Yandex Metrica

Sitede Ara

Zaman daralıyor! Uzayda sıkışıp kaldılar: Starliner Dünya'ya dönemiyor

Zaman daralıyor! Uzayda sıkışıp kaldılar: Starliner Dünya'ya dönemiyor

Barry Wilmore ve Suni Williams aslında uzun zaman önce Dünya'ya dönmüş olmalıydı. Fakat uzay gemileri Starliner'da yaşanan sorunlar bu dönüşü ertelemek zorunda bıraktı. İki astronot, bir aydır Uluslararası Uzay İstasyonu'na "Starliner" ile kenetlenmiş durumda, ancak gerçekte yalnızca bir hafta boyunca Dünya'dan 400 kilometre yükseklikte insanlığın ileri karakolunda kalmaları gerekiyordu. 

Dünya

06.07.2024, 09:24

Dünyadan 400 kilometre uzakta, uzayda mahsur kalan iki astronot, bir aydır Uluslararası Uzay İstasyonu'na "Starliner" ile kenetlenmiş durumda. Barry Wilmore ve Suni Williams'ın normal şartlarda bir hafta uzayda kalmaları gerekiyordu. Fakat uzay gemisinde yaşanan arıza çözülecek gibi durmuyor. 

Çağrılar peş peşe geldi! Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden savaş uyarısı: 'Lübnan'ı derhal terk edin' Çağrılar peş peşe geldi! Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden savaş... Haberi Görüntüle

HELYUM SIZINTISI MEYDANA GELDİ

Krize maruz kalan uzay aracı, motorlardaki sorunlardan sonra ancak ikinci denemede ISS'ye kenetlenebildi. Öte yandan uzay aracında yeni helyum sızıntıları meydana gelmişti. Böyle bir sızıntı kalkıştan önce zaten keşfedilmişti. Fakat ABD uzay ajansı NASA'ya göre uçuş için bir tehdit oluşturmuyordu. 

NASA'ya göre kenetlenme işlemine yeşil ışık verilebilmesi için aynı motorlarla testlerin şu anda Dünya'ya yapılması gerekiyor. "Starliner"ın ISS'den çıkarılması ve Dünya'ya dönüşü, görevin en karmaşık aşamaları olarak kabul ediliyor. Yetkili şunu vurguluyor: Hiç kimse uzayda mahsur kalmıyor.

İki astronot, Wilmore ve Williams, NASA'nın rutin uçuş iznini almak için 5 Haziran'da ISS'ye doğru yola çıkmıştı . “Starliner”ın  başlangıçta 26 Haziran'da geri dönmesi planlanıyordu.

Türkiye'nin elinde gizli belgeler var! Yunan yazarın Hakan Fidan korkusu: Ankara masada çok güçlü Türkiye'nin elinde gizli belgeler var! Yunan yazarın Hakan Fidan korkusu:... Haberi Görüntüle

ZAMAN DARALIYOR, TEKNİK SORUNLAR DEVAM EDİYOR

"Starliner", mürettebat için yaklaşık üç metre yüksekliğinde bir kapsül ve bir servis modülünden oluşan, kısmen yeniden kullanılabilen bir uzay aracıdır ve Elon Musk'un şirketi SpaceX'in "Crew Dragon"unun aksine suya değil yeryüzüne iner.

İnsanlı test uçuşu, uzay aracı ve roketteki çeşitli teknik sorunlar nedeniyle daha önce birkaç kez ertelenmişti. Diğer şeylerin yanı sıra, sahadaki hatalı bilgisayar sistemiyle ilgili sorunlar da vardı. Mayıs 2022'de ABD'li uçak üreticisi Boeing tarafından geliştirilip üretilen "Starliner", ilk kez ISS'ye başarılı bir insansız uçuş gerçekleştirdi ve orada dört gün geçirdi. Gelecekte, SpaceX'in "Crew Dragon" uzay kapsülüne alternatif olarak astronotları ISS'ye taşıyacak.

Ancak sorunlar nedeniyle proje programın oldukça gerisinde kalıyor ve "Crew Dragon" birkaç yıldır düzenli olarak astronotları ISS'ye getiriyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading