Tam 49 adet Abrams tankı için onay verildi! Cephede işleri karıştıracak hamle

Tam 49 adet Abrams tankı için onay verildi! Cephede işleri karıştıracak hamle

Kiev, Moskova'ya karşı savunma çabalarını güçlendirmek için 49 M1A1SA Abrams tankı almaya hazırlanıyor. Bu tanklar her ne kadar Amerikan yapımı olsa da, doğrudan ABD'den gelmeyecek. Abrams tankları Washington'ın onayıyla Avustralya'dan gönderilecekler.

Dünya

17.10.2024, 08:07

Avustralya medyasında yer alan habere göre, Canberra hükümeti 245 milyon dolarlık askeri yardım sağlamayı taahhüt etti ve 49 tank bu yardımın bir parçası olarak Kiev'e gönderilecek. 

49 M1A1SA Abrams tankı duyurusu Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları toplantısına katılan Avustralyalı Savunma Bakanı Pat Conroy tarafından geldi. ITAR (Uluslararası Silah Ticareti Düzenlemeleri) kapsamında Abrams tanklarının fikri mülkiyet haklarını elinde bulunduran ABD, Avustralya'nın tankları Ukrayna'ya gönderebilmesi için transferi onaylamak zorundaydı.

Bu aşamada anlaşma hala planlama aşamasında, Avustralya tanklarının Ukrayna'ya ulaşması bir dizi prosedür nedeniyle zaman alacak. Bu tanklar, Avustralya ordusunda 17 yıllık aktif kullanımdan sonra önemli ölçüde değer kaybetmiş durumda.

Bu, aşınmış parçaların değiştirilmesi ve Washington'ın Ukrayna'daki muharebe gereksinimlerini karşılamak için modifikasyonlara tabi tutulmaları gerektiği anlamına geliyor. Büyük olasılıkla, bu tanklar önce bu yükseltmeler için ABD'ye gidecek.

Savaşın seyrini sıraladı! Hizbullah dikkat çeken yeni açıklama: Düşmana zarar verme aşamasına geçtik! Savaşın seyrini sıraladı! Hizbullah dikkat çeken yeni açıklama: Düşmana zarar... Haberi Görüntüle

TANK FİLOSU GÜÇLENECEK

Çeşitli kaynaklardan gelen raporlar, ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği yaklaşık 15-16 Abrams tankının artık savaş alanında faaliyet göstermediğini gösteriyor. Polonya raporları, bunların yarısının tamamen imha edildiğini, diğerlerinin ise önemli hasar gördüğünü ve onarım gerektirdiğini gösteriyor. Avustralya tankları gelene kadar başka Abrams tankı kaybedilmezse, Ukrayna sahada 60 birimden oluşan güçlü bir tank taburuna sahip olabilir.

Avustralya'nın 75 M1A2 SEPv3 Abrams tankı edinme kararı, savunma yeteneklerinde büyük bir yükseltmeye işaret ediyor ve olası bölgesel tehditlere yanıt olarak ordusunu modernize etme çabasını yansıtıyor. 2022'de tamamlanan anlaşma yaklaşık 3,5 milyar Avustralya doları değerindeydi.

Bu satın alma, Avustralya'nın zırhlı kuvvetlerini geliştirme ve Avustralya Ordusunun koalisyon ortaklarıyla rekabette kalmasını sağlama yönündeki daha geniş savunma stratejisinin bir parçasıdır. Yeni M1A2 SEPv3 modelleri, 2007'den beri hizmette olan eski M1A1 SA Abrams tanklarının yerini alacaktır.

Daha gelişmiş M1A2 SEPv3'ü satın alma kararı, ABD ile yapılan kapsamlı istişarelerin ardından alındı. ABD, yeni modelin, Trophy aktif koruma sistemi gibi daha iyi koruma sistemleri, artırılmış hareket kabiliyeti ve daha güçlü silahlar gibi yükseltilmiş teknolojisi nedeniyle daha üstün olduğu görüşündeydi.

Avustralya, tankları yükseltmenin yanı sıra, önemli tank bileşenlerini kendi ülkesinde üreterek yerel savunma sanayisini güçlendirmeyi taahhüt etti. Bu, yalnızca orduyu modernize etmekle kalmıyor, aynı zamanda askeri donanım üretimi yoluyla yerel iş yaratılmasını da destekliyor. Avustralya kendi ordusunu inşa etmeye odaklanırken, eski M1A1 Abrams tanklarının Ukrayna'ya bağışlanması, ülkenin küresel çatışmalar karşısında uluslararası müttefiklere verdiği devam eden desteğin bir kanıt olarak göze çarpıyor.

M1A2 SEPv3, M1A1 SA'dan çok daha gelişmiş bir modeldir ve daha güçlü zırh, daha iyi sensörler ve geliştirilmiş savaş alanı yönetim sistemleri sunarak onu modern savaş senaryolarında çok daha yetenekli hale getirir. Geliştirilmiş kompozit zırhı ve Trophy sistemi, tanksavar füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı daha iyi koruma sağlar ve SEPv3'ü hem geleneksel hem de asimetrik savaş için çok daha esnek ve zorlu bir varlık haline getirir.

Pasifik'te 67 günlük hayatta kalma mucizesi: Motorsuz tekneyle kurtuluş! Pasifik'te 67 günlük hayatta kalma mucizesi: Motorsuz tekneyle kurtuluş! Haberi Görüntüle

ABRAMS CEPHEDE NE KADAR ETKİLİ OLACAK?

Rus işgali 2022'de başladığından beri Ukrayna, çeşitli uluslararası ortaklardan tanklar şeklinde önemli destek aldı ve Rus kuvvetlerine karşı savunma yeteneğini güçlendirdi. Savaşın başlarında, odak noktası Sovyet dönemi tank stoklarını yenilemekti ve birçok Avrupa ülkesi eski T-72 modellerine katkıda bulundu.

Örneğin Polonya 200'den fazla T-72M1 ve PT-91 Tvardi tankı bağışlarken, Çek Cumhuriyeti yükseltilmiş T-72 Avengers dahil olmak üzere yaklaşık 194 tank gönderdi. Kuzey Makedonya gibi daha küçük ülkeler de birkaç tank bağışladı.

Ukrayna'nın karşı saldırıları ivme kazanınca Batılı ülkeler yardımlarını hızla artırdı; İngiltere 14 Challenger 2 tankı, Almanya Leopard 2'ler ve ABD de düzinelerce M1 Abrams tankı bağışladı.

2023'ün başlarında Ukrayna, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden Leopard 2 dahil olmak üzere daha gelişmiş Batı tankları almaya başladı. Bu tanklar, eski Sovyet tanklarına kıyasla daha iyi ateş gücü, hareket kabiliyeti ve koruma sunuyordu.

2024'ün ortalarına gelindiğinde, Ukrayna'nın tank envanteri T-72'leri tamamlayan yüzlerce Batı tankını [Leopard 2, Challenger 2 ve Abrams] içerecek şekilde genişledi. Bu bağışlar, Ukrayna'nın Rus kuvvetlerinden toprakları geri alırken savunmasını sürdürmesine yardımcı olan diğer zırhlı araçları ve topçu sistemlerini de içeren daha geniş askeri yardım paketlerinin bir parçasıydı.

Ancak Ukrayna, Abrams tanklarını cephede kullanma konusunda zorluklarla karşı karşıya kaldı, çünkü bu yüksek maliyetli, gelişmiş araçlar Rusya'nın güçlerine karşı savaşa mükemmel şekilde uygun değil. Başlıca sorunlardan biri, Rusya'nın etkili tanksavar saldırıları başlatma yeteneği olarak görüldü.

Tanklar, zırhlarını delerek ciddi hasara yol açan Kornets dahil olmak üzere Rus hassas füzeleri tarafından defalarca vuruldu. Ayrıca, insansız hava araçlarına karşı savunmasız olmaları, modern savaştaki performansları konusunda endişelere yol açıyor.

Buna karşılık, Ukrayna ordusu daha basit ama etkili savunma adımları attı, örneğin tankları mürettebat için ekstra %35 koruma sağlayan çelik kafeslerle donattı. İdeal bir çözüm olmasa da, savaşmaya devam etmelerine yardımcı oldu.

Abrams tanklarıyla ilgili bir diğer sorun ise yüksek bakım ve lojistik ihtiyaçlarıdır. Uzmanlaşmış onarımlar gerektirdiklerinden, özellikle yedek parça ve eğitimli personel sınırlı olduğunda, savaş koşullarında bakımları zor olabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading