Yandex Metrica

Türkiye sattı Yunan çetelesini tuttu! Komşu basınında dikkat çeken haber: Hangi ülkeler Türkiye'den füze ve İHA alıyor?

Türkiye sattı Yunan çetelesini tuttu! Komşu basınında dikkat çeken haber: Hangi ülkeler Türkiye'den füze ve İHA alıyor?

Türk Savunma Sanayisinin başarı dolu öyküsünü analiz eden Yunan basını Türkiye'nin yurt dışına ithal ettiği füze ve İHA'ların çetelesini tuttu. Yunanistan merkezli Forbes okuyucularının karşısına "Hangi ülkeler Türkiye'den füze ve insansız hava aracı alıyor?" başlığı ile çıktı.

Dünya

26.08.2024, 21:39

Türkiye'nin savunma sanayi başarısını mercek altına alan Yunanistan merkezli Forbes dikkat çeken bir analize imza attı. Sadece iki yıl içinde Endonezya ve Malezya, gelişmiş insansız hava araçları, gemisavar füzeler ve hatta savaş gemileri sipariş ederek Türk silah sistemlerinin başlıca ithalatçıları haline geldi diyen Forbes analizine şöyle devam etti;

"17 Ağustos'ta Endonezya'nın Bağımsızlık Günü'nün 79. yıl dönümü dolayısıyla Savunma Bakanı Yaser Güler, Ankara'nın "Silahlı kuvvetlerimizin yürüttüğü ortak eğitim ve tatbikatların sayısının artırılması yönündeki umudunu" dile getirdi.

Yaşar Güler, 'Asıl amacımız dostluk ve iş birliğimizi her alanda daha güçlü bir seviyeye taşımaktır.' ifadelerini kullandı.

ABD-Çin savaşı yükleniyor! Pekin'in Tayvan planı Pentagon'u harekete geçirdi: DEVGRU askerleri hazırlığa başladı ABD-Çin savaşı yükleniyor! Pekin'in Tayvan planı Pentagon'u harekete geçirdi: DEVGRU... Haberi Görüntüle

"ENDONEZYA İLE YENİ ANLAŞMA YAKIN"

Endonezya Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı, diğer konuların yanı sıra Cakarta'nın hava savunmasını güçlendirme konusunda iki ülkenin iş birliğini görüşmek üzere 1 Temmuz'da Ankara'da Türk Hava Kuvvetleri Komutanı ile bir araya geldi. Endonezyalı yetkili, daha önce Bayraktar TB2 insansız hava aracının üreticisi Baykar Teknoloji'nin tesislerini ziyaret ederek, aynı firmanın geliştirdiği gelişmiş Akıncı insansız hava aracının uçuş gösterimini izledi."

Analizine devam eden Yunan basını, "Endonezya Donanması, Bayraktar'ın devlete ait Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen Akıncı ve Anka savaş insansız hava araçlarını satın almakla ilgileniyor. Baykar ve TAI, havacılık şirketi Dirgantara Endonezya ile işbirliği anlaşması imzalamaya yakın." ifadelerini kullandı.

Jakarta, TAI ile 2023 yılında yapılan 300 milyon dolarlık bir anlaşma kapsamında ordusu, hava kuvvetleri ve donanması için halihazırda 12 Anka insansız hava aracı sipariş etti ve tüm insansız hava araçlarının Kasım 2025'e kadar teslim edilmesini bekliyor diyen Yunan basını, "Endonezya, Türk sistemlerinin deniz sınırlarının gözetimi ve savunması için uygun olduğunu düşünüyor. Örneğin, ülkenin Savunma Bakanlığı, Haziran ayında Kırmızı Beyaz fırkateynlerinin Türk füzeleriyle donatılmasını önererek, bu savaş gemileri için diğer tedarikçilerden silah ithal etme yönündeki daha önceki planını revize etti." dedi.

Habere devam eden Forbes, "Hareket, Endonezya'nın 45 adet Türk Atmaca gemisavar güdümlü füzesi satın alma kararının ardından geldi ve bu da Cakarta'yı söz konusu karadan karaya füzenin en büyük alıcısı haline getirdi. Türkiye, ABD'nin AGM-84 Zıpkınlarının yerine Atmaca'yı inşa ediyor.

Füzenin karadaki versiyonu Kara Atmaca, geçen hafta en uzun test uçuşunu gerçekleştirerek yüzen hedefi isabetli bir şekilde vurdu. Söz konusu füzenin 173 mil menzile sahip olduğu ve "hassas doğrulukla" Donanmanınkinden biraz daha ağır bir savaş başlığı taşıdığı bildiriliyor. Bu füzenin 173 mil menzile sahip olduğu iddia ediliyor ve deniz versiyonundan biraz daha ağır bir savaş başlığına sahip.

Atmaca, Endonezya'nın ilk satın aldığı tek Türk yapımı füze değil. Türk şirketi Roketsan, Cakarta'yı Türk SRBM'nin ilk "yabancı operatörü" yapacak olan Türk SRBM Bora-1'in bir çeşidi olan Khan kısa menzilli balistik füzesinin tedariki için Kasım 2022'de Endonezya ile bir sözleşme imzaladı." dedi.

Aynı zamanda Endonezya, Türkiye ile çok katmanlı hava savunma sisteminin geliştirilmesine yönelik bir sözleşme daha imzaladı diyen komşu basını, "Bu sözleşme hakkında çok fazla ayrıntı açıklanmadı. Endonezya Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanı arasında hava savunma işbirliğine ilişkin yukarıda bahsi geçen 1 Temmuz toplantısında bu sözleşmenin de görüşülmüş olması muhtemeldir. Bu arada Türkiye, ağustos ayı başında neredeyse tamamı Türk yapımı karadan havaya füzelerden oluşacak "Çelik Kubbe" füze savunma sisteminin inşasına devam edeceğini duyurdu." ifadelerini kullandı.

Avrupa sular altında! Kırmızı alarm verildi: 5 ülkede can kaybı katlanarak artıyor Avrupa sular altında! Kırmızı alarm verildi: 5 ülkede can kaybı... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN KASASINA 91 MİLYON DOLAR GİRDİ

Türkiye aynı zamanda Endonezya'nın batı komşusu Malezya ile de savunma anlaşmaları imzaladı diyen Forbes analizine şöyle devam etti;

"Türkiye Savunma Bakanı Güler Pazartesi günü Malezya'yı ziyaret ederek Malezyalı mevkidaşı ve ülkenin başbakanıyla görüştü. Beklendiği gibi ikili savunma işbirliğini görüştüler.

Malezya, Haziran ayında Kraliyet Donanması için üç gemi inşa etmek üzere Türkiye ile bir sözleşme imzaladı. Defense News'e göre bu sözleşme, Malezya için "savunma ekipmanı tedariği için imzalanan ilk hükümet anlaşmasıdır".

Türkiye'nin savaş gemilerini yıl içinde inşa etmeye başlaması ve önümüzdeki dört yıl içinde teslim etmesi bekleniyor. Gemiler Türk yapımı sensörler ve Atmaca füzeleriyle donatılacak.

Ayrıca Mayıs ayında Malezya'dan Dayatech Merin şirketi, Malezya Donanması'nın korvetleri ve füze botları için Türk Kuzgun gemisavar füzelerinin satın alınmasına yönelik bir teklif sundu.

Malezya, Mayıs 2023'te, ülkenin Hava Kuvvetleri ve Polis operasyonlarına destek sağlamak amacıyla kullanılmak üzere üç Anka insansız hava aracını (91,6 milyon dolar karşılığında) satın almak üzere TAI ile bir sözleşme imzaladığını duyurdu. Bir yıl sonra, 2024 baharında, Malezya hava kuvvetleri sözcüsü Naval News'e dronların üretiminin ve Malezyalı pilotların eğitiminin hâlâ programa uygun olduğunu söyledi.

Devam eden bu kadar çok proje varken, önümüzdeki on yılın sonunda Endonezya ve Malezya silahlı kuvvetlerinin, kendi hava sahaları ve karasularının gözetimi ve savunması için Türk yapımı çeşitli savunma sistemlerini konuşlandıracağı kesindir." 

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading