Tehlike geliyor! Eriyen Himalaya buzullarında 1700 antik virüs keşfedildi!
Bilim insanlarının Tibet Platosu'nda yaptığı araştırmalarda Himalaya buzullarının erimesiyle 1700'e yakın antik virüs keşfedildiği ve genmlarının analiz edildiği duyuruldu.
Tibet Platosu'nda yer alan ve Himalaya Dağı'nda bulunan Guliya Buzulu'nda bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda çarpıcı keşiflere imza atıldı.
1700'DEN FAZLA VİRÜS KEŞFEDİLDİ
Buz çekirdeklerinde yapılan incelemeler sonucunda yaklaşık olarak 1705 virüs türü keşfedildiği ve genomlarının inclenediği aktarıldı. Canlı virüs patojenlerinin büyük tehlike oluşturabileceği, iklimdeki kürsel değişiklikle ve buzulların erimesinden kaynaklı virüslerin günyüzüne çıkmasının büyük riskler taşıyor.
Bilim adamlarının Guliya Buzulları'nda yaptığı araştırmalar Himalaya'da buzların delinmesiyle bilim insanlarının araştırma için elde ettikleri buz kütlesinin içerisinde bulunan virüsleri inceledikleri, virüsün adaptasyon sonrası uygun koşullarda çoğalabilme ihtimali olduğu vurgulandı.
EVRİM GEÇİRMESİ HALİNDE PANDEMİ YAŞANABİLİR
Ohio Eyalet Üniversitesi İklim araştırmaları merkezi ZhiPing Zhong, Son Buzul Çağı'nın sona erdiği 11 bin 500 yıl öncesine ait olan toplulukların, iklim değişikliklerinin virüs gelişimi arasındaki ilişkiye destek çıktığı belirtiliyor.
Virüslerin pandemiye yol açmayacağı ancak evrim geçirmesi halinnde ise büyük bir endişe yaratma ihtimslinin olduğunu beliren bilim insanları virsülerin DNA'larını inceleyerek, yeni sonuçları araştıracakları öğrenildi.