Uzayda mahsur kaldılar: Astronotlar, Dünya'ya dönüş yolunda umut bekliyor!

Uzayda mahsur kaldılar: Astronotlar, Dünya'ya dönüş yolunda umut bekliyor!

Boeing mekiğinin arızalanması nedeniyle yaklaşık dört aydır Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan astronotlar, Dünya'ya dönüş içi gün sayıyor. Astronotların dünya'ya ne zaman geleceği tarih belli oldu. 

Dünya

04.10.2024, 13:31

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) haftalardır mahsur kalan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams'ı Dünya'ya geri getirmeye hazırlandığını açıkladı.

MEKİKTE ARIZA TESPİT EDİLDİ 

Boeing'in Starliner mekiği, ilk ekipli fırlatma denemesinin iki kez ertelenmesinin ardından nihayet uzaya gönderildi. Mayıs ayında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapılması planlanan uçuş uçuşu, mekikte tespit edilen bir arızası nedeniyle ertelendi. 

HELYUM GAZI SIZINTISI ORTAYA ÇIKTI 

Yaşananların ardından Boeing, NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams'ı taşıyan Starliner mekiğini 5 Haziran'da başarılı bir şekilde uzaya yolladı. Ancak Starliner mekiğinin ISS'ye kenetlenmesinin ardından NASA tarafından yapılan açıklamada, uzay aracında beş adet helyum gazı sızıntısı tespit edildiği belirtildi. Sızıntılardan birinin uçuş öncesinde, diğerlerinin ise uçuş sırasında meydana geldiği kaydedildi. NASA, sızıntının kaynağı olan helyum vanalarının kapatıldığı, uzay aracının da stabil durumda olduğu aktardı. 

DEFALARCA ERTELENDİ 

Normal şartlarda, haziran ayının ikinci haftanın düzenlenmesi planlanan Dünya'ya dönüş uçuşu, uzay aracında tespit edilen helyum sızıntıları ve iticilerden bazılarının beklenmedik şekilde kesilmesinin bırakılması nedeniyle birden fazla kez ertelendi. 

NASA ve Boeing yetkilileri temmuzda düzenledikleri basın toplantısında, haftalardır sorun giderme çalışmaları ile uzay aracındaki problemleri anlamaya yönelik testler yürüttüklerini, bu nedenle de dönüş tarihlerinin ertelendiğini bildirdi.

STARLİNER MEKİĞİ DÜNYA'YA DÖNDÜ 

Teknik arızalar sonucu 5 Haziran'dan bu yana ISS'de bekleyen Starliner mekiği, eylül başında otomatik pilot modunda ve mürettebatsız şekilde Dünya'ya döndü. Yaklaşık 6 saat süren yolculuğun ardından uzay aracı, ABD'nin New Mexico çölündeki White Sands Uzay Limanı'na indi.

ASTRONOT'LARIN NE ZAMAN GELECEĞİ TARİH BELLİ OLDU 

NASA'dan yapılan açıklamada, SpaceX'in Crew-9 misyonu kapsamında 28 Eylül'de uzaya fırlatılan Dragon kapsülünün, uzayda mahsur kalan 2 astronotu Dünya'ya getireceği bildirildi.

Açıklamada, 5 ay sürmesi planlanan Crew-9 misyonun tamamlanmasının ardından uzay istasyonunda bekleyen 2 astronotun da misyonda görevli diğer astronotlar ile Şubat 2025'te Dünya'ya döneceği kaydedildi. Böylece, Wilmore ve Williams'ın yaklaşık 1 hafta sürmesi gereken test uçuşu 8 ay sürmüş olacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hüseyin Can Yosuntaş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading