Yandex Metrica

Sitede Ara

Tarihi Erdoğan-Sisi zirvesi dünya medyasını salladı: Yeni dönem başladı Atina'yı endişe sardı

Tarihi Erdoğan-Sisi zirvesi dünya medyasını salladı: Yeni dönem başladı Atina'yı endişe sardı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin dün Türkiye'ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret dünya medyasında geniş ses getirdi. İki ülke arasında yeni bir sayfanın açıldığını yazan gazeteler, Erdoğan ve Sisi'nin Gazze konusunda ortak bir tavır benimsediğine dikkat çekti. Yunan medyasında ise endişe hakim.

Dünya

05.09.2024, 11:06

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine dün Ankara'ya ilk kez resmi ziyarette bulundu. Tarihi buluşma, 12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret oldu. İki ülke çeşitli konularda 17 anlaşma imzaladı. Daha sonrasında iki lider ortak basın toıplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda, "Gazze'de 11 aydır devam eden soykırımın sona ermesi ve ateşkes önceliğimiz olmaya devam ediyor" dedi. Sisi ise Türkiye'nin yürüttüğü diplomasiye desteklerinin tam olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşmadan memnuniyet duyduğunu belirtti.

İki ülke arasında yeni bir dönem başlarken tarihi zirve dünya medyasında büyük ses getirdi. Yunan medyasında ise endişe hakim.

Latin Amerika fethi! Türkiye'nin adımları ses getirdi: Yatırım tam 14 kat arttı Latin Amerika fethi! Türkiye'nin adımları ses getirdi: Yatırım tam 14... Haberi Görüntüle

''YENİ BİR SAYFA''

Agence France-Presse haber ajansı iki liderin Şubat ayında Kahire'de, dün de Ankara'da gerçekleştirilen zirve sonrası ilişkilerinde 'yeni bir sayfa' açtığını belirtti. İki ülke arasında 17 işbirliği anlaşması imzalandığını yazan AFP, ayrıca Erdoğan ve Sisi'nin Gazze'de ateşkes ve kuşatma altındaki Filistin halkına daha fazla insani yardım ulaştırılması çağrısında bulunduğuna dikkat çekti.

Associated Press haber ajansı isetarihi zirveye ilişkin yaptığı değerlendirmede Erdoğan'ın Sisi'yi Ankara'daki havalimanında karşıladığına dikkat çekti. AP, Sisi'nin "Ziyaretim Mısır ve Türkiye arasında yeni bir dostluk ve iş birliği dönemini başlatma yönündeki ortak iradenin bir yansıması" ifadelerine yer verdi.

Al Jazeera'den Resul Serdar, 12 yıl sonra gerçekleşen tarihi görüşmenin yıllardır çeşitli konularda görüşe ayrılıkları bulunan Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemi başlattığını vurguladı.

3. nükleer uçak gemisinde geri adım! Türk düşmanı o ülke parayı denkleştiremedi 3. nükleer uçak gemisinde geri adım! Türk düşmanı o ülke... Haberi Görüntüle

GAZZE KONUSUNDA ORTAK TAVIR

France24 gazetesi de, Türkiye ve Mısır'ın aylardır abluka altında olan ve yoğun bombardımana marauz kalan Gazze konusunda ortak bir tavır benimsediğini vurguladı. Söz konusu haberde iki ülke arasındaki ilişkilerin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrasında daha da ısındığını yazdı. Haberin detayında "Her iki lider de Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu ve kuşatma altındaki Filistin halkına daha fazla insani yardım ulaştırılması gerektiğini söyledi" ifadelerini kullandı.

Microsoft'un kurucusu Bill Gates'ten 2 büyük felaket senaryosu! 25 yıl içinde... Microsoft'un kurucusu Bill Gates'ten 2 büyük felaket senaryosu! 25 yıl... Haberi Görüntüle

''İLİŞKİLER YUMUŞADI 17 ANLAŞMA İMZALANDI''

Times of Israel gazetesi ise, 12 yıl sonra gerçekleşen görüşme ile uzun zamandır gergin devam eden ilişkilerin yumuşadığını yazdı. Haberde iki ülkenin ticaret, savunma, sağlık, enerji ve çevre konuları dahil olmak üzere her alanda ilişkileri iyileştirme iradesini yeniden teyit ettiğini ve toplamda 17 anlaşma imzalandığını yazdı.

Bermuda Şeytan Üçgeni'nin gizemli sırrı çözüldü! Uzmanlar, kayıpların nedenini açıkladı Bermuda Şeytan Üçgeni'nin gizemli sırrı çözüldü! Uzmanlar, kayıpların nedenini açıkladı Haberi Görüntüle

200 MİLYON DOLARLIK YATIRIM ANLAŞMASI

Middle East Eye, Sisi'nin Türkiye ziyaretinde 200 milyon dolarlık yatırım anlaşması imzalandığına dikkat çekti ve "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sisi'nin bizzat katıldığı etkinlikte, yıllardır süren anlaşmazlıklar ve bozulan ilişkilerin ardından yeni bir dönemin başlangıcı birlikte kutlandı." ifadelerini kullandı.

Al Monitor, Erdoğan ve Sisi'nin ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgesel konulardaki eşgüdümün artırılması yönündeki kararlılıklarını yinelediklerini yazarken, Middle East Monitor, Sisi'nin 12 yıl sonra Türkiye'ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret ile ilişkilerin yeniden canlandığına dikkat çekti.

Erdoğan ve Sisi'den beyaz sayfa! Ankara'daki tarihi ziyaret dünya basınında: Yeni dönem başlıyor Erdoğan ve Sisi'den beyaz sayfa! Ankara'daki tarihi ziyaret dünya basınında:... Haberi Görüntüle

''TÜRKİYE VE MISIR İLETİŞİM KANALLARINI AÇIYOR''

Yunanistan'ın önde gelen gazeteleri arasında yer alan Kathimerini ise Mısır ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın en kritik boyutunun ekonomik olduğunu yazdı şu yorumda bulundu;

"Libya'da Mısır ve Türkiye arasında ortaya çıkan anlayış Atina için belki de en endişe verici gelişme zira yakın zamana kadar taban tabana zıt kamplarda yer alan Ankara ve Kahire, iletişim ve anlayış kanalları açmaya çalışıyor gibi görünüyor"

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading