Yandex Metrica

Türkiye'nin doğu sınırına İsrail füzesi getirecekler: Çarpıcı gelişmeyi Hint medyası duyurdu

Türkiye'nin doğu sınırına İsrail füzesi getirecekler: Çarpıcı gelişmeyi Hint medyası duyurdu

Türk SİHA'ları Ermenistan ordusunda travmaya neden oldu. İkinci Karabağ Savaşı'nda yaşadığı hezimetin ardından hızla 'hava savunma sistemi' arayışına giren Erivan yönetimi, çeşitli sistemlerin alımına dair Fransa ve Hindistan'la anlaşmalar imzaladı. Nikol Paşinyan şimdi yeni bir hamle daha yaparak İsrail hava savunma füzelerini Türkiye sınırına taşıyacağını vaat ediyor. 

Dünya

18.06.2024, 16:08

Hindistan ve Fransa desteğiyle bir süredir hızla silahlandırılan Ermenistan yeni bir hamleye hazırlanıyor. Hint medyasına göre Erivan yönetimi, İsrail yapımı hava savunma sistemi Barak-8'e talip oldu. 

Hindistan, İsrail'le yaptığı anlaşma çerçevesinde bu sistemin montajını kendi topraklarında gerçekleştiriyor. Erivan'a daha önce 40 kilometre menzilli çoklu roketatar sistemi Pinaka MK-1 ile hava savunma sistemi Akash'ı sağlayan Yeni Delhi, Ermenistan'ın savunma kabiliyetini geliştirmek için bu kez bu ülkeye Barak-8'i göndermeye hazırlanıyor. 

Ermeni ordusu böylelikle, kısa ve orta irtifa hava savunmasında 30 kilometre menzilli Akash füzelerini kullanmayı hedeflerken, uzun menzilde ise İsrail füzesi Barak-8'den yararlanmayı tasarlıyor. 

İsrail-Hindistan üretimi Barak-8

Barak-8 bataryası, gözetleme ve takip radarlarıyla komuta-kontrol sistemi ve mobil fırlatıcıdan oluşuyor. 4,5 metre uzunluğunda, 275 kg ağırlığındaki hava savunma füzesinin 70 ilâ 100 kilometre arasında menzil kapasitesi bulunduğu ileri sürülüyor. 

Uçak, helikopter, insansız hava aracı ve seyir füzelerine karşı etkili olduğu iddia edilen Barak-8, Ermenistan'ın Rus S-300'e alternatif arayışı sırasında gündeme geldi. 

Erivan ordusunun envanterinde S-300 ile birlikte TOR-M2KM hava savunma sistemleri bulunuyor. Bunlardan bir kısmı, İkinci Karabağ Savaşı sırasında Türk SİHA'ları tarafından imha edilmişti. 

Ermeni ordusu tüm bunların yanında alçak irtifa hava savunma görevi için Rus OSA 9K33'ü kullanıyor. 

Burası Türk kıtası! Türkiye'nin yeni NAVTEX'i Yunan'ı ürküttü: Mavi Kablo Sistemi kuruyor Burası Türk kıtası! Türkiye'nin yeni NAVTEX'i Yunan'ı ürküttü: Mavi Kablo... Haberi Görüntüle

SADECE HİNDİSTAN-İSRAİL DEĞİL, FRANSA DA VAR

Rusya ile bağlarını hızla koparan Nikol Paşinyan yönetimi, bir yandan Hindistan'dan silahlar alırken aynı zamanda Fransa'dan da savunma sistemi alımlarını sürdürüyor. 

Paris ile savunma işbirliği anlaşması imzalayan ve öncelikle Rusya'yı ülkeden çıkarmayı hedefleyen Ermenistan, sonrasında Azerbaycan-Türkiye ittifakına karşı 'vekil güç' olarak hareket edeceğine ilişkin işaretler veriyor. 

Gerek 2020 yılındaki İkinci Karabağ Savaşı'nda gerekse de 2023 sonundaki anti-terör operasyonunda Azerbaycan ordusu karşısında hezimete uğrayan Ermenilerin özellikle hava savunma sistemi arayışında olması dikkat çekiyor. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, geçtiğimiz şubat ayındaki açıklamasında, Ermenistan'a kısa, orta ve uzun menzilli hava savunma sistemleri vermeye hazır olduklarını duyurmuştu. 

Türkiye'nin doğu sınırlarında yakın gelecekte İsrail ve Hindistan füzeleri dışında Fransız silahlarının görülmesine de kesin gözüyle bakılıyor. 

Fransızlar başlangıç paketi kapsamında Erivan'a 'Bastion' tipi çok sayıda zırhlı muharebe aracı sevk etmişti. Ermenistan, İran'dan da yoğun destek görüyor. İkinci Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan'ı değil Erivan'ı destekleyen Tahran yönetimi, Ermenistan'a son birkaç yıldır kamikaze İHA, tanksavar sistemleri ve füze tedarik ediyor. 

Manchester Havalimanı'nda kaos: Tüm uçuşlar iptal edildi! Manchester Havalimanı'nda kaos: Tüm uçuşlar iptal edildi! Haberi Görüntüle

YENİ ADIM CAESAR (SEZAR) OBÜSÜ OLDU

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile Ermeni mevkidaşı Suren Papikyan son olarak Avrupa'nın en büyük savunma sanayii etkinliği Eurosatory'de bir araya geldi. 

Ermenistan'la savunma ilişkilerini güçlendirmeye devam ettiklerini söyleyen Lecornu, Fransız Caesar topçu sisteminin satışı konusunda Erivan yönetimiyle anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Caesar obüsü Fransız Nexter şirketince üretiliyor. 

Fransız yapımı Caesar obüsü Ukrayna'da da kullanılıyor.

 

Habere Tepki Ver

0

6

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading