Yandex Metrica

Uyduları vurabilen S-500 öyle bir yerde ortaya çıktı ki! Şimdi herkes şok saldırıyı bekliyor

Uyduları vurabilen S-500 öyle bir yerde ortaya çıktı ki! Şimdi herkes şok saldırıyı bekliyor

Rusya'nın yeni geliştirdiği S-500 Prometheus hava savunma sistemi Kırım'da ortaya çıktı. 800 kilometrelik tarama menzili ve 600 kilometreye ulaşan vuruş kapasitesiyle son teknoloji S-500, Rusların ABD'ye yönelik yeni meydan okuması oldu. Ukraynalılar şimdi bu sistemin ATACMS füzeleriyle hedef alınması çağrısı yapıyor.  

Dünya

13.06.2024, 20:46

Yaklaşık 600 kilometre uzaktaki hedefleri vurabilecek kapasitede füzeler taşıyan Rus S-500 hava savunma sistemi, seri üretime girmeden önce stratejik Kırım yarımadasında ortaya çıktı.

Ukraynalıların HIMARS ve ATACMS füzeleriyle S-400 ve S-300 sistemlerine büyük ölçüde zarar verdiği Kırım şimdi S-500 ile korunuyor. 

Çarpıcı iddia, Ukrayna Askerî İstihbarat Kurumu'nu (GUR) yöneten Kirilo Budanov'dan geldi. Bir Ukrayna televizyon kanalına verdiği demeçte Budanov, Rusya'nın Kırım Köprüsü'nü savunmak için en gelişmiş S-500 sistemlerinden birini Kırım'a getirdiğini kaydetti. 

"S-500 bataryasının Kırım'da ortaya çıktığını gördük. Bu oldukça deneysel bir uygulama olacak" diyen Budanov, Rusya'nın Kerç Boğazı'ndaki Kırım Köprüsü'nü halen personel sevkiyatında kullandığına dikkat çekti.

S-500 Prometheus hava savunma sistemi

Budanov'un açıkladığı istihbarat henüz görüntülerle doğrulanamasa da Kırım'a S-500 sevkiyatı Rusların bu köprüye ne denli önem verdiğini bir kez daha gözler önüne serdi. 

Rusya'dan krizi tırmandıracak füze çıkışı! Putin'den talimat gibi açıklama: 'Saldırı sistemleri üretmeliyiz' Rusya'dan krizi tırmandıracak füze çıkışı! Putin'den talimat gibi açıklama: 'Saldırı... Haberi Görüntüle

UKRAYNALILAR O KÖPRÜYÜ YIKMAK İSTİYOR 

19 kilometrelik köprünün yakınında deniz üzerindeki bazı noktalar, Ukrayna ordusunun sıklıkla kullandığı kamikaze insansız deniz araçlarına (KİDA) karşı önlem kapsamında bariyerlerle kapatıldı. KİDA'lar daha önce köprüyü yüzlerce kilo patlayıcıyla hedef almıştı. 

En büyüğü Ekim 2022'de olmak üzere Ağustos 2023 ve Mayıs 2024'te çeşitli saldırılara uğrayan köprü, patlayıcı yüklü TIR, KİDA, seyir füzesi yahut ATACMS füzeleriyle hedef alındı. Mayıs ayındaki son saldırıda köprü çevresindeki Rus botlarından 2'si hasar gördü. 

Kırım Köprüsü'ne denizden bariyerli koruma böyle görüntülendi.

Amerikan, Fransız ve İngiliz füzeleriyle Kırım Köprüsü'nün yıkıcı biçimde tahrip edileceği yönünde son dönemde büyük endişe yaşayan Rusya, bölgeyi S-500 bataryasıyla koruma kararı aldı.

S-500 sevkiyat hamlesi, eski Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun nisan ayında yaptığı açıklamada "S-500'ün ilk partisini bu yıl teslim alacağız" şeklindeki açıklamasından bir süre sonra geldi. 

Son teknolojik kabiliyetlerle mücehhez S-500'ün Kırım'da konuşlandırılması, korunmak istenen yerin sadece köprü değil çok daha geniş bir bölge olduğunu ortaya koyuyor.

Karadeniz üzerinde uçmakta olan NATO ve ABD uçaklarını daha uzağa itmeye zorlayacak bu hamle sonrası Ukrayna yanlısı askerî blog yazarları, S-500'ün ATACMS füzeleriyle hedef alınması çağrısında bulundu. 

S-400 bataryasının parçacık etkili ATACMS füzesiyle hedef alındığını gösteren görüntüler geçtiğimiz günlerde sosyal medyada çokça paylaşılmıştı.

Yaşananlar, alçak irtifa özellikli yardımcı sistemlerle desteklenmediği takdirde, parçacık etkili harp başlığına sahip balistik füzeler karşısında savunmasız kalabileceğini gözler önüne serdi.

Afrika'da Türk uyanışı: İlişkiler Avrupa'ya parmak ısırtıyor Afrika'da Türk uyanışı: İlişkiler Avrupa'ya parmak ısırtıyor Haberi Görüntüle

S-500 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ

S-400 Triumph'un 2007 yılında Rus ordusunda göreve başlamasının ardından Almaz-Antey şirketi, 2010 yılında S-500 Prometheus sistemini geliştirmek için kolları sıvadı.

Sistem tasarımı 2011 yılında tamamlandı ancak seri üretim safhası sürekli ertelendi. Moskova'dan yapılan son açıklamalara göre sistemin seri üretim aşamasına 2025 yılında geçmesi planlanıyor. 

5. nesil uçaklara karşı etkinlik vaat eden S-500, düşük yörüngedeki uydulara ve pek çok füzeye karşı etkin savunma görevi için tasarlandı. 

S-500 tasarımını gösteren bilgisayar görseli

2018 yılında atış testine tâbî tutulan S-500 füzesi, yaklaşık 500 kilometre uzaktaki hedefi vurmayı başardı. Farklı irtifa ve hızlardaki tehditleri etkisiz hale getirme yeteneğine sahip olduğu ileri sürülen S-500, elektronik harbe karşı yüksek düzeyde korumalı şekilde inşa edildi. 

10X10 kamyonun üzerine yerleştirilmiş S-500 rampası ya 2 ya da 4 adet fırlatıcıdan oluşuyor. Daha yüksek irtifadaki hedefleri vurmayı sağlayan 77N6 füzesi tek kamyonda 2 adet bulunuyor. S-500 bünyesindeki diğer füze ise 40N6M. 

Bu füzelerden her kamyonda 4 adet bulunuyor. 77N6 füzesinin 600 kilometre menzile ulaşabildiği, 40N6M'nin ise 400 kilometre menzilde etkili olduğu belirtiliyor. 

Her S-500 bataryası 4 adet radar aracından oluşan bir kompleksle donatıldı. Sistemler arasında 91N6E(M) S-bant tespit radarı, 96L6-TsP C-bant tespit radarı, 76T6 çok modlu angajman radarı ve 77T6 anti-balistik füze angajman radarı bulunuyor.

Balistik hedefleri 2 bin kilometreden, diğer hava tehditlerini de 800 kilometreden takip edebilen S-500, Rus hava savunma teknolojisinde son aşamayı temsil ediyor. 

Kırım yarımadası Ukrayna savaşının odak noktası olmayı sürdürüyor.

Habere Tepki Ver

0

1

1

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading