Yandex Metrica

Sitede Ara

Ve başladı: Amerikan füzeleri Rus toprağını vuruyor! ASELSAN üretimi TOLUN muadili füzeyle yerle bir ettiler

Ve başladı: Amerikan füzeleri Rus toprağını vuruyor! ASELSAN üretimi TOLUN muadili füzeyle yerle bir ettiler

ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin Rusya topraklarını vurmak için Ukrayna'ya verdiği iznin ilk yansıması Kursk'ta yaşandı. Ukrayna ordusu Amerikan GBU-39 Minyatür Füze ile Rusya toprağında, içinde Rus askerlerinin bulunduğu bir binayı yerle bir etti.

Dünya

16.09.2024, 08:41

Rusya topraklarının 1600 kilometrekarelik kısmında Ukrayna hakimiyeti sürüyor. ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin füze kullanımı konusunda Kiev'e verdiği iznin ilk yansıması 15 Eylül 2024 itibariyle gerçekleşti. 

300 kilometre menzilli ATACMS füzesiyle birlikte ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği mühimmatlardan olan GBU-36 Minyatür Bomba, Rus topraklarında bir binayı yerlebir etti. 

Sınıra yakın Vesloyole köyü yakınlarında bulunan Kültür Evi binası, GBU-39 füzesinin isabetiyle harap oldu. Ukrayna medyası, bombardıman sırasında binada Rus paraşütçü birliklerinin bulunduğunu kaydediyor. 

Geçiş köprüleri patlatılmış Seym nehri kenarında bulunan binada kaç Rus askerinin öldüğü bilinmiyor. Ancak bu saldırı, Amerikan Boeing şirketince üretilen bir güdümlü füzenin Rusya topraklarına açık saldırısı olarak kayıtlara geçti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve Avrupa üretimi uzun menzilli füzelerin Rusya'ya saldırı için kullanılmasına izin verilmesi durumunda bunun NATO-Rusya savaşı anlamına geleceğini bildirmişti. 

Putin birkaç gün önceki açıklamasında, "Rus topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırma konusunda Kiev'e izin verilirse bu, NATO ülkelerinin, ABD'nin, Avrupa'nın Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelir. Bu durum çatışmanın doğasını önemli ölçüde değiştirecektir" demişti. 

Füzeli saldırıların sınır hattı ve Rus topraklarında devam etmesi beklenirken, bu durumun Rusya ile Ukrayna destekçileri arasındaki gerilimi artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Soykırımcı İsrail yine çadırları hedef aldı: Çok sayıda ölü ve yaralı var Soykırımcı İsrail yine çadırları hedef aldı: Çok sayıda ölü ve... Haberi Görüntüle

ÇATIDAN GİRDİ İÇERİDE PATLADI 

Ukrayna birliklerinin Kursk istikametinde 100'den fazla yerleşim yerinde kontrolü sağlaması ve Moskova'nın karşı saldırıda şimdilik başarısız olması, Kremlin'in kırmızı çizgilerini Batılı ülkeler tarafından anlamsızlaştırdı. 

Ancak yine de Moskova'nın gövde gösterisi için Ukrayna hedeflerine taktik nükleer silahla saldırmasından endişe ediliyor. 

Son yayınlanan görüntüde Rus askerlerini barındıran bina, GBU-39/B Minyatür Bomba ile vuruluyor. Çatıyı deldikten sonra binanın içinde patlayan 93 kilogramlık harp başlığı, yapının tamamen harap olmasına neden oldu. 

GBU-39B Rusya'nın Kursk bölgesinde kullanıldı.

Toplamda 130 kilogram ağırlığındaki bu bombayı Ukrayna Hava Kuvvetleri'nce kullanılan MiG-29 uçakları ateşleyebiliyor. GBU-39'un önümüzdeki günlerde Ukrayna envanterindeki F-16'lar tarafından da kullanılması bekleniyor. 

Amerikan Minyatür Bomba'nın hedefini hassas biçimde bulması ve Rus elektronik harp sistemlerinin olası etkilerinden uzak kalması dikkat çekti.

Rus elektronik sistemleri daha önce GLSDB tipi ABD malı gezinen mühimmatın arayıcı başlığını ve iletişim aygıtlarını bozmayı başarmıştı. Ancak GBU-39/B Kursk'taki saldırıda yüksek bir başarı elde etti. 

Trump'tan F-35 savaş uçağı açıklaması: '3. Dünya Savaşı hiç olmadığı kadar yakın' Trump'tan F-35 savaş uçağı açıklaması: '3. Dünya Savaşı hiç olmadığı... Haberi Görüntüle

ASELSAN BU BOMBANIN MUADİLİNİ ÜRETTİ

Hedef tahribatı açısından oldukça etkili olduğu görülen Minyatür Bomba'yı Türkiye'de ASELSAN üretiyor. 

Amerikan GBU-39 muadili füzeyi ASELSAN, 'TOLUN' adıyla imâl ederek piyasaya sundu. SADAK-4T adı verilen mühimmat salanında 4 adet TOLUN füzesi bulunuyor. AKINCI TİHA aynı anda 4 TOLUN, F-16 savaş uçakları ise 8 adet TOLUN taşıyabiliyor. 

Hem AKINCI hem de F-16'dan TOLUN füzeleriyle yapılan test atışlarında aynı anda serbest bırakılan çok sayıda füzenin hedeflerini eşzamanlı olarak tam isabetle vurduğu görülmüştü. ASELSAN, TOLUN'u yurtdışına ihraç da etti. 

Her biri 120 ilâ 140 kilogram ağırlıkta olan TOLUN, uçaktan bırakıldıktan sonra kapalı durumdaki kanatlarını otomatik olarak açıyor ve en uzun menzile ulaşmak için gerekli aerodinamik kaldırma kuvveti ediniyor. 

ASELSAN, TOLUN'a 'IIR' kısaltmasıyla bilinen 'kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık' kabiliyeti de kazandırdı. IIR yeteneğiyle TOLUN, sabit hedeflerin yanısıra hareketli hedefleri de nokta hassasiyetle vurabiliyor. 

100 kilometre menzilli TOLUN'un, 40 bin fit irtifadan bırakıldığında 60 kilometre menzilde bulunan 1 metrelik güçlendirilmiş beton bloku delebildiği biliniyor. 

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading