Yandex Metrica

Sitede Ara

Vurduğu kazma 2000 yıllık iskelete denk geldi! İnşaat çalışmasından tarih fışkırdı: Arkeologlar şaşkın

Vurduğu kazma 2000 yıllık iskelete denk geldi! İnşaat çalışmasından tarih fışkırdı: Arkeologlar şaşkın

İnşaat çalışmaları sırasında 2 bin yıllık iskelet bulan arkeologlar, olağanüstü bir keşifte bulundu. İtalya'nın Vicenza bölgesinde ilk kez bir Roma mezarlığı keşfedildi.

Dünya

17.09.2024, 13:11

Viacqua şirketinin su tedarik şebekesini değiştirme ve iyileştirme çalışmaları sırasında olağanüstü arkeolojik öneme sahip bulgular gün ışığına çıktı. İskelet MS 1. veya 2. yüzyıla tarihlenmektedir. 

Şimdiye kadar sadece diş yapısı mükemmel şekilde korunmuş kafatası, omurganın bir kısmı ve kürek kemikleri bulundu. Bölgede çalışan arkeologlara göre, buluntuların durumu göz önüne alındığında, Vicenza'nın antik sakininin kalıntılarının yeraltında mükemmel bir şekilde korunmuş olması mümkün.

Ancak bu gizemli sakin, Contra' Porta Nova'daki çalışmalar sırasında tespit edilen tek buluntu değil. Aslında bu ilk bile değil. Üç gün önce aynı bölgede adaklarla birlikte üç mezar daha keşfedilmemiş olsaydı, araştırmacılar toprağın altında ne olduğu hakkında hiçbir fikri olmadan portikodan normal bir şekilde geçmeye devam edebilirlerdi.

55 milyon dolarlık uçak düşürüldü!  R-73 füzesi gökyüzünde avladı! Filo ağır yaralı 55 milyon dolarlık uçak düşürüldü! R-73 füzesi gökyüzünde avladı! Filo... Haberi Görüntüle

AKILLARA DURGUNLUK VEREN KEŞİF

Geçen hafta, su kemeri üzerinde çalışan işçiler bazı çok özel eşyalar buldular: cam balzam şişeleri, seramik kaplar, yanmış kemiklerin olduğu çömlekler ve MS 138'den 131'e kadar hüküm süren Roma imparatoru Dindar Antoninus'un zamanına ait bir madeni para.

Keşif, Viacqua'nın çalışmasının derhal askıya alınmasına ve Nea Archeologia Cooperativa şirketinden "acil durum arkeolojisi", yani bayındırlık çalışmaları sırasında keşfedilen tüm tarihi eserlerin restorasyonu ve korunmasıyla görevli bir grup arkeologun müdahalesine yol açtı.

Bu üç kremasyon mezarından birinde yapılan kazılarda yavaş yavaş bir çene kemiği, ardından dişler, göz yuvaları, kafatası ve omuzlar gün ışığına çıkarıldı.

Dr. Verona, Rovingo ve Vicenza Abap Müfettişliği'nden Giulia Pelucchini, "Bu olağanüstü bir keşif çünkü şehrin bu özel bölgesinde ilk kez bir mezarlık gün yüzüne çıkıyor. Vicenza'da, geleneklerin gerektirdiği gibi, şehir surlarının dışında çok sayıda mezarlık bulundu, bunlar tespit edildi, ancak hiçbir zaman bu özel noktada değil" dedi.

Şu ana kadar kafatası, omurganın bir kısmı ve kürek kemikleri mükemmel bir şekilde korunmuş halde ele geçirildi.

Avrupa'da göçmen krizi! Almanlar gemileri yaktı: 100.000 mülteciyi Yunanistan'a gönderecekler Avrupa'da göçmen krizi! Almanlar gemileri yaktı: 100.000 mülteciyi Yunanistan'a gönderecekler Haberi Görüntüle

TARİHİ KEŞİF BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Üstelik burası karmaşık bir mezarlık alanı diyen Pelucchini, "Bazı kalıntıların yakılması ve diğerlerinin gömülmesi, çeşitli nedenlere bağlanabilir." "Buna ölen kişinin ailenin kişisel tercihlerine kişisel bağlılığı da dahil olabilir.

Şu anda erkek mi kadın mı olduğunu belirlemek, boyunu ve kilosunu tahmin etmek veya ölüm nedeni hakkında herhangi bir varsayımda bulunmak için henüz çok erken.  Bildiğimiz tek şey, kremasyon mezarların altında gömülü olduğu için kesin olarak daha eski bir döneme ait olduğu ancak hangisi olduğunu tam olarak bilmiyoruz." dedi.

Alanı inceleyen arkeologlara göre, buluntuların korunma durumu göz önüne alındığında, Vicenza'nın bu antik sakininin yeraltında tamamen korunmuş olması mümkün. 

Sözlerine devam eden Pelucchini, “Gömülü cesedin tamamının kurtarılmasının tamamlanması gerekecek ve bu ceset daha sonra kazıda keşfedilen diğer bulgularla birlikte inceleme ve restorasyon için Müfettişliğin laboratuvarına aktarılacak. Şimdilik buluntuların içinde ve çevresinde çok kırılgan olduklarından yeterince toprak bıraktık. Nem ve temel toprak pH'ı onları mükemmel durumda tutmuştur. Güvenlik prosedürlerinin tamamlanmasıyla onların Santa Corona Doğa Tarihi ve Arkeoloji Müzesi'ne yerleştirilebileceğini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Pelucchini, "Ayrıca, şehrin müzesinde, bayındırlık çalışmaları sırasında kazara gün yüzüne çıkan tüm sanat eserlerine özel olarak ayrılmış bir bölüm olsaydı harika olurdu" dedi.

Çevrede daha kapsamlı bir araştırma yapmak ne yazık ki mümkün olmasa da arkeologların antik Vicenza'daki çalışmaları birkaç gün daha sürecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading