Yandex Metrica

Sitede Ara

Teksas Devleti'ni tanıyalım: ABD'den ayrılması halinde dünyanın en büyük 8. ekonomisi olacak

Teksas Devleti'ni tanıyalım: ABD'den ayrılması halinde dünyanın en büyük 8. ekonomisi olacak

Yasadışı göçü önlemek için sınıra kurduğu bariyerler sonrası merkezî yönetimle iç savaşın eşiğine gelen Teksas eyaleti, ABD'deki siyasi ayrışmanın odak noktası haline geldi. Amerikan ekonomisini sırtlayan Teksas, olası bir bağımsızlık adımı sonrasında dünyanın en büyük 8. ekonomisi olarak ortaya çıkabilir.

Dünya

13.05.2024, 08:46

Meksika sınırında göçmenlere karşı aldığı önlemler sonrası hem Amerikan Yüksek Mahkemesi hem de federal güçlerle karşı karşıya gelen Teksas, geri adım atmıyor. Eyaletin seçilmiş valisi Cumhuriyetçi Greg Abbott, ABD Başkanı Joe Biden'ın Teksas Ulusal Muhafızlarını etkisiz hale getirmeye çalışması halinde buna direnecekleri mesajını veriyor. 

Image

Sınırdaki bariyer ve dikenli çitlerin kaldırılması yönündeki Yüksek Mahkeme kararını uygulamak için federal polisin Teksas'ta harekete geçmesi halinde bunun çok büyük bir hata olacağını ifade eden Abbott (fotoğrafta), Cumhuriyetçi valilerin yönettiği 25 eyaletten de destek görüyor. 

Image

Abbott, yasadışı göçün Teksas'ın işgali anlamına geldiğini belirtiyor ve sınırda eyalet olarak önlemler almanın 'işgale karşı anayasal hak' olduğunu belirtiyor.

Federal güçlerle Teksas'ta kontrolü sağlama amacındaki Joe Biden, gerilimin silahlı bir çatışmaya evrilmemesi için şimdilik beklemeyi tercih ediyor. Bazı Cumhuriyetçiler sınır meselesinin yeni bir iç savaşa yol açabileceğini söylüyor. 

Image

Tunus'ta neler oluyor? Cumhurbaşkanı adayı Zamal'a hapis cezası! Tunus'ta neler oluyor? Cumhurbaşkanı adayı Zamal'a hapis cezası! Haberi Görüntüle

İHRACATIN 5'TE 1'İNE TEK BAŞINA İMZA ATTI

Kendi bayrağını Amerikan bayrağıyla bir tutan ve ulusal milli marşı bulunan Teksas'ın bir iç savaş halinde bağımsızlığını ilan edebileceği konuşuluyor.

ABD ekonomisini ayakta tutan bir numaralı eyalet durumundaki Teksas, 2022 yılında 485 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam, 51 eyaletli ABD'de yaklaşık 2,5 trilyon dolarlık toplam ihracatın hemen hemen 5'te 1'i anlamına geliyor. 

Yüzölçümü itibariyle Türkiye'nin büyüklüğüne yakın durumda olan Teksas (695 bin kilometrekare), ABD'den ayrılması halinde dünyanın en büyük ekonomileri arasına 8. sıradan girecek. Çünkü Teksas'ın milli hasılası 2023 verilerine göre 2,4 trilyon dolar.

Kişi başına düşen gelirin 50 bin doların üzerinde olduğu eyalet bu tabloyla İtalya, Kanada, Rusya, Güney Kore, Brezilya, Avustrayla, İspanya ve Meksika gibi ülkeleri tek başına geride bırakıyor.

2002 yılından beri ABD ihracatında lider eyalet unvanını elinden bırakmayan Teksas, 2022'de kaydettiği 485 milyar dolarlık satışla, 'ihracat devi' 4 eyaletin toplamı kadar performansa imza attı: Kaliforniya 185 milyar dolar, Louisiana 122 milyar dolar, New York 106 milyar dolar ve Illionis 78 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. 

Image

Almanlar Türkiye ile dalaşmaya kararlı: Eurofighter, Akkuyu, Doğu Akdeniz, FETÖ, PKK... Almanlar Türkiye ile dalaşmaya kararlı: Eurofighter, Akkuyu, Doğu Akdeniz, FETÖ,... Haberi Görüntüle

TEKSAS DEVLETİ YÜKLENİYOR

Gaz, petrol ve buna bağlı yan ürünlerle temel kimyasallar, kauçuk ve elyaf konusunda dünya pazarına yön veren eyalet, aynı zamanda yarı iletkenler, bilgisayar ekipmanı, havacılık ürünleri ve motorlu taşıt parçaları konusunda da ABD ekonomisini sırtlıyor. 

Teksas'ın 31 milyon dolayındaki nüfusunun 4'te 1'i Meksikalılardan ve geri kalanı ise Alman, Afrikalı, İngiliz, İskoç, İrlandalı ve Kızılderililerden oluşuyor. Verginin düşük, altyapı imkanlarının oldukça gelişmiş olduğu Teksas, ticarî alışverişini yoğunlukla Çin, Kanada ve Meksika ile gerçekleştiriyor. 

ABD'de giderek derinleşen siyasi ayrışmanın iç savaşla sonuçlanması halinde, ortaya çıkacak yeni ülkelerden birinin Teksas Devleti olması olasılıklar dahilinde görülüyor.

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading