Yandex Metrica

UAD'den açıklama: 'Türkiye, soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulundu'

UAD'den açıklama: 'Türkiye, soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulundu'

Uluslararası Adalet Divanı, Türkiye'nin İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulunduğunu bildirdi. Yapılan yazılı açıklamada Türkiye’nin, Soykırım Sözleşmesi'nin I, II, III, IV, V ve VI. maddelerinin doğru bir şekilde yorumlanmasına yönelik beyanlar sunduğu, ayrıca "Statü'nün 62. Maddesi uyarınca müdahil olma izni talebinde bulunma hakkını saklı tutar." ifadesini kullandığını belirtti.

Dünya

08.08.2024, 02:09

Türkiye, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına TBMM'den gönderdiği heyetle müdahillik başvurusunda bulundu. Türkiye'nin yaptığı başvuruyla ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanından yazılı bir açıklama yapıldı. Yapılan yazılı açıklamada Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi çerçevesinde İsrail'e açtığı davaya Türkiye'nin müdahillik bildiriminde bulunduğu, Türkiye'nin, Divan Statüsü'nün 63. maddesi uyarınca, "davaya taraf olan devletler dışındaki devletlerin taraf olduğu bir sözleşmenin yorumlanması söz konusu olduğunda, bu devletlerin her biri davaya müdahil olma hakkına sahiptir." hükmü uyarınca müdahillik bildirimi yaptığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca Türkiye’nin, Soykırım Sözleşmesi'nin I, II, III, IV, V ve VI. maddelerinin doğru bir şekilde yorumlanmasına yönelik beyanlar sunduğu aktarılarak "Statü'nün 62. Maddesi uyarınca müdahil olma izni talebinde bulunma hakkını saklı tutar." ifadesini kullandığı bilgisine yer verildi.

Yunan keşiş Paisius'un Ayasofya kehaneti Atina medyasına umut oldu Yunan keşiş Paisius'un Ayasofya kehaneti Atina medyasına umut oldu Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN UAD'YE BAŞVURUSU

Türkiye, bugün TBMM'den bir heyetle Lahey'e giderek müdahillik başvurusunda bulundu. Heyette yer alan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, "Türkiye'nin müdahilliği, Gazze'de yaşananların 'soykırım' olarak tespit edilmesi yolunda güçlü bir adımdır." dedi. Yüksel, Türkiye'nin müdahillik başvurusunun bölgeden yapılan ilk kapsamlı başvuru olduğunu da hatırlatarak "Türkiye'nin kapsamlı ve iyi savunulmuş başvurusu yüksek düzeyde bir hukuk bilimi ve adalete adanmışlığı göstermektedir. Bu öncü çaba, diğer bölge ülkelerine uluslararası hukuk savunuculuğuna daha aktif bir şekilde katılmaları için ilham verebilir ve küresel yargı konularında daha fazla bölgesel temsil ve etkiyi teşvik edebilir." dedi. Bu başvurunun bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Yüksel, "Türkiye, ayrıntılı, kapsamlı ve güçlü bir şekilde tartışılan bir yasal çerçeve sunarak, uluslararası yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesinin ve ciddi insani krizlerin ele alınmasının önemini vurgulamaktadır. Bu müdahale, diğer ülkelerin uluslararası hukuk süreçlerine katılımı için yeni bir standart oluşturmaktadır ve UAD'nin müzakerelerini ve gelecekteki uluslararası hukuk emsallerini önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir." dedi. Dosyada Anadolu Ajansı'nın bölgedeki insani dramı anlatan fotoğrafları da yer aldı. AA, bu fotoğrafları Kanıt kitabıyla tüm dünyaya göstermişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading