Yıllarca gizli tutulmuştu: Gizemli mezar odası açıldı: İçinden çıkanlara şok olacaksınız

Yıllarca gizli tutulmuştu: Gizemli mezar odası açıldı: İçinden çıkanlara şok olacaksınız

Antik Mısırlı rahibenin yıllarca gizli tutulan mezarı açıldı. Gizemli kabir odasından çıkarılan esrarengiz tabut arkeologların dizlerini titretti. İçinden çıkanlara çok şaşıracaksınız...

Dünya

11.10.2024, 14:38

Uluslararası bir araştırma ekibi, Mısır'ın Assiut şehrinde eski bir Mısırlı rahibenin mezarını keşfetti. Berlin'deki Özgür Üniversite'ye (FU) göre, Idy adındaki rahibenin mezar odası, babası I. Djefai-Hapi'nin M.Ö. 1880 yıllarına tarihlenen mezarının yaklaşık on dört metre derinliğinde bir kuyuda bulunuyordu. 

Ateş hattından kaçış! İşte Lübnan'daki vatandaşlarını tahliye etmeye başlayan ülkeler Ateş hattından kaçış! İşte Lübnan'daki vatandaşlarını tahliye etmeye başlayan ülkeler Haberi Görüntüle

MEZARDAN NE ÇIKTI?

Kuyu eski zamanlarda yağmalanmıştı ama Idy'nin mezar eşyalarının çoğu sağlamdı. Diğer şeylerin yanı sıra bir hançer ve heykeller de bulundu. Bölgede çalışma yapan arkeologlar, "Muhteşem buluntular arasında ithal ahşaptan yapılmış, iç içe geçmiş, karmaşık bir şekilde dekore edilmiş iki ahşap tabut yer alıyor." ifadeleri ile keşfi açıkladı.

Açıklamada, her iki tabutun da ahirete dair olağanüstü sanatsal görüntüler ve metinlerle süslendiği belirtildi. Mezarda ayrıca mumyalama sırasında çıkarılan iç organların saklandığı, kanopik adı verilen, Idy'nin cübbesinin kalıntıları ve kısmen tahrip olmuş kemiklerin saklandığı özel kaplar da bulunuyordu. 

Amerikalı öğrenciden ülkesine çok sert tepki: Utanın katiller! Vergilerimle çocukları öldürmekle meşgulsünüz Amerikalı öğrenciden ülkesine çok sert tepki: Utanın katiller! Vergilerimle çocukları... Haberi Görüntüle

MISIR TANRIÇASINA HİZMET EDİYORDU

FU, "İlk analizler Idy'nin yaklaşık kırk yaşında olduğunu ve ayak sorunu yaşadığını gösteriyor" dedi. Idy, tanrıça Hathor'un bir rahibesiydi ve onu zengin bir aileden gelen bir kadın olarak tanımlayan "Evin Hanımı" unvanını taşıyordu.

Babanın mezar alanı ise kayaya oyulmuş birkaç odadan oluşuyor. FU'ya göre yirmi yıllık saha çalışmasının ardından ortaya çıkarılan mezar alanı arkeoloji açısından önemli bir buluntu. Buluntular Mısır Eski Eserler ve Turizm Bakanlığı'na teslim edilecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading