Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye'nin BRICS adımı ABD'yi rahatsız etti: ABD basınında dikkat çeken haber: Ankara'nın NATO'daki rolü inceleme altında

Türkiye'nin BRICS adımı ABD'yi rahatsız etti: ABD basınında dikkat çeken haber: Ankara'nın NATO'daki rolü inceleme altında

Türkiye'nin BRICS üyeliğine başvuru kararı ABD'yi rahatsız etti. "Ankara'nın NATO'daki Rolü İnceleme Altında" başlıklı bir analiz yayımlayan Amerika merkezli Newsweek gazetesi, Türkiye'nin "BRICS ve ŞİÖ'ye üyelik talepleri gerginlik yaratıyor." yorumunu yaptı.

Dünya

06.09.2024, 13:05

Türkiye'nin BRICS ve ŞİÖ adımlarını mercek altına alan, ABD merkezli Newsweek gazetesi, "Türkiye'nin uluslararası ilişkilerdeki stratejik yönelimi, son dönemde BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üyelik talepleri ile yeniden gündeme geldi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, BRICS ekonomik bloğuna katılma isteği, Ankara'nın Batı'dan uzaklaşma eğilimlerini ve küresel güç merkezlerinde daha etkili olma arzusunu yansıtıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin NATO içindeki rolü, özellikle Rus yapımı S-400 füze sisteminin satın alınması ve İsveç'in NATO üyeliği sürecindeki tutumu gibi konularla tartışmalı hale geldi diyen ABD medyası, "Türkiye, bu süreçlerde NATO'nun diğer üyeleriyle uyumlu ilişkilerde zorluk yaşadı. ABD'nin, Türkiye'ye yönelik S-400'ler nedeniyle uyguladığı yaptırımlar ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda yaşanan gerilimler, Ankara'nın NATO içindeki rolünü sorgulattı." ifadelerini kullandı.

Cem Gürdeniz'den komşuyu çıldırtan yorum: Stalin Yunanistan'ı İngiltere'ye ikram etti!  Hem de peçete kağıdına yazılan bir anlaşma ile! Cem Gürdeniz'den komşuyu çıldırtan yorum: Stalin Yunanistan'ı İngiltere'ye ikram etti!... Haberi Görüntüle

BATI İLE İSRAİL TARTIŞMASI

Habere devam eden ABD basını, "Erdoğan'ın İsrail'e yönelik eleştirileri ve Gazze'deki saldırılara verdiği tepkiler, NATO müttefikleriyle ilişkilerde başka bir gerginlik kaynağı oldu. Erdoğan, Gazze'deki saldırılar sonrası Hamas'ı 'Kurtuluş örgütü' olarak nitelendirirken, bu durum NATO ve Avrupa Birliği tarafından eleştirildi." yorumunu yaptı.

Analistler, Türkiye'nin BRICS ve ŞİÖ'ye yönelmesinin Batı'dan uzaklaşma ve stratejik özerklik sağlama arzusunu gösterdiğini belirtiyor diyen ABD basını, "İstanbul merkezli düşünce kuruluşu EDAM'ın Başkanı Sinan Ülgen, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım çabalarının durmasının ve AB Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmemesinin, Ankara'nın bu yöndeki hareketlerini tetiklediğini ifade etti." dedi.

Amerikan SİHA'sını bir kez daha vurdular: Zarar milyar dolara ulaştı Amerikan SİHA'sını bir kez daha vurdular: Zarar milyar dolara ulaştı Haberi Görüntüle

ERDOĞAN PUTİN İLİŞKİSİ

Newsweek'de yer alan haberin devamında ise;

"Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri de dikkat çekiyor. Erdoğan, Putin'in Ukrayna'ya yönelik işgalinin başlangıcından bu yana, Ukrayna'nın Karadeniz limanından tahılın güvenli bir şekilde sevk edilmesini sağlayan bir anlaşmada rol oynamıştı. Ancak bu anlaşmanın sona ermesi ve Türkiye'nin Kiev'e Bayraktar TB2 saldırı uçağı sağlaması, Rusya ile ilişkilerdeki dinamikleri etkiledi.

Türkiye'nin NATO'daki rolü ve uluslararası stratejik tercihleri, bölgesel ve küresel düzeyde önemli sonuçlar doğurabilir. NATO üyeliği, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerdeki yerini ve rolünü doğrudan etkileyen bir faktör olarak öne çıkıyor." denildi.

Habere Tepki Ver

2

1

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading