Türkiye Afrika'ya ışık oldu! ABD'yi kapı dışarı eden Burkina Faso'dan BRICS adımı: İlk temas sağlandı

Türkiye Afrika'ya ışık oldu! ABD'yi kapı dışarı eden Burkina Faso'dan BRICS adımı: İlk temas sağlandı

Afrika'daki adımlarını sıklaştıran Türkiye, birçok Afrika ülkesine yol gösterici olmaya devam ediyor. Türkiye'nin BRICS adımı sonrası harekete geçen Burkina Faso hükümeti'de birlike göz kırptı. 

Dünya

24.09.2024, 15:46

Türkiye'nin adımları Afrika ülkelerine yol gösterici olmaya devam ediyor. Bölgedeki istikrarı tekrar sağlamak adına sıkı çalışmalar yapan Türkiye önce Somali daha sonra Etiyopya hükümeti ile masaya oturmuş ve iki ülke arasındaki gerilimi çözmenin yollarını aramıştı.

ABD'den Lübnan'daki patlamalara ilişkin büyük bir yalan daha: 'Olaylarla ilgimiz yok' ABD'den Lübnan'daki patlamalara ilişkin büyük bir yalan daha: 'Olaylarla ilgimiz... Haberi Görüntüle

AFRİKA ÜLKESİNDEN BRICS ADIMI

Yine bir başka Afrika ülkesi olan Burkina Faso ile bir dizi savunma anlaşması imzalayan Türkiye, Afrika'nın üzerine yapışan sömürge lekesini silmek için çalışmalarına hız vermişti. 

Yakın zamanda ABD'yi topraklarından gönderen Burkina Faso, şimdi de BRICS'e yeşil ışık yaktı. 

Resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Burkina Faso hükümeti, Burkina Faso Başbakanı Apollinaire Kyelem de Tambela Rusya’nın Burkina Faso Büyükelçisi Igor Martynov ile yaptığı görüşmede ülkesinin dolar ve euronun egemenliğine karşı mücadele etmek ve daha adil bir uluslararası ticaret sistemi sağlamak amacıyla BRICS’e katılmayı arzuladığını belirtti.

Maduro'dan Gazze ve Lübnan açıklaması: Erdoğan insanlığın en önemli liderlerinden biri Maduro'dan Gazze ve Lübnan açıklaması: Erdoğan insanlığın en önemli liderlerinden... Haberi Görüntüle

BRICS NEDİR, HANGİ ÜLKELERİ İÇERİYOR?

Tarihler 2006 yılını gösterdiğinde Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan topluluk, ülkeler arasında ekonomik işbirliğini amaçlıyor. Söz konusu gruba 2010’da Güney Afrika da eklendi ve Güney Afrika'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2023 BRICS Zirvesi’nde üye ülkelerin liderleri genişleme kararı aldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024'te BRICS’e katıldı.

Öte yandan BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini kapsıyor. Gelişen dünyanın beş büyük ülkesi Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harfleriyle oluşan BRICS, Batı'nın tek taraflı ekonomik işbirliğine alternatif olarak ortaya çıkan ve üye ülkeler arasında hem ekonomik hem de kültürel işbirliğini amaçlayan bir organizasyon.

Lübnan'da terör estiren İsrail ordusundan kafa karıştıran açıklama: 'Geniş çaplı bir tırmanış hedeflemiyoruz' Lübnan'da terör estiren İsrail ordusundan kafa karıştıran açıklama: 'Geniş çaplı... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE BRICS'E ÜYE Mİ?

Birliğe katılmak isteyen mevcut ülkeler arasında, Bahreyn, Bangladeş, Beyaz Rusya, Cezayir, Endonezya, Fas, Honduras, Kuveyt, Küba, Meksika, Nijerya, Suriye, Tacikistan, Tayland, Tunus, Vietnam ve Yunanistan gibi pek çok ülke var.

Tüm bu ülkelerin yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından BRICS’e davet edilen Türkiye, zamanında söz konusu davete yeşil ışık yakmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin BRICS'e dahil edilmesi gerektiği yönünde beyanatta bulunmuştu.

 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading