Yandex Metrica

'Zengezur Koridoru biz istemezsek açılmaz' diyen İran, savaşla tehdit etti

'Zengezur Koridoru biz istemezsek açılmaz' diyen İran, savaşla tehdit etti

İsmail Haniye'yi Tahran'ın göbeğinde İsrail'e karşı korumaktan aciz İran, Rusya ve Azerbaycan'ı doğrudan, Türkiye'yi ise dolaylı olarak tehdit etti. Moskova'dan Zengezur Koridoru'nun açılması gerektiği yönünde gelen mesajlar sonrası Rusya'nın Tahran Büyükelçisi İran Dışişleri'ne çağrılıp uyarıldı. Devrim Muhafızları ise zehir zemberek bir bildiri yayınladı. 

Dünya

04.09.2024, 23:39

Karabağ savaşları sırasında Ermenistan ordusunu ve işgalcileri destekleyen İran, Türk dünyasını birleştirecek Zengezur Koridoru'na karşı düşmanca bir eyleme daha imza attı. 

Zengezur'un hayata geçirilmesi konusunda Rus yönetiminin son dönemde Ermenistan'a mesaj yollamasından rahatsız olan İran, Tahran'daki Rus büyükelçisi Aleksey Dedov'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak uyardı. 

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrasya İşleri Genel Müdürü Mücteba Demirçilo, Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Dedov'a uyarıda bulunarak "Uluslararası sınırlarda ve jeopolitik statükoda herhangi bir değişikliğe karşıyız" dedi. 

Devletlerin toprak bütünlüğü ve ortak çıkarlarına saygının 'sürdürülebilir barış ve bölgesel işbirliğinin garantörü' olduğunu kaydeden Demirçilo, Zengezur meselesiyle Moskova-Tahran arasında oluşan çatlağı tüm dünyaya ifşa etmiş oldu. 

Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Aleksey Dedov

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Zengezur Koridoru'nun açılmasını Ermeni yetkililerin sabote ettiğini söylemiş, Erivan yönetimini Kasım 2020'de yapılan anlaşmayı uygulamaya çağırmıştı. 

'Esirleri kurtar yeniden saldır': On binlerce İsrailli rehine takası için sokaklara indi 'Esirleri kurtar yeniden saldır': On binlerce İsrailli rehine takası için... Haberi Görüntüle

TAHRAN KENDİNDEN EMİN: BİZ İSTEMEZSEK AÇILMAZ 

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Tasnim Haber Ajansı ise zehir zemberek bir bildiri yayınlayarak Zengezur'a 'hayalî koridor' dedi. 

İran'ın bu koridora karşı olduğunun daha önce defalarca dile getirildiği ancak tüm bunlara rağmen Rusya'nın pozisyon değişikliğiyle kendilerini şaşırttığını ifade eden İran rejim kaynağı, bildiride şunları yazdı:

"Rus makamlarına tavsiyeler... Öncelikle Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran'ın beklentilerine aykırı açıklamada bulunmuştur.

Ruslar, İran'ın Nahçıvan'ı Azerbaycan'a bağlayan Zengezur'a açıkça karşı olduğu konusunda üst düzey yetkililer aracılığıyla daha önce bilgilendirilmiştir. Bu yüzden son mesajlar sürpriz ve şaşırtıcı oldu. 

İran, ülkenin hiçbir sınırında herhangi bir değişikliği kabul edemez. Güney Kafkasya'da hiçbir ülkenin güvenliği ve jeopolitik konumu diğerine üstün değildir. Peki Rus dostlarımız niçin Ermenistan'la sorunlarını çözme konusunda Zengezur'u kullanmaları gerektiğini düşünüyor?"

"Rusya Dışişleri Bakanlığı bir yanılsama içindedir. İran karşı çıkarken kesinlikle kurulamayacak olan bu hayalî Zengezur Koridoru'nu kullanıp Ermenistan'la sorunlarını çözeceğini düşünmesi yanlıştır. 

Bu tür taktiksel adımlar İran ve Rusya'nın arasındaki stratejik ilişkiye zarar verir. Son nokta şu ki;Ruslar, Zengezur veya Zengezur dışında koridor diye bir şey açmak isterlerse Batılılar mutlaka buna karşı çıkacak ve o zaman bu süreç, İran kuzeybatısında bulunan bu çok hassas noktada bir gerilim üretecek. 

Tabii herhangi bir ülke, kendi sorunlarını çözmek için sınırları dışında bir gerilim merkezi ve kaynağı oluşturmak ve yeni çatışma cephesi açmaya çalışırsa o zaman dünyada hiçbir yer güvenli olarak kalmaz ve kalıcı bir kaos yaşanır."

Bildiride ABD ve Batılı güçlerin Ermenistan'a girmesine İran'ın direndiği savunuldu. Tasnim'in yayınladığı metnin hiçbir kısmında Türkiye'den bahsedilmezken Tahran rejimi kendini bir kez daha, Amerikan ve Fransız askerleriyle ortak tatbikatlar yapan Ermenistan'ın yanında konumlandırdı.  

Habere Tepki Ver

1

1

1

0

4

0

0

2

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading