Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye'yi Ege'de vuracağız demişlerdi: O ülke Ankara'nın BRICS üyeliğine karşı çıktı!

Türkiye'yi Ege'de vuracağız demişlerdi: O ülke Ankara'nın BRICS üyeliğine karşı çıktı!

Türkiye'nin BRICS adımı birlikte bulunan birçok ülke tarafından olumlu karşılanırken, Türkiye'yi her fırsatta tehdit etme cüreti gösteren Hindistan, Ankara'nın üyeliğine karşı çıktı. 

Dünya

13.09.2024, 14:06

Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde Türkiye BRICS ekonomik grubuna üye olmak için resmi başvuruda bulunurken, hatırlanacağı üzere Türk kamuoyu bunu ilk olarak Ruslardan duymuşmuştu. 

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Vladimir Putin'in yardımcılarından Yuri Uşakov, "Türkiye tam üyelik için başvuruda bulundu ve bu başvuru değerlendirilecek" ifadelerini kullanmıştı.

Ankara'nın, kurucu üyeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın kısaltması olan BRICS'e olan ilgisi yeni değil diyen Middle East Eye'den Ragıp Soylu, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başvuruda bulunmadan önce bir yıldan fazla bir süre boyunca gruba katılmaya açık olduğunu defalarca dile getirdi" ifadelerini kullandı.

Haberine devam eden Soylu, "Haziran ayında Çin'e yaptığı bir ziyaret sırasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Ankara'nın bu yıl şansını deneyebileceğini ifade etmişti." dedi.

ABD'li dev firmada kriz! İşçiler maaşı beğenmedi, grev kararı aldı ABD'li dev firmada kriz! İşçiler maaşı beğenmedi, grev kararı aldı Haberi Görüntüle

KAFALARA TAKILAN O SORU

G7 Liderler Zirvesi'ne alternatif olarak görülen BRICS'in artan popülaritesi küresel güç dinamiklerinde önemli bir değişimi temsil ediyor diyen  Middle East Eye editörü, "Türkiye birliğe kabul edilirse, bu bloğa katılan ilk NATO müttefiki olacak." yorumunu yaptı. 

Fakat Türkiye'deki uzmanlar Rusya'nın Ankara'nın başvurusu ile ilgili açıklamalarını ve basına sızan haberleri şaşırtıcı buluyor diyen Soylu, "Rusya'nın Haziran ayından bu yana yaptığı açıklamalar kafa karışıklığını daha da derinleştirdi." dedi.

Kulislerde kafalara takılan soru, "Rusya, Türk yetkililere söylediği gibi Türkiye'nin üye olmasını istiyorsa, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov neden Fidan'ın yorumlarına hemen BRICS'in genişlemeyle ilgilenmediğini söyleyerek yanıt verdi?" oldu.

Hatırlanacağı üzere Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "10 ülke ezici bir çoğunlukla, birliği iki katına çıkaran yeni üyeleri ‘kabul etmek’ için yeni üye alımına ‘ara verme’ kararı aldı" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın zirveye katılacağı haberi de yine Kremlin tarafından duyuruldu diyen Middle East Eye'den Ragıp Soylu, "Türk yetkililer zirvede bloğun olası genişlemesinin ele alınıp alınmayacağını öğrenmek için sabırsızlanıyordu" dedi.

Türk donanması korku saçıyor! ABD basınında dikkat çeken analiz: Ankara'nın gücü komşularını endişelendiriyor Türk donanması korku saçıyor! ABD basınında dikkat çeken analiz: Ankara'nın... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN PAZARLIK TAKTİĞİ

Haberine devam eden Middle East Eye editörü, "Bu merak Lavrov'un geçen hafta Rus basınına verdiği demeçte Kazan zirvesinde genişleme konusunun ele alınacağını ancak bunun Ankara'nın umduğu şekilde olmayacağını söylemesiyle son buldu. Lavrov, BRICS'in tam üyelikten ayrı olarak “ortak devletler” adında bir kategori oluşturacağını açıkladı." dedi.

BRICS'in daimi bir lideri olmasa da Rusya kısa bir süre önce dönem başkanlığını üstlendi diyen Soylu, "22-24 Ekim tarihleri arasında Kazan'da bir zirveye ev sahipliği yapmayı planlıyor. Lavrov daha sonra BRICS'in kural ve değerlerinin, üyelerin NATO gibi diğer birlik ya da blokların bir parçası olmasını engelleyebileceğini ima ederek üst düzey bir Türk yetkilinin daha önce yaptığı açıklamalarla çelişmişti." ifadelerini kullandı.

Middle East Eye editörü Soylu, "Lavrov'un Ankara'nın NATO üyeliği konusunda karışık sinyaller vermesi, her şeyi basına açıklarken yol boyunca engeller yaratması Türkiye'yi şaşırttı ve Rusya'nın farklı bir gündemi olduğuna dair şüpheleri arttırdı." dedi. 

Konu hakkında yorum yapan BRICS ülkesinden bir yetkili, "Bu, Türkiye'yi bazı konularda harekete geçirmek için bir pazarlık taktiği" dedi.

Sözlerine devam eden yetkili, birçok kişi Türkiye'nin üyeliğini destekliyor Ruslar da öyle. Çünkü bu NATO'yu rahatsız ediyor. Ancak mesele Moskova'nın ne istediğinden daha karmaşık. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, BRICS üyeliği arzusunu yorumlarken Türkiye'nin adını bile anmadı, sadece Pekin'in üyeliğe istekli ülkelerle çalışmakla ilgilendiğini belirtti dedi.

USS Theodore Roosevelt pasifik yolunda! ABD uçak gemisini Ortadoğu'dan çekti: Alman Donanması eskortluk yapacak USS Theodore Roosevelt pasifik yolunda! ABD uçak gemisini Ortadoğu'dan çekti:... Haberi Görüntüle

O ÜLKE KARŞI ÇIKIYOR

Hindistan Dışişleri Bakanlığı ise geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte Yeni Delhi'nin uzlaşmayla hareket edeceğini söyledi. Hintli dışişleri gazetecisi Sidhant Sibal, Ankara'nın Yeni Delhi ile olan ılımlı ilişkisi gibi ikili unsurların süreçte rol oynadığını açıkladı. Ancak sonuçta önemli olan uzlaşma ve gelişen prosedürdür. BRICS ülkesinden bir yetkilinin ifade ettiği gibi: "Sorun Hindistan'da"

German Marshall Fund düşünce kuruluşunda analist olan Özgür Ünlühisarcıklı, "BRICS önemli bir uluslararası grup olsa da, AB gibi uyumlu ve birleşik bir güç olma konusunda yetersiz kalıyor" dedi. "Bu nedenle, en azından şimdilik, Türkiye için AB'ye bir alternatif olamaz." Ünlühisarcıklı Moskova'nın bu taktikleri Türkiye ile Batı, özellikle de NATO arasındaki uçurumu derinleştirmek için kullanıyor olabileceğini söyledi.

Bir BRICS ülkesinden ikinci bir yetkili de bu düşünceyi yineleyerek Rusya'nın Türkiye'nin üyeliğine yönelik tutumunun ilan edilmemiş bir gündem tarafından şekillendirilmiş olabileceği tahmininde bulundu. Yetkili, "Rusya'nın Batı'da bazı puanlar kazanmak için bu konuyla oynadığına inanma eğilimindeyiz" dedi.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading