin otomobil ithalatına da yüzde 40 gümrük vergisi uyguladığını da belirtmek gerekiyor diyerek habere parantez açan Defence Point, "2023 yılında BYD, 3 milyondan fazla otomobille dünya çapında saf elektrikli araçların ve şarj edilebilir hibritlerin en büyük satıcısı oldu." yorumunu yaptı.

Shenzhen merkezli şirket ülkemizde de saf elektrikli Dolphin, Atto 3, Seal ve hem elektrikli hem de plug-in hibrit (DM-i versiyonu) olarak sunulan Seal U olmak üzere dört modelle faaliyet gösteriyor diyen Yunan basını, "Türkiye'nin Ocak-Eylül 2024 döneminde otomobil ihracatında tarihinin en iyi ilk 9 ayını yaşadığını hatırlatırız. Bunlar, mevcut döviz kurlarına göre %5,3 artışla 26,9 milyar dolara veya 24,5 milyar avroya ulaştı." dedi.

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading