Türk İHA'larına rakip olacaklar! Fransa UCAV için düğmeye bastı

Türk İHA'larına rakip olacaklar! Fransa UCAV için düğmeye bastı

Türkiye'nin savunma sanayi ürünleri dünyaya yol göstermeye devam ediyor. Son olarak İHA ihracatında zirveyi yakalayan Türkiye'ye Fransa'dan rakip geldi. Fransızlar Rafale F5 filosunu güçlendirmek için insansız savaş hava aracı olan UCAV'ı devereye sokmayı planlıyor.

Dünya

09.10.2024, 22:40

Dünya büyük savaşın sancılarını çekerken, ülkeler savunma sanayi alanında yatırımlarını artırmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde savunma sanayi alanında devrim yaratan Türkiye'nin yerli ve milli İHA'ları bu alanda Avrupa başta olmak üzere birçok dünya ülkesine öncülük etti. 

Son olarak Türk İHA'ları rakip olarak gösterilen, Fransız UCAV İHA'larının geliştirme çalışmaları başladı.8 Ekim 2023'te, Fransız Silahlı Kuvvetler ve Gaziler Bakanı Sébastien Lecornu, 2030'da piyasaya sürülmesi planlanan Rafale F5 standardını tamamlayacak yeni bir insansız savaş hava aracı [UCAV] için geliştirme çalışmalarının başlatıldığını duyurdu.

Etkinlik Saint-Dizier hava üssünde gerçekleşti ve Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri [AAE] Şefi General Jérôme Balanger ve Dassault Aviation Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Éric Trappier dahil olmak üzere üst düzey askeri liderleri bir araya getirdi. Trappier , "Bu son teknoloji gizli savaş uçağı, 2033 yılına kadar Fransız Hava Kuvvetleri'ne eşsiz teknolojik ve operasyonel avantajlar sunacak" dedi.

Robot süpürgeler hacklendi! Sahiplerine küfür ediyor, evcil hayvanlara saldırıyor! Robot süpürgeler hacklendi! Sahiplerine küfür ediyor, evcil hayvanlara saldırıyor! Haberi Görüntüle

UCAV RAFELE F5'E ENTEGRE EDİLECEK

Fransız Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, yeni UCAV'ın geliştirilmesi için bütçe henüz kesinleşmedi ancak yüz milyonlarca avroya ulaşması bekleniyor. Finansmanın öncelikle araştırma ve geliştirme masraflarını da içeren Savunma Bakanlığı bütçesinden gelmesi planlanıyor. Üst düzey bir bakanlık yetkilisinin paylaştığı gibi, "Teknolojik girişimlerimizin ilerlemesi için gerekli finansmanı sağlamak hayati önem taşıyor."

Yeni UCAV üç ana aşamada geliştirilecek: ilk tasarım, prototip ve test. İlk prototipin 2028'e kadar tamamlanması bekleniyor, ardından 2033'e kadar operasyonel hazırlığa ulaşmak için bir dizi test uçuşu yapılacak. General Bélanger'e göre, "Maksimum verimlilik ve güvenliği sağlamak için geliştirmenin her aşaması sıkı bir şekilde izlenecek ve değerlendirilecek." Başarı kriterleri arasında operasyonel testler, gizlilik özellikleri ve diğer platformlarla etkileşim yer alacak.

UCAV, Rafale F5 ile birlikte çalışmak üzere tasarlanmıştır ve droneların gelecekteki yinelemeleri, otomatik görev yönetimine izin veren teknolojileri içerecektir. Bir askeri analistin açıkladığı gibi, "UCAV'nin Rafale F5 ile entegrasyonu yalnızca Hava Kuvvetlerimizin ateş gücünü artırmakla kalmayacak, aynı zamanda savaş alanı operasyonları için yeni taktiksel yetenekler de sağlayacaktır." Yeni drone'un geleneksel savaş uçaklarıyla nasıl sinerji içinde çalışabileceğini göstermek için ortak tatbikatlar planlanıyor. 

Yeni UCAV, radar dönüş sinyallerini azaltacak aktif gizlilik teknolojileri de dahil olmak üzere gelişmiş teknolojileri bünyesinde barındıracak. Tehditleri tespit etme ve bunlara karşı koyma yeteneğini garantilemek için özel sensörler ve elektronik harp sistemleri uygulanacak. Dassault Aviation uzmanlarına göre, "Tasarım ve üretimdeki yenilik, yalnızca etkili değil aynı zamanda askeri havacılıktaki yeni zorluklara da yanıt veren bir platform yaratmamızı sağlayacak."

PKK'nın bağlı olduğu CENTCOM'dan koç boynuzlu Yom Kippur mesajı: Ne demek istediler? PKK'nın bağlı olduğu CENTCOM'dan koç boynuzlu Yom Kippur mesajı: Ne... Haberi Görüntüle

PROJEYE GÖZÜ GİBİ BAKIYORLAR

Yeni UCAV'ın geliştirilmesi, teknik arızalar, program gecikmeleri ve bütçe aşımı gibi bir dizi risk taşıyor. Analistlere göre, bu riskleri yönetmek "sıkı kalite kontrol önlemleri ve düzenli ilerleme değerlendirmeleri" gerektirecek. Bir askeri yetkili , "gerçek engellere dönüşmeden önce potansiyel sorunları belirlemede proaktif olmak çok önemli"  yorumunu yaptı.

Yeni geliştirilen UCAV, Fransa'nın savunma yeteneklerini güçlendirmeye yönelik daha geniş bir stratejinin parçasıdır. Fransız Savunma Bakanı'nın da belirttiği gibi, "Savunmada bağımsızlığı sağlamak ulusal güvenliğimiz için hayati önem taşımaktadır." Proje, Fransa'nın artan küresel tehditler ve jeopolitik istikrarsızlık bağlamında askeri bütçesini artırma ve cephaneliğini modernize etme politikasına uymaktadır. 

Yeni platformları çalıştıracak ekipleri eğitmek, Fransız Hava Kuvvetleri için en önemli öncelik olacak. Bakan Lecornu, "yeni teknolojilerin başarılı bir şekilde entegre edilmesi için eğitim ve beceri geliştirmeye yatırım yapmanın önemli olduğunu" belirtti. Yeni sistemlere hızlı ve etkili bir şekilde hakim olmayı sağlamak için simülasyonlar ve pratik egzersizler de dahil olmak üzere eğitim programları planlanıyor.

Sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin artan endişelere yanıt olarak, UCAV projesi ekolojik ayak izinin bir analizini de içerecek. Fransız yetkililere göre, "Askeri gücümüzün yüksek seviyede kalmasını sağlarken çevresel hasarı en aza indiren teknolojiler üzerinde çalışacağız." Üretim sürecinde yeni, daha çevre dostu teknolojilerin uygulanması enerji tüketimini ve emisyonları azaltmak için planlanıyor. 

Yeni UCAV geliştirme duyurusu, Fransız askeri kuvvetleri için önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor ve ülkenin savunma sektöründe yenilikçiliği sürdürme taahhüdünü vurguluyor. Önümüzde birçok zorluk olsa da, Fransız yetkililer yeni projenin gelecekteki çatışmalarda stratejik bir avantaj sağlayacağını garanti ediyor. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading