Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye BRICS'ten önce MSP'ye giriyor: Yeraltı rezervlerini uçuracak gelişme

Türkiye BRICS'ten önce MSP'ye giriyor: Yeraltı rezervlerini uçuracak gelişme

694 milyon tonluk nadir toprak elementi rezerviyle dünyanın ikinci büyüğü konumundaki Türkiye, bu değerli varlığın işlenmesi sürecinde kritik bir adım atıyor. Ankara, Çin'e karşı NTE tedarik güvenliğini sağlamayı amaçlayan Mineral Güvenliği Ortaklığı'na katılıyor. Çarpıcı bilgiyi İngiliz basını duyurdu. 

Dünya

20.09.2024, 17:42

Türkiye BRICS'ten önce MSP'ye girdi. Keşfedilmiş 694 milyon tonluk nadir toprak elementi (NTE) rezervi ve bunun yanında geniş bor yataklarıyla Türkiye, Mineral Güvenliği Ortaklığı'na (Minerals Security Partnership Forum) katılıyor. ABD ve Avrupa öncülüğündeki forum, dünya yeraltı kaynaklarının yönetiminde öncü bir rol üstleniyor. 

Avustralya, Kanada, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, Japonya, Norveç, Güney Kore, İsveç, İngiltere ve ABD'nin üye olduğu MSP'nin yeni ortağı Türkiye olacak. 

Londra merkezli Middle East Eye (MEE) haber platformuna bilgi veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Ankara'nın MSP'ye katıldığını doğruladı. Yetkili, önümüzdeki hafta resmî duyurunun yapılacağını ifade etti. 

Bu gelişmenin nadir toprak elementlerini işleme konusunda Batılı ülkelerle yeni işbirliği kapısını açabileceği belirtiliyor.

Mineral Güvenliği Ortaklığı toplantısı

Akıllı telefon ve bilgisayar ekranlarından hibrit ve elektrikli otomobillerin pillerine dek pek çok ileri teknoloji barındıran aygıtta nadir toprak elementleri (NTE) kullanılıyor. 

2024 başı itibariyle kurulan MSP Forumu, 14 üye ve Avrupa Birliği dışında Kazakistan, Namibya, Ukrayna ve Özbekistan gibi mineral üreten ülkeleri bir araya getirerek Çin'in sahadaki hakimiyetine karşı mücadele ediyor. 

İki kez bombaların hedefi oldu! Gazze'de herkes şoke oldu: Cenaze namazı sırasında kıpırdayan kefen! İki kez bombaların hedefi oldu! Gazze'de herkes şoke oldu: Cenaze... Haberi Görüntüle

BİR YANDAN ÇİNLİLERLE PAZARLIK SÜRECEK

Türkiye, 2022 yılında Eskişehir-Beylikova'da 694 milyon tonluk yatakla dünyanın ikinci büyük NTE rezervini keşfettiğini duyurmuştu. Dünya çapında ilgi gören keşif, küresel NTE ticaretinin yüzde 70'inden fazlasını kontrol eden Çin'in de ilgisini çekmişti. 

Çinlilerin NTE rezervini işlemek üzere Türkiye'ye ortaklık teklif ettiği biliniyor. Ancak kaynaklar, nihaî ürünün Türkiye'de üretilmemesi halinde Pekin'le bir anlaşmaya varılamayacağını kaydediyor. Çin'le görüşmeler sürerken Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın ekim ayında Çin'i ziyaret etmesi bekleniyor. 

Eskişehir'deki rezerv alanından yılda 10 bin ton nadir oksit element, 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve nükleer teknoloji için hayati önem taşıyan 250 ton toryum üretimi hedefleniyor. 

Bakan Bayraktar, Eskişehir'deki nadir toprak elementi rezerv alanında

MEE'ye göre MSP üyeliği, Türkiye'ye NTE üretimi için kritik teknolojileri elde etme konusunda hem bilgi hem de yatırımlar için finans desteği sağlayabilir. Haberde şu ifadeler dikkat çekiyor:

"MSP Forumu, Batı'nın kritik hammaddelere ilişkin gelecekteki politikalarını şekillendirmesi muhtemel olduğundan Ankara için bir nimet olabilir. Ayrıca nadir toprak elementlerinin çıkarılmasından rafine edilmesine ve işlenmesinden geri dönüştürülmesine kadar üretimini hızlandırmak için projeler oluşturmayı ve bunların finanse edilmesini de sağlar. 

Ankara halen fabrikalar ve rafineriler için kendi altyapısını kurma sürecindedir. Büyük miktarda fon ve teknolojiye ihtiyacı vardır. MSP Forumu, Ankara'nın projelerini Batılı ihracat kredi ajanslarına, finans kurumlarına ve özel sektöre sunmasını sağlayacaktır."

30 yılın en büyük sel felaketi! 1 milyon kişiyi doğrudan etkiledi 30 yılın en büyük sel felaketi! 1 milyon kişiyi doğrudan... Haberi Görüntüle

YENİ PETROL VE GAZIN KALBİ TÜRKİYE 

MEE, Avrupa Birliği yetkilisi Jurgis Vilcinkas'ın temmuz ayında Tunceli'deki mineral forumunda kullandığı ifadeleri hatırlatıyor:

Nadir toprak elementlerinin yoğun olarak kullanıldığı teknolojik ürünler

"Nadir toprak elementleri, etrafımızda gerçekleşen endüstriyel ve enerji devrimi 4.0 için yeni petrol ve gazdır. Türkiye bunun kalbinde olabilir. Sadece yükselen bir madencilik merkezi değil, aynı zamanda yenilikçi ürün geliştiren bir ülke olarak da..."

Avrupa Birliği, kritik birçok sektörde kullanılan minerallerden bor konusunda büyük ölçüde Türkiye'ye bağımlı durumda. Türkiye dünya bor mineralinin yüzde 73'üne sahip.

Bunun yanında nadir toprak elementlerine yönelik talebin 2030 yılına dek 5 kat artması bekleniyor. Çin bu ihtiyacın yüzde 90'ını, lityum işleme ve üretiminin ise yüzde 60'ını tek başına karşılamayı hedefliyor. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading