Yandex Metrica

Türkiye BRICS için resmi teklifi yaptı: Bloomberg'den çarpıcı iddia: Ankara Batı ötesinde bir ittifak kurma çabasında

Türkiye BRICS için resmi teklifi yaptı: Bloomberg'den çarpıcı iddia: Ankara Batı ötesinde bir ittifak kurma çabasında

ABD merkezli Bloomberg'de yer alan habere göre Türkiye BRICS üyeliği için resmen başvuru yaptı. Bloomberg, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde "Ankara Batı ötesinde bir ittifak kurma çabasında" ifadelerini kullandı.

Dünya

02.09.2024, 17:09

Bloomberg'de yer alan habere göre, "Konuya yakın kaynaklara göre, Türkiye, küresel nüfuzunu artırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni bağlar kurmak amacıyla BRICS gelişmekte olan pazar ülkelerinin oluşturduğu gruba resmen katılmak için başvuruda bulundu.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen ve yorum yapma yetkisine sahip olmadıklarını belirten kişilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin jeopolitik ağırlık merkezinin gelişmiş ekonomilerden uzaklaştığı görüşünde olduğu belirtiliyor." denildi.

Türkiye'nin BRICS'e katılmak üzere aylar önce resmi olarak başvuruda bulunduğu iddiasını dile getiren ABD merkezli Bloomberg haber sitesi, Türkiye'nin 'Batı'nın ötesinde ittifaklar kurmak için' böyle bir yol izlemek istediğini yazdı. 

Selcan Hacaoğlu ve Fırat Kozok imzasıyla bugün yayınlanan haberde, adını Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerinden alan BRICS'in, topluluğun genişlemesini ekim ayında Rusya'da yapılacak zirvede ele alacağı belirtildi. 

Gizemli evde akılalmaz keşif! Altın paraların üzerindeki yazı görenleri şoke etti Gizemli evde akılalmaz keşif! Altın paraların üzerindeki yazı görenleri şoke... Haberi Görüntüle

"BRICS'E KATILMAK İÇİN RESMİ BAŞVURU YAPILDI"

Türkiye'nin 'BRICS'e katılmak için resmi talepte bulunduğunu' ifade eden Bloomberg'e konuşan, konuya aşina isimler, Türkiye'nin 'küresel nüfuzunu artırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni bağlar kurmak' istediğini anlattı. Konu hakkında yorum yapma yetkisi olmadığı için kimliğinin paylaşılmaması şartıyla değerlendirmelerde bulunan kişiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin görüşünün 'jeopolitik ağırlık merkezinin gelişmiş ülkelerden uzaklaştığı' yönünde olduğunu söyledi.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Türkiye'nin yeni diplomatik hamlesinin kilit bir NATO ülkesi olarak yükümlülüklerini yerine getirirken bir yandan da 'çok kutuplu dünyada tüm taraflarla bağlar kurma hedeflerini yansıttığını' ifade etti. Kaynaklar, Türkiye'nin aylar önce BRICS'e katılmak için başvuru yaptığını, söz konusu başvurunun onlarca yıldır Avrupa Birliği'ne (AB) katılma konusunda ilerleme yaşanmamasının getirdiği hayal kırıklığı ve hüsran devam ederken yapıldığını belirtti. 

Canlı yayında tüm dünyayı kandırmaya çalıştı! Netanyahu'nun 'harita' oyunu: Batı Şeria'daki şehirleri göstermedi! Canlı yayında tüm dünyayı kandırmaya çalıştı! Netanyahu'nun 'harita' oyunu: Batı... Haberi Görüntüle

HANGİ ÜLKELER BRICS'E ÜYE?

Analizde, bunun aynı zamanda Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında Türkiye'nin Rusya ile yakın bağlarını sürdürmesinin bazı NATO ülkeleriyle yarattığı anlaşmazlıkların da bir sonucu olduğu yorumuna yer verildi. Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı ise Bloomberg'in yorum talebini reddetti. 

BRICS, bu yılın başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Etiyopya ve Mısır olmak üzere dört yeni ülkeyi bünyesine katmıştı. Suudi Arabistan da BRICS'e katılmak üzere bir davet almış olsa da ülke henüz topluluğa katılmış değil. Kaynaklar, BRICS'in genişlemesinin 22-24 Ekim'de Rusya'nın Kazan kentinde yapılacak zirvesinde ele alınabileceğini anlattı. Buna göre, Malezya, Tayland ve Azerbaycan da topluluğa katılma isteğinde.

Habere Tepki Ver

9

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading