Yandex Metrica

Ülkede kaos var! Timsahlar halkın arasına karıştı: Mahkumlar firar etti

Ülkede kaos var! Timsahlar halkın arasına karıştı: Mahkumlar firar etti

Batı ve Orta Afrika'da milyonlarca insan sel felaketi ile boğuşuyor. 1000'den fazla kişinin hayatını kaybettiği doğal afette yetkililer halkın arasında karışan timsahlara karşı da sık sık uyarılarda bulunuyor. Ö

Dünya

22.09.2024, 16:15

Şiddetli yağışlar Orta ve Batı Afrika'nın büyük bölümünde son yılların en kötü su baskınlarına neden oldu. En çok etkilenen ülkeler Nijerya, Nijer, Mali, Kamerun, Çad, Sudan ve Güney Sudan'ın yanı sıra Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin bazı kısımları olarak kayıtlara geçti. 

BM acil yardım kuruluşu OCHA geçtiğimiz günlerde sadece Çad'da yaklaşık bir milyon, Nijerya'da 600.000, Sudan'da 317.000 ve Nijer'de 300.000 kişinin selden etkilendiğini bildirdi. Kamerun, Mali ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin bazı bölgeleri de sel, su basmış sokaklar ve yıkılan ev ve tarlaların sonuçlarıyla baş etmek zorunda kalıyor. USAID örgütü bölgeye 3 milyon dolardan fazla insani yardım sağladığını söylüyor.

Nijerya'da, terör örgütü Boko Haram'ın başına bela olan en kuzeydeki Borno eyaleti özellikle etkilendi. Federal başkent Maiduguri'de bir baraj patladı ve önemli köprüler çöktü. Dünya Gıda Programı (WFP), şehirde yerinden edilmiş kişileri beslemek için mutfaklar kurdu ve en çok etkilenen bölgelerdeki insanlara acil gıda tayınları ve nakit sağladı.

Binlerce dron gökyüzüne yükseldi: Gece boyu bomba sesleri dinmedi: Kan kokusu ağırlaşıyor Binlerce dron gökyüzüne yükseldi: Gece boyu bomba sesleri dinmedi: Kan... Haberi Görüntüle

1000 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Orta ve Batı Afrika'nın selden etkilenen bölgelerinde kurtarma operasyonları halen devam ettiğinden, ölenlerin tam sayısını vermek mümkün olmasa da Nijerya'da en az 230, Nijer'de 265, Çad'da 487 ve Mali'de 55 ölüm bildirildi.

Birleşmiş Milletler'e göre bu yıl şu ana kadar Batı Afrika'da toplamda dört milyondan fazla insan selden etkilendi. Bu, 2023 yılına kıyasla üç kat artışa tekabül ediyor.

Yardım grubu Norveç Mülteci Konseyi Orta ve Batı Afrika bölge direktörü Hassane Hamadou, çatışmanın, yerinden edilmenin ve iklim değişikliğinin artan etkilerinin savunmasız nüfusa zarar vermesi nedeniyle Sahel ve Çad Gölü bölgesindeki durumun giderek daha da vahim hale geldiğini söyledi.

BM Dünya Hava Durumu Örgütü'ne (WMO) göre, tüm kıta özellikle aşırı hava olaylarından çok olumsuz etkileniyor: Sahra'nın güneyindeki bölgede aşırı hava olaylarına uyum sağlamanın maliyetinin yılda 30 ila 50 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. 2030'da kıtada 118 milyona kadar insan aşırı hava koşullarından etkilenebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a New York'ta sevgi gösterisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a New York'ta sevgi gösterisi Haberi Görüntüle

TİMSAHLAR İNSANLARIN ARASINA KARIŞTI

Öte yandan yaşanan sel felakfeti, Borno Eyalet Müzesi Parkı'ndaki hayvanların yüzde 80'inin ölümüne neden olurken, birçok sürüngen hayvan da insanların arasına karıştı.

Ayrıca hapishanelerin de hasar gördüğü birçok bölgede mahkumlar firar etti. Sel suları polis karakolunun ve hükümet binalarının duvarlarının yıkılmasına neden oldu. 

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading