Yandex Metrica

Uzaktan kumandalı mini tankların dönemi başlıyor: Harp alanını karınca gibi tarayacak

Uzaktan kumandalı mini tankların dönemi başlıyor: Harp alanını karınca gibi tarayacak

Küçük uçan insansız hava araçları Ukrayna'daki savaşta devrim yarattı. Şimdi sıra uzaktan kumandalı mini tanklarda...

Dünya

30.06.2024, 21:36

Ukrayna'daki çatışmalara küçük dronlar hakim oluyor. Her iki taraf da artık nakliye ve bomba olarak yer robotlarını kullanıyor. Ancak otonom savaş makinelerinin önünde hala gidilecek uzun bir yol var.

Küçük uçan insansız hava araçları Ukrayna'daki savaşta devrim yarattı. Ancak her iki taraftaki askerler daha fazla taşıma ağırlığı istiyor. Daha büyük yükleri taşımak, daha tehlikeli bombalar atmak istiyorlar. 

İnternette dronlar sonsuz başarı izlenimi veriyor. Bunun temel nedeni operatörlerinin yalnızca başarılı saldırıların videolarını yayınlamasıdır. Kamera için üretilen drone'un taşıyabileceği patlayıcının küçük boyutu, etkiyi sınırlıyor. Bunun gibi bir drone bir insanı öldürebilir veya yaralayabilir, ancak daha iyi bir tel örgü bile buna dayanabilir. 

Büyük quadcopter'lar 40, 60 ve hatta 100 kilogramlık yükleri taşıyabilir. Ukrayna'da, tereyağı yayığıyla tarlaların üzerinde uçan efsanevi cadıdan dolayı "Baba Yaga" olarak adlandırılıyorlar. Böyle bir etki çok büyüktür. Ruslar yakın zamanda insansız hava araçlarının bir askeri taşıyabileceğini gösterdi. Ancak tarımda veya inşaatta da kullanılan bu dev drone'ların kendisi oldukça dikkat çekici hedefler. Üstelik sivil versiyonu bile çok pahalı.

Türkiye'ye karşı CIA devşirmesini silaha boğdular: İki gemi dolusu teçhizat limana indi Türkiye'ye karşı CIA devşirmesini silaha boğdular: İki gemi dolusu teçhizat... Haberi Görüntüle

BÜYÜK YÜKLER İÇİN KARA DRONU

Kara dronları, ister dört tekerlekten çekişle ister zincir tahrikle çalışsınlar, büyük yükler için daha etkilidir. Kurtarma, taşıma ve patlayıcı drone olarak kullanılıyorlar . İkincisi olarak, hepsi Alman Goliath'ın halefleridir. Bu İkinci Dünya Savaşı mini tankı bir tel ile kontrol ediliyordu. Kamerası olmadığı için seçtiği rotanın kolay ve görünür olması gerekiyordu. Ama sonra düşman tahkimatlarına doğru gürledi ve hedefe ulaşır ulaşmaz kendini havaya uçurdu.

 

Ukrayna'da da benzer bir şey oluyor ama kamera sinyaliyle. Patlatma drone'ları genellikle fiber optik kabloya bağlı olduğundan radyo bağlantısı kesilemiyor. Drone'u ele veren hiçbir radyo sinyali yok. Rus Depesha'sı en az 100 ila 250 kilogram patlayıcı taşıyabiliyor.

Ancak kara dronları, uçan emsallerine göre daha karmaşık ve pahalıdır. Basit quadcoter'lar milyonlarca üretilen sivil ürünlere dayanmaktadır. Savaşın başında zaten mevcutlardı ve onlara yalnızca bir patlayıcı cihazın takılması gerekiyordu. Sivil kara dronları için buna karşılık gelen bir pazar yoktur. Sivil sektörde yer robotları yalnızca özel uygulamalarda mevcuttur. Çim biçmeye yönelik yalnızca çok küçük robotlar çok sayıda üretilmiştir.

Zelenski duyurdu! Rusya Harkiv'i vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var Zelenski duyurdu! Rusya Harkiv'i vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı... Haberi Görüntüle

ARAZİ ZORLU, YOLLAR ÇETİN

Drone uzmanı Michael Boyle, sorunları “Özgür Avrupa Radyosu”na anlattı. En büyük şey arazidir. Hava veya su kolay ortamlardır, ancak kara dronları "görevlerini gerçekleştirmek için engebeli yüzeyler üzerinde hızlı bir şekilde hareket edebilmeli ve bunu tartışmalı alanlarda ateş altında yapabilmelidir." 

Hendek, duvar kalıntıları, dikenli tel ruloları ve moloz tarlaları gibi engeller, birçok kara drone'u için aşılmaz bir engel teşkil ediyor. Buna ek olarak maliyetler de artıyor. Boyle, "Engebeli arazide uzaktan çalışabilen ve diğer askeri birimlerle entegre olabilen bir kara aracı geliştirmek pahalıdır" dedi. Moskova, Suriye savaşı sırasında zaten hayal kırıklığı yaratan sonuçlarla yarı otonom robotlar üzerinde deneyler yapmıştı. Diğer şeylerin yanı sıra, yerleşim alanlarındaki radyo bağlantısında da büyük sorunlar vardı.

Habere Tepki Ver

1

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading