Yandex Metrica

Türkiye ticareti kesmişti: İsrail'de sebze meyve fiyatları fırladı

Türkiye ticareti kesmişti: İsrail'de sebze meyve fiyatları fırladı

Türkiye'nin İsrail'le ticareti kesme kararı İsrail'deki meyve sebze fiyatlarını vurdu. Türkiye'nin ardından Ürdün'e yönelen İsrail, bu ülkedeki kolera salgını nedeniyle ithalat yapamayınca sebze meyve fiyatlarının fırlamasına engel olamadı.

Dünya

14.08.2024, 23:38

Türkiye, mayıs ayında İsrail'le ticareti kesme kararı almıştı. İsrail devlet televizyonu KAN'ın Arapça yayınında yer alan habere göre, İsrail bu durumdan oldukça kötğü etkilendi. Haberde Türkiye'nin ticareti kesmesiyle Ürdün'e yönelen İsrail'in bu ülkede kolera tespit edilmesiyle ithalatı durdurmak zorunda kaldı. Bu da meyve sebze fiyatlarını resmen uçurdu. 

Ege'de son sözü Türkler söyleyecek! Yunan basınında dikkat çeken analiz: Dengeler Ankara'nın lehine değişiyor Ege'de son sözü Türkler söyleyecek! Yunan basınında dikkat çeken analiz:... Haberi Görüntüle

BAŞKA BİR SEBEBİ DAHA VAR

Konuyla ilgili açıklama yapan İsrail Çiftçi Konseyi Üyesi İbrahim Mavasi, sevbze meyve fiyatlarındaki keskin artışın bir başka sebebinin ise Gazze'nin üretici statüsünden tüketici durumuna geçmesi olduğunu söyledi. Tarımda artan maliyetlerin üretimi düşürdüğüne dikkat çeken Mavasi, bir ton domatesin 3300 İsrail şekeli yani yaklaşık 885 dolar harcanarak üretilebildiğini, bunun da tüketiciye yüksek fiyat olarak yansıdığını belirtti. Mavasi, çözüm olarak devlet teşviklerinin artırılmasını önerdi. Ancak İsrail yönetimi, işgal ve yayılmacı politikasıyla askeri harcamaları önceleyen bir ülke. Son 10 ayda yani Gazze'nin bombalanma sürecinde defalarca ABD'den yüksek rakamlı silahlar satın alındı. İsrail'i bölge için tehdit haline getirenin de bu destekler olduğu unutulmamalı.

Paşinyan’dan Azerbaycan'a teklif: Barış anlaşması olarak imzalayalım Paşinyan’dan Azerbaycan'a teklif: Barış anlaşması olarak imzalayalım Haberi Görüntüle

TÜRKİYE TİCARETİ KESMİŞTİ

Ticaret Bakanlığı, mayıs ayında İsrail ile tüm ticaretin durdurulduğunu açıklamıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"İsrail'in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye, bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin'deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir. Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail hükümeti, Gazze'ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır."

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading