Türkiye'den dev adım! Dünyada sadece 6 ülkede var: O platform Ay Yıldız'a boyandı bile

Türkiye'den dev adım! Dünyada sadece 6 ülkede var: O platform Ay Yıldız'a boyandı bile

Dünyada sadece 6 ülkenin elinde bulunan platform, 2 ay sonra Türkiye'nin envanterine girmeye hazırlanıyor. Bu platform, diğerlerine göre yüzde 60 daha avantajlı. Sakarya Gaz Sahası'nda yapılan çalışmalarda kullanılması ve üretime dev katkı sağlaması bekleniyor.  

Dünya

23.07.2024, 12:05

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği Sakarya Gaz Sahası'nda gaz üretiminde kullanılacak olan platform, 2 ay sonra Türkiye'ye geliyor.

Türkiye'ye gelecek ve doğalgaz çıkarma çalışmalarında kullanılacak olan bu platformun detayları ise belli oldu.

Karadeniz’deki çalışmaların ilk fazı kapsamında 10 milyon metreküp üretime çıkmak için çalışmalarını sürdüren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Sakarya Gaz Sahasından hâlihazırda günlük 5,5 milyon metreküpü aşkın gaz üretme kapasitesine sahip.

Gazze'de katliam yapan İsrail'den pişkin açıklama: Yemek yerken saldırmak savaş suçudur! Gazze'de katliam yapan İsrail'den pişkin açıklama: Yemek yerken saldırmak savaş... Haberi Görüntüle

TPAO'DAN ÖNEMLİ ADIM

İlk fazda üretim devam ederken Faz-2 ile üretim günlük 40 milyon metreküpe yükseltilecek. Faz-2’nin hazırlıklarına başlayan TPAO, üretime ilişkin önemli bir adım daha atıyor. Edinilen bilgilere göre; TPAO, geçen yıl, Brezilya’dan bir yüzer üretim platformu satın aldı. 

Bu platform, Türkiye'nin doğalgaz üretimine dair ihtiyaçlarına göre 'Revize' edilmek üzere Singapur'a gönderilmişti. Yaklaşık 4 futbol sahası büyüklüğüne denk, 360 metre uzunluğunda ve 58 metre genişliğe sahip olan yüzer platform, Karadeniz'in derinliklerinden gelen ham gazın denizin ortasında işlenebilmesine olanak sağlayacak.

Faz-1 kapsamında yapılacak 10 milyon metreküp üretim için çalışmalar sürerken, bu platformla üretim Faz-2 kapsamında 20 milyon metreküpe kadar yükseltilmiş olacak. Gemiye benzeyen platformun motoru ise bulunmuyor.

Haberi Hamas duyurdu: Kassam Tugayları lideri İsrail saldırısında hayatını kaybett Haberi Hamas duyurdu: Kassam Tugayları lideri İsrail saldırısında hayatını kaybett Haberi Görüntüle

PERSONELİN YAŞAM ALANI DA OLACAK

Karadeniz'den çıkartılacak olan ham gazı denizde işleyebilme potansiyeline sahip olan bu platformda görev alacak teknik personelin yaşaması için her türlü yaşam alanını barındıracka şekilde tasarlandı. Diğer yandan platformun kullanılması için yurt dışından uzman ekipler getirilecek. Yurt dışından getirilen uzman ekipler, Türk ekiplere eğitim verecek.

Benzer bir platformun sıfırdan inşası için yaklaşık 5 yıla ihtiyaç duyulduğu ifade edilirken, alınıp revize edilen platformun maliyet bakımından da yeni bir platforma göre yaklaşık yüzde 60 daha avantajlı olduğu belirtildi.

En çok SİHA satan ülkeler belirlendi: Çin'i geride bırakan Türkiye kaçıncı sırada? En çok SİHA satan ülkeler belirlendi: Çin'i geride bırakan Türkiye... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN ENERJİ FİLOSU ARTIK DAHA GÜÇLÜ!

Türkiye’nin enerji filosunda 4 sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisi bulunuyor. Türkiye’nin deniz alanlarında Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileriyle sondaj çalışmaları, Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemileri ile de sismik veri toplama çalışmaları devam ediyor.

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading