TürkAkım boru hattına kim saldırdı? O ülkeden Türkiye'ye haritalı kanıt!

Rus yetkililer, Ukrayna'nın iddia edilen saldırılarına ilişkin haritalar ve diğer materyalleri içeren bir dosya sağlayarak Türkiye'nin kapısını çaldı. Konuya yakın kaynakların Middle East Eye'a verdiği bilgiye göre Türk yetkililerin dosyanın kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğini ifade edildi.
Rusya, Ukrayna'nın Türkiye'ye bağlı enerji altyapısına yönelik saldırılarına ilişkin "kanıtlar" içeren diplomatik bir dosyayı Ankara'ya iletti. İngiltere merkezli Middle East Eye'da yer alan haberde, Rus yetkililerin dosyayı bu ay başında ilettiği aktarıldı.
RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE HARİTALI KANIT
İddiaya göre, Ukrayna'nın TürkAkımı boru hattına ve Rus topraklarındaki diğer enerji altyapısına yönelik saldırılarını takip ettiği iddia edilen haritalar ve diğer materyaller içeriyor.
Türk yetkililer dosya hakkında henüz kamuoyuna bir açıklama yapmadı ancak konuya yakın bir kaynak, dosyanın kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğini söyledi.
Kaynak ayrıca Rusya'nın benzer dosyaları birçok Avrupa ülkesine sunduğunu, bu ülkelerin çoğunun 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Moskova ile sınırlı diplomatik ilişki sürdürdüğünü belirtti.
TÜRKAKIM'A KİM SALDIRDI?
Ocak ayında Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna güçlerinin Krasnodar'da TürkAkımı'na hizmet veren bir gaz kompresör istasyonunu dokuz "kamikaze" saldırı İHA'sı kullanarak hedef aldığını iddia etmişti.
Bakanlığa göre, Rus hava savunma sistemleri tüm dronları engelledi. Ancak, birinden çıkan enkaz bir gaz ölçüm ünitesindeki bir binaya ve ekipmana küçük hasar verdi.
Rusya, geçen ay da aynı kompresör istasyonunu hedef alan üç Ukrayna İHA'sının saldırısını püskürttüğünü açıklamıştı.
930 km'den uzun olan TürkAkım, şu anda Rusya ile Avrupa arasındaki tek doğrudan boru hattıdır. Balkan Akımı olarak Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan'a devam etmeden önce Karadeniz ve Türk Trakya'daki Türk karasularından geçmektedir. Ayrıca Karadeniz'in altından geçen ve doğrudan Türkiye ana karasına gaz taşıyan MaviAkım boru hattı da var.
2023'DEN BU YANA SAVAŞIN ORTASINDA
Rusya, 2023 yılından bu yana Ukrayna'yı TürkAkım boru hattına insansız hava araçları ve diğer araçlar kullanarak saldırı girişiminde bulunmakla defalarca suçladı.
Geçtiğimiz yıl üst düzey bir Türk yetkili MEE'ye Ankara'nın değerlendirmesinin Moskova'nın Ukrayna'nın boru hattını gerçekten hedef aldığı görüşüyle örtüştüğünü söyledi. Yetkili, TürkAkımı'nın hem Rusya hem de Türkiye için stratejik bir enerji projesi olduğunu, özellikle Ankara'nın bölgesel bir enerji merkezi olmayı hedeflediğini vurguladı.
Türkiye, savaş başladığından beri Rusya ve Ukrayna arasında diplomatik bir gerginlik içinde yürüdü. Ankara, Ukrayna'ya lazer güdümlü füzeler, silahlı insansız hava araçları ve mühimmat da dahil olmak üzere gelişmiş silahlar sağlarken, Moskova ile ticari ilişkiler ve diplomatik kanalları da sürdürdü.
31 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ TEHLİKEDE
TürkAkım'dan Türkiye'ye yılda 31 milyar metreküp, Mavi Akım'dan ise 16 milyar metreküp doğalgaz taşınıyor. Ocak ayında Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın TürkAkımı'na bir saldırı gerçekleştiğini kamuoyuna açıklamasıyla Türkiye'nin durumdan duyduğu memnuniyetsizlik daha da belirginleşti. Bayraktar, gaz akışının kesintisiz devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Alman Der Spiegel dergisi geçen yıl Ukrayna'nın o zamanki başkomutanı Valerii Zaluzhnyi'nin 2022 sonlarında Karadeniz'de TürkAkımı boru hattını hedef alan bir deniz harekâtı planladığını bildirdi. Dergiye göre, harekât nihayetinde başarısızlıkla sonuçlandı.
Rusya ve Ukrayna birbirlerinin enerji altyapılarını hedef aldı. Rusya ve Ukrayna, geçen ay ABD'nin arabuluculuğunda birbirlerinin enerji tesislerine yönelik saldırılara 30 günlük moratoryum uygulanması önerisi üzerinde anlaşmıştı.
Ancak, her iki taraf da o zamandan beri birbirlerini anlaşmayı ihlal etmekle defalarca suçladı. Anlaşma, Ocak ayında göreve dönen ABD Başkanı Donald Trump'ın çatışmaya son vermek için daha geniş kapsamlı bir diplomatik çabasının parçasıydı.
Bu ayın başlarında, Rusya savunma bakanlığı Ukrayna'nın Rus enerji altyapısına yönelik saldırılarını artırdığını ve moratoryuma rağmen sadece 24 saat içinde hedefleri 14 kez vurduğunu söyledi. Ukrayna ordusu iddiayı "sahte" ve "dezenformasyon" olarak reddetti.
Bakanlık, Telegram'da yayımladığı açıklamada, Ukrayna'nın "Rus bölgelerindeki enerji altyapısına yönelik insansız hava araçları ve top mermileri kullanarak gerçekleştirdiği tek taraflı saldırıların sayısını artırdığını" belirtti.
