Yandex Metrica

Zelenski'den Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirecek ateşkes planı: Biden ve başkan adaylarının kapısını çalacak

Zelenski'den Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirecek ateşkes planı: Biden ve başkan adaylarının kapısını çalacak

İtalyan gazetecilere Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili son durum hakkında bilgi veren Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, bir ateşkes planı hazırladığını ve bunu ABD Başkanı Jeo Biden'la beraber başkan adayları Kamala Harris ve Donad Trump'la da paylaşmak istediğini söyledi.

Dünya

08.09.2024, 11:37

2014 yılında Kırım'ın Ruslar tarafından işgaliyle başlayan ve 2022 yılının şubat ayında yeniden alevlenen Rusya-Ukrayna Savaşı özellikle 6 Ağustos'ta Ukrayna birliklerinin Rus toprağı Kursk'a girmesi ve burada ilerlemesiyle dünyanın gündemine yeniden girdi. Daha çok Gazze'deki insani dram ve İsrail'in eşi benzeri olmayan katliamlarıyla ilgilenen dünya kamuoyunun gözü bir anda yeniden Ukrayna'ya dönmüştü. Son noktada iki ülke arasında karşılıklı saldırılar ve işgaller devam ediyor. Savaşın ne zaman biteceği ise bilinmiyor. Gerek ABD'nin gerekse de Avrupa ülkelerinin kayıtsız şartsız Ukrayna'ya verdiği destek, savaşın uzamasına neden oldu. Türkiye'nin arabuluculuk çalışmaları ve her iki ülkeyle de diyaloğunu geliştirmesi ise barışı sağlayabilmiş değil. 2022'de İstanbul'da yapılan görüşmelerin ABD ve İngiltere eliyle sabote edilmesi savaştaki yıkımın ve ölümlerin birinci sebebi olarak gösterilebilir.

Barışın ve ateşkesin çok uzaklarda olduğu bir ortamda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'den dikkat çekici bir çıkış geldi. İtalya'nın Como Gölü kıyısındaki Cernobbio kasabasında her yıl eylül ayı başında düzenlenen ve uluslararası gelişmelerin ele alındığı Ambrosetti Forumu'na katılan Zelenski, İtalyan gazetecilerin sorularını cevapladı. Rusya-Ukrayna Savaşı'yla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ukrayna Devlet Başkanı, topraklarını bırakmaları yönündeki ültimatomları kabul edemeyeceklerini ve buna göz yumamayacaklarını söyledi.

NATO kutlaması sırasında savaş uçağı düştü! 2 pilot hayatını kaybetti NATO kutlaması sırasında savaş uçağı düştü! 2 pilot hayatını kaybetti Haberi Görüntüle

"BİR ATEŞKES PLANIM VAR"

Bir ateşkes planı olduğunu da söyleyen Zelenski, "Bir plan hazırladım ve bunu ABD Başkanı'yla paylaşmak istiyorum çünkü Amerika'ya bağlı bazı noktalar var. Umarım bu planı Biden'a ve adaylara gösterme ve geribildirim alma fırsatı bulurum. Şu anda hiçbir şey paylaşmadık. İlk temas Biden ile olacak." dedi. 

Zelenski ayrıca Rusya'nın kendilerine karşı Kuzey Kore ve İran yapımı füzeler kullandığını iddia ederek bunlara dair kanıtları sunabileceklerini dile getirdi. İtalya'yla ilgili bir sorunları olmadığını da kaydeden Zelenski, silahların kullanımıyla ilgili problem yaşamadıklarını belirtti. 

ABD-Rusya atışması devam ediyor: Beyaz Saray'dan Putin'e uyarı geldi ABD-Rusya atışması devam ediyor: Beyaz Saray'dan Putin'e uyarı geldi Haberi Görüntüle

KIRIM'DAKİ SEÇİMLER

Bu arada Ukrayna Dışişleri Bakanlığı,  Rusya'nın genel ve yerel seçimler kapsamında 2014'te ilhak ettiği Kırım'da da sandık kurmasına tepki göstererek "Rusya, bir kez daha bu seçimin kapsamını geçici olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti topraklarına ve Sivastopol şehrine genişletmeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading