Üçüncü Karabağ Savaşı yükleniyor: ABD ve Fransa, Güney Kafkasya'yı karıştıracak

Üçüncü Karabağ Savaşı yükleniyor: ABD ve Fransa, Güney Kafkasya'yı karıştıracak

Karabağ'ın Zengilan bölgesinde Ermeni askerlerin Azerbaycan birliklerine açtığı ateş ve sonrasında yaşananlar, Güney Kafkasya'yı bir kez daha savaşın eşiğine getirdi. Azerbaycan basını, Erivan'ı yoğun biçimde silahlandıran ABD ve Fransa'nın bölgede yeni bir cephe açmak istediğine dikkat çekiyor. 

Dünya

29.04.2024, 09:43

İlham Aliyev'in cumhurbaşkanlığı seçimlerini 2 yıl öne çekip yeniden seçilerek istikrarı devam ettirdiği Azerbaycan, Batılıların vekil güç olarak kullandığı Ermeni saldırılarıyla karşı karşıya. Karabağ'ın Zengilan bölgesinde Azerbaycan askerlerine Ermeni sınır birliklerince ateş açılması sonucu dün bir personel yaralandı. 

Ermenistan ordusu saflarında faaliyet yürüten Yerkrapah Gönüllüler Birliği'nin gerçekleştirdiği saldırıya Bakü ordusu kapsamlı bir misilleme operasyonuyla cevap verdi. Ermenilerin sınır provokasyonuna karşı icra edilen misilleme atışlarında Nerkin köyü çevresinde Ermeni ordusuna ait bir karakol tamamen imha edildi.

Azerbaycan'ın misilleme operasyonlarında 4 Ermeni'nin öldüğü açıklandı. Erivan basınına göre öldürülenlerin kimlikleri şöyle: Eduard Arutyunyan (50), Qaqik Manukyan (42), Arsen Ambardzumyan (45) ve Qraçya Ovaannisyan (67).

Bu kişilerin tamamının Yerkrapah adlı terör örgütünün üyesi olduğu sanılırken mevcut tablo Güney Kafkasya'da işlerin her an karışabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Azerbaycan devletiyle sınır anlaşması yapmaktan kaçınan ve Türkiye'yi kardeş ülkeleriyle birleştirecek Zengezur Koridoru'nu 2020'den beri hayata geçirmeyen Ermenistan, bir süredir hem Amerika hem de Fransa tarafından yoğun biçimde silahlandırılıyor. Erivan'a aynı zamanda Hindistan da destek veriyor. 

44 günlük İkinci Karabağ Savaşı'nda elde edilen zaferin ardından geçtiğimiz yıl eylül ayında icra edilen anti-terör operasyonları, 30 yılı aşkın süre boyunca işgal altında kalmış Karabağ'ı yeniden istikrara kavuşturdu. Ancak Batılı devletler, Türkiye-Azerbaycan ittifakının kazanımlarına karşı Ermenistan'ı vekil güç olarak kullanma planından vazgeçmiyor. 

En çok SİHA satan ülkeler belirlendi: Çin'i geride bırakan Türkiye kaçıncı sırada? En çok SİHA satan ülkeler belirlendi: Çin'i geride bırakan Türkiye... Haberi Görüntüle

SAVAŞ BAŞLARSA GENİŞ BİR ALANA YAYILIR

Kritik gelişmelerin yeni bir savaşa yol açabileceğini söyleyen Azerbaycanlı siyaset bilimci İlyas Hüseynov, Bakü merkezli Musavat gazetesine şu yorumu yaptı:

"Daha önce Ermenistan'a siyasi destek veriliyordu, şimdi Ermenistan'ın askeri olarak silahlandırılması bölgesel barış ve istikrara tehdit oluşturuyor. Silahlı saldırılar barış görüşmelerine zarar veriyor. Fransa ve Hindistan silahlarının Gürcistan ya da İran üzerinden Erivan'a ulaştırılmaya devam etmesi, Ermenistan'ın 'intikam' niyetinde olduğunu gözler önüne seriyor. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da saldırgan söylemlerde bulunuyor. Avrupa Birliği'nin Ermenistan'daki misyonu da bu provokasyonların parçası haline geldi. Azerbaycan sınırlarına gelerek 'dürbün diplomasisi' yürütmek barışa hizmet etmez. Erivan'a yerleşen Avrupa Birliği, barış ve güvenlik istemiyor; giderek tehdit unsuru haline dönüşüyor. Erivan yönetimi de AB'nin sivil misyonu ardına saklanıyor.

AB'nin sivil misyonlarına ev sahipliği yapan bölgede bir keskin nişancının ortaya çıkıp mevzilerimize ateş etmesi Avrupa'nın provokasyonların merkezinde olduğunu gösteriyor. Güney Kafkasya'da yaşanacak herhangi bir gerginlik sınır bölgelerine de sıçrayabilir ve geniş bir alanda jeopolitik savaş başlamasına yol açabilir. Fransa ve ABD bu bölgede yeni bir savaş vadisi oluşturarak emperyalist çıkarlarını tatmin etme niyetindedir."

Saldırı noktası dikkat çekici bir konumda bulunuyor.

Tank fabrikasına füzeli saldırı! Çok sayıda ölü ve yaralı var! Tank fabrikasına füzeli saldırı! Çok sayıda ölü ve yaralı var! Haberi Görüntüle

SALDIRI BÖLGESİ ÖZEL SEÇİLDİ 

Aynı gazeteye açıklamada bulunan bir başka uluslararası ilişkiler uzmanı Aziz Alibeyli ise Ukrayna ve Ortadoğu'da iki cepheli savaş yürüten güçlerin üçüncü cepheyi Güney Kafkasya'da açmaya çalıştığına işaret etti. 

"Ermenistan'ı silahlandırmaya çalışan Batılı çevreler bölgede yeni bir savaş başlatmak istiyor. Son saldırı yeni bir savaşın çığlığıdır. Son 2 aydır Erivan'a yüklü miktarda yeni silahlar veren Batılı ülkelerin yeni bir savaş istediğine şüphe yok" diyen Aliyeyli, şöyle konuştu:

"Ermenistan öyle bir noktada olay çıkarıyor ki burası Azerbaycan'ın sinirlerine dokunabilecek bir hat, bir merkez. Zengilan'dan bahsediyoruz, bir yön İran, bir yön Ermenistan, bir yön Azerbaycan, bir yön Nahçıvan, Türkiye'ye yakın... Bu süreçler Azerbaycan topraklarının jeopolitik açıdan en hassas bölgesinde gerçekleşmektedir.

Bu olay, Batı'nın savaş arzusunun Paşinyan tarafından icra edilmesi yönünde bir adım olarak görülmelidir. Bu sürecin arkasında ABD, Fransa ve bir ölçüde de Hindistan ve İran var, bunları unutmamak lazım."

Emsalleri cephede onlar gece kulüplerinde: Ukraynalı inzibatlardan baskınlar Emsalleri cephede onlar gece kulüplerinde: Ukraynalı inzibatlardan baskınlar Haberi Görüntüle

YERKPARAH GÖNÜLLÜLER BİRLİĞİ NEDİR?

Ermenicede 'vatan koruyucuları' anlamına gelen 'Yerkrapah', aynı zamanda Karabağ'a saldırıda bulunan milis örgütlerinden birinin adı. Yerkparah Gönüllüler Birliği üyeleri, Karabağ'ın terörist gruplardan temizlenmesinin ardından Azerbaycan hududuna bakan kesimlere Ermenistan ordusu tarafından yerleştirildi. 

Üyeleri Ermeni teröristlerden oluşan Yerkrapah terör örgütü

ABD ve Fransa'da konuşlu diaspora Ermenileri tarafından yönlendirilen bu terör grubu, 1992-1994 yılları arasında Karabağ katliamına katılmış militanlar tarafından kuruldu. Vazgen Sarkisyan'ın önderlik ettiği örgütün kadrosu 6 bin Ermeni'den oluşuyor. Azerbaycan yönetimi Yerkparah'ı yıllardır 'terör örgütü' olarak tanımlıyor.  ----

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading