Türkiye nükleer güç olacak! Ankara ve Pekin'in yakınlaşması Yunan'ı rahatsız etti

Türkiye nükleer güç olacak! Ankara ve Pekin'in yakınlaşması Yunan'ı rahatsız etti

Türkiye ve Çin'in nükleer yakınlaşması komşuyu rahatsız etti. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Pekin zirvesini haberleştiren Yunan basını, "Türk bakan küçük modüler reaktörlerin (SMR) geliştirilmesi olmak üzere nükleer enerjide olası iş birliğini araştırmak üzere Çin Devlet Enerji Yatırım Kurumu (SPIC) temsilcileriyle bir araya geldi." ifadelerini kullandı.

Dünya

17.10.2024, 14:19

Yunanistan merkezli Defence Point'te yer alan haberde "Görüşmeler, Türkiye'nin dış enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltmak ve artan elektrik taleplerini karşılamak için nükleer kapasitesini genişletmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti." denildi.

Habere devam eden Yunan basını, "Küçük modüler reaktörler (SMR'ler), geleneksel nükleer güç reaktörlerinin kapasitesinin yaklaşık üçte biri kadar olan 300 MW'a kadar güç çıkışına sahip gelişmiş nükleer reaktörlerdir." ifadelerini kullandı. 

Son dakika... İsrail yine Lübnan'a saldırıyor: Beyrut'ta üç büyük patlama meydana geldi Son dakika... İsrail yine Lübnan'a saldırıyor: Beyrut'ta üç büyük patlama... Haberi Görüntüle

ELEKTRİK ÜRETEBİLEN SMR'LER

Büyük miktarda düşük karbonlu elektrik üretebilen SMR'ler şunlardır diyen Yunan basını madde madde sıraladı;

Küçük – Fiziksel olarak geleneksel bir nükleer enerji reaktörünün boyutunun çok küçük bir kısmıdır.

Mafsallı – Sistem ve bileşenlerin fabrikada monte edilmesini ve kurulum için bir ünite olarak sahaya nakledilmesini sağlar.

Reaktörler – Enerji üretmek için ısı üretmek amacıyla nükleer fisyonun kullanılması.

Yunan basını habere, "Halen geliştirilme aşamasında olan SMR'ler, dengeli bir enerji karışımı arayan ülkeler için umut verici bir teknoloji olarak görülüyor." diye devam etti.

Suriye'de ABD üssüne saldırı! Roketler peş peşe ateşlendi Suriye'de ABD üssüne saldırı! Roketler peş peşe ateşlendi Haberi Görüntüle

TÜRKİYE NÜKLEER GÜÇ OLACAK

Reuters'e konuşan üst düzey bir yetkiliye göre Türkiye, maliyet, boyut ve tüketim merkezlerine yakınlık açısından avantajlar sunan küçük modüler reaktörlerin inşasına izin verecek mevzuat hazırlıyor diyen Yunan basını, "Gelecek yıl parlamentoya sunulması beklenen yasa tasarısı, rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına giderek daha fazla bağımlı hale gelen Türkiye'nin enerji şebekesi için SMR'leri uygulanabilir bir seçenek haline getirecek." dedi.

Yunan basını ayrıca konuyla ilgili bir yetkilinin, 'SMR'ler, istikrarlı elektrik üretimini sağlarken yenilenebilir kaynakları tamamlayarak enerji karışımımızda kritik bir rol oynayabilir' sözlerine de yer verdi.

Türkiye şu anda toplam 15.000 megavat (MW) kapasiteli üç büyük nükleer enerji santrali inşa etmek için çalışıyor diyen Yunan basını, "Akkuyu nükleer santralinin önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi beklenirken, Sinop ve Kuzey Trakya'da ilave santraller için Rusya, Güney Kore ve Çin ile görüşmeler sürüyor." yorumunu yaptı.

Yunan basını Bakan Bayraktar'ın 'Türkiye'nin 20.000 MW'lık nükleer güce ulaşma hedefi kapsamında 2050 yılına kadar 5.000 MW'lık SMR ekleme planlarının da altını çizdi. Enerji portföyümüzü hem büyük hem de küçük modüler reaktörlerle çeşitlendirmek istiyoruz dedi.' sözlerine de yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Müdürlüğü tarafından 2024-28 dönemine ilişkin yayınlanan 12. Kalkınma Planında, ülkede Akkuyu nükleer santralinin yanı sıra nükleer enerji kullanımının da yaygınlaşacağı belirtiliyor. ilave yeni nükleer santraller ve yerli SMR'ler ile elektrik enerjisi üretimini artırarak diyen Yunan basını, "Yenilenebilir enerji, yeşil hidrojen ve enerji depolama yatırımları, 2053 net sıfır emisyon hedefinde kritik rol oynayacak. Ayrıca Akkuyu nükleer santrali ve küçük reaktörlerin (SMR) yanı sıra yeni nükleer santraller de elektrik üretimini artıracak ve Türkiye'de nükleer enerjinin kullanımını yaygınlaştıracaklar." ifadelerini kullandı.

Bakan Bayraktar'ın sözlerine yer vermeye devam eden Yunan basını;

"Bayraktar'ın SPIC yetkilileriyle görüşmesi, ABD'li ve Çinli şirketlerle SMR teknolojisi konusunda daha önce yapılan görüşmelere dayanıyor. Çin'in en büyük enerji şirketlerinden biri olan SPIC, hem nükleer hem de yenilenebilir enerji sektörlerinde Türkiye ile daha fazla işbirliğine ilgi duyduğunu ifade etti.

Bayraktar, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda enerji güvenliğinin ve dışa bağımlılığın azaltılmasının önemine vurgu yaptı. 'SPIC ile görüşmelerimiz, uzun vadeli enerji hedeflerimize katkıda bulunabilecek hem büyük ölçekli nükleer projeler hem de küçük modüler reaktörler üzerindeki potansiyel işbirliğine odaklanıyor' dedi." ifadelerini haberine taşıdı.

 

 

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading