Sitede Ara

Türk Dışişleri'nden tüm devletlere çağrı: BM gözlem noktasında bu kez kimyasal silah kullandılar

Türk Dışişleri'nden tüm devletlere çağrı: BM gözlem noktasında bu kez kimyasal silah kullandılar

İsrail'in tecavüzcü ve soykırımcı askerleri Lübnan güneyindeki Birleşmiş Milletler Görev Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldırıları sürdürüyor. Misyon binasını bugün de tankla basan işgalciler, cilt ve mide sorunlarına yol açan kimyasal madde kullandı. Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayınlayıp tüm devletlere çağrıda bulundu. 

Dünya

14.10.2024, 00:06

Lübnan güneyini işgal etme amacındaki İsrail, Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin bölgeyi terk etmesini istiyor. 

Ramya kasabasında bulunan ve 3 gündür saldırı altındaki BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) gözlem noktası bugün işgalcilerin baskınına uğradı. 

UNIFIL açıklamasına göre sabah erken saatlerde, Mavi Hat'tan Lübnan'a geçen 3 grup İsrail askeri, BM Barış Gücü karargâhının ana kapısını 2 adet Merkava tankıyla tahrip etti ve tesislere zorla girdi. 

UNIFIL güçlerinden bölgedeki ışıklandırmayı kapatmalarını isteyen işgalciler, bölgede birtakım dumanlar yayan mühimmat ateşledi.

Yayılan kimyasal madde, UNIFIL görev grubu askerlerinde cilt tahrişi ve mide sorunları gibi etkilere yol açtı. Askerlere tıbbî müdahale yapılırken saldırılara kınamalar peş peşe geldi. 

Lübnan'daki BM görev gücü askerleri kimyasal saldırı sonrası tedavi altına alındı.

Bilim insanlardan kritik uyarı: Dünya'yı vuracak güneş fırtınası bu hafta geliyor! Hangi saatte etkili olacak? Bilim insanlardan kritik uyarı: Dünya'yı vuracak güneş fırtınası bu hafta... Haberi Görüntüle

TÜRK DIŞİŞLERİ'NDEN SALDIRIYA TEPKİ

Türk Dışişleri Bakanlığı BM güçlerine düzenli olarak saldırı düzenleyen İsrail'i kınama bildirisi yayınladı. UNIFIL'in bölgenin güvenliğine katkıda bulunmak amacıyla görevlendirildiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İsrail'in savaşı bölgeye yayma saikiyle hareket ettiği dikkate alındığında, UNIFIL'in rolü daha da fazla önem arz etmektedir. İsrail'in UNIFIL'e düzenli olarak saldırması, Netanyahu hükümetinin Lübnan'a yönelik işgal politikası izlediğinin ve her koşulda silah kullanmaya hazır olduğunun bir delilidir."

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin, BM güçlerini bizzat görevlendirdiğine işaret edilen açıklamada, Konsey üyelerinin, İsrail'in BM güçlerine karşı saldırılarını engellemekle yükümlü olduğu vurgulandı.

Açıklamada, tüm devletlere, İsrail'e ve İsrail'i silahlandıran ülkelere karşı ortak tutum takınma çağrısında bulunuldu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çeliki ise sosyal medya hesabındaki mesajında, İsrail'in Lübnan'daki BM gücüne saldırmasının, BM üyesi tüm ülkelere saldırması demek olduğunu belirtti.

Netanyahu hükümetinin her ülke ve uluslararası hukuk için tehdit olduğunu vurgulayan Çelik, "Bu saldırılar bir kere daha İsrail'in barış yanlısı herkesi düşman olarak gördüğünü göstermiştir. Barışı korumak isteyen tüm ülkeler, İsrail'e karşı beraber hareket etmelidir" ifadelerini kullandı.

Güney Afrika'daki tarihi keşif: Mars'ın geçmişine ışık tutabilir Güney Afrika'daki tarihi keşif: Mars'ın geçmişine ışık tutabilir Haberi Görüntüle

GÖZLEM KULESİNE TANK ATIŞI 

UNIFIL, 10 Ekim'de İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu 2 barış gücü askerinin yaralandığını duyurmuştu.

11 Ekim'de de İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki Ras Nakura bölgesindeki UNIFIL komuta merkezinin ana girişini top mermisiyle hedef almış, bir UNIFIL gözlem kulesi de Merkava tankı ile vurulmuştu. Saldırılarda 2 askerin daha yaralandığı bildirilmişti.

Birçok ülke İsrail'in UNIFIL güçlerine yönelik saldırılarını kınamıştı. İsrail ordusunun, Lübnan ordusuna ait bir mevziyi hedef alması sonucu 2 Lübnan askeri ölmüştü.

İsrail'in soykırımcı savaş suçlusu Başbakanı Binyamin Netanyahu BM güçlerinin bölgeden çekilmesini isteyerek BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i tehdit etmiş, "UNIFIL güçlerini Hizbullah kalelerinden ve çatışma alanlarından çıkartın" demişti. 

Netanyahu'ya tepki gösteren Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in uluslararası meşruiyete ve ilgili kararlara uymama konusunda yeni bir safhaya geçtiğine dikkat çekti. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

2

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading