Yandex Metrica

Yüzük, kolye, küpe, altın ve pırlanta saatler... O ülkenin devlet başkanı hepsini çalmaya çalıştı: 1,2 milyon dolarlık vurgun planı

Yüzük, kolye, küpe, altın ve pırlanta saatler... O ülkenin devlet başkanı hepsini çalmaya çalıştı: 1,2 milyon dolarlık vurgun planı

Pazartesi günü yayınlanan bir polis soruşturmasının sonuçlarına göre, eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Brezilya'da sunulan ve toplam değeri 1,2 milyon dolar olan mücevher ve lüks eşyaların yasa dışı satış sisteminden yararlandı.

Dünya

10.07.2024, 01:28

Geçtiğimiz hafta federal polis, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ve diğer 11 kişi hakkında Ekim 2019 ile aşırı sağdaki 2022'de cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesi arasında meydana gelen olaylar nedeniyle suç komplosu, kara para aklama ve zimmete para geçirme suçlamalarıyla dava açılmasını tavsiye etti.

Kendisine yönelik çok sayıda yasal soruşturmayı "zulüm" olarak nitelendiren Jair Bolsonaro, mücevher yönetiminde herhangi bir suç işlediğini ifade etti.

Avukatı Paulo Cunha, sosyal ağ X'te Brezilyalı liderlerin resmi hediyelerin yönetimi üzerinde "doğrudan veya dolaylı hiçbir etkisinin olmadığını" doğruladı.

Katil İsrail'den Hannibal Protokolü itirafı: Kendi vatandaşlarını öldürdüklerini resmen kabul ettiler Katil İsrail'den Hannibal Protokolü itirafı: Kendi vatandaşlarını öldürdüklerini resmen kabul... Haberi Görüntüle

BREZİLYA'YI KARIŞTIRAN DAVA

Cunha'ya göre, kamu mirasına veya cumhurbaşkanına hediye tahsis etme kararı bir komisyon tarafından veriliyor. Avukat, "Hiçbir zaman şu ya da bu şekilde kamuya ait sayılabilecek herhangi bir mülke el koyma ya da kendisi için saklama niyetinde olmadı " dedi.

Polise göre, "soruşturma altındaki grup, eski Başkan Jair Bolsonaro'nun (...) uluslararası geziler sırasında aldığı ve yabancı yetkililer tarafından verilen birçok değerli hediyeyi Brezilya kamu hazinesinden saptırmak için harekete geçti."

Soruşturmaya göre, operasyonun "eski cumhurbaşkanının yasadışı zenginleşmesini teşvik etmek amacıyla" mücevherlerin yurt dışına satılmasının amaçlandığı belirtildi.

Federal Yüksek Mahkeme'ye (STF) sunulan raporda, bazı parçaların satıldığı ve "elde edilen tutarların nakde çevrilerek eski başkanın (...) resmi bankacılık sisteminden geçmeden kişisel varlıklarına aktarıldığı" belirtiliyor.

ABD'de seçime kan bulaştı: Donald Trump'a silahlı saldırı! Görüntüler dünyayı sarstı ABD'de seçime kan bulaştı: Donald Trump'a silahlı saldırı! Görüntüler dünyayı... Haberi Görüntüle

1.22 MİLYON DOLARLIK VURGUN

Jair Bolsonaro'ya en az 25.000 dolar ödendiği bildirildi. Polis, başlangıçta 4,5 milyon dolar verdikten sonra, hediyelerin değerinin "toplam 1,22 milyon dolar" olduğunu düzeltti.

Bolsonaro tarafı raporu itibarsızlaştırmak için bu düzeltmeden yararlandı. Eski cumhurbaşkanı X'e şunları yazdı: 

"Başka birçok düzeltme bekleyelim. Sonuncusu, tüm 'haksız' mücevherlerin yetkililerin elinde olduğunu söylemek olacaktır."

STF'den Yargıç Alexandre de Moraes, eski cumhurbaşkanına resmi olarak suç duyurusunda bulunulup bulunulmayacağına karar vermesi için savcılığa 15 gün süre verdi.

Brezilya basını, vergi ajanlarının 2021'de Ortadoğu'ya yaptığı resmi bir geziden dönen bir Bolsonaro hükümet yetkilisinin sırt çantasında bulunan mücevherlere el koymasının ardından Mart 2023'te olayı ortaya çıkardı.

Yaklaşık 500 sayfalık polis raporuna göre, hediyeler arasında İsviçre markası Chopard'a ait yaklaşık 828.000 dolar değerindeki yüzük, kolye ve küpelerin yanı sıra altın ve pırlantalı Chopard ve Rolex saatler ile diğer mücevherler de yer aldı.

Rapor, olayın açığa çıkmasının ardından Bolsonaro'nun danışmanlarının satılan nesnelerin bir kısmını kurtarıp Devlete iade ettiğini belirtiyor.

Federal polise göre mücevherlerin satışından elde edilen meblağlar, "Bolsonaro'nun görev süresinden birkaç ay sonra kaldığı ABD'deki masraflarını karşılamak için kullanılabilirdi".

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading