Yandex Metrica

Sitede Ara

Dünyada ticareti yapılan 90 madenden 70'i Türkiye'de bulunuyor: İşte Türkiye'nin dünyadaki yeri

Dünyada ticareti yapılan 90 madenden 70'i Türkiye'de bulunuyor: İşte Türkiye'nin dünyadaki yeri

Türkiye'nin dünyada ticareti yapılan 90 madenden 70'ini barındırdığı ve maden çeşitliliği bakımından dünya yedincisi olduğu açıklandı. Artvin'de konuşan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Fatih Pekdemir, "Madenciliğin Türkiye ekonomisine katkısı, gayrisafi yurt içi hasıla payı yüzde 1,2. Türkiye'de 2023 yılında madenciliğin 307 milyar lira gayri safi milli hasılaya katkısı olmuştur." dedi.

Ekonomi

23.08.2024, 11:36

Maden ve madencilik faaliyetleri bilgilendirme toplantısı, Artvin Çoruh Üniversitesi Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Toplantıda Türkiye ve Artvin'deki madencilik faaliyetleriyle ilgili bir sunum yapan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Fatih Pekdemir, maden tüketiminin gelişmişlik göstergesi olduğunu vurgulayarak gelişmiş ülkelerin daha fazla maden tükettiğini söyledi.

 

O ilimizde 694 milyon tonluk nadir toprak elementi bulunmuştu! Asya ülkesi devreye girdi: Dev anlaşma çok yakın O ilimizde 694 milyon tonluk nadir toprak elementi bulunmuştu! Asya... Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE ZENGİN BİR MADEN ÜLKESİ DEĞİL"

Türkiye'nin zengin bir maden ülkesi olmadığını ifade eden Pekdemir, dünyadaki metalik madenlerin sadece binde 4'ünün Türkiye'de yer aldığını söyledi. Kömür madenlerinin yüzde 2'sinin, endüstriyel madenlerin ise yüzde 2,1'inin ülkemizde yer aldığı bilgisini veren Pekdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde maden rezervleri az olmasına rağmen maden çeşitliliği yüksek. Dünyada ticareti yapılan 90 madenden 70'i Türkiye'de bulunuyor. Maden çeşitliliği açısından Türkiye 7. sırada. Madenciliğin Türkiye ekonomisine katkısı, gayrisafi yurt içi hasıla payı yüzde 1,2. Türkiye'de 2023 yılında madenciliğin 307 milyar lira gayri safi milli hasılaya katkısı olmuştur. Türkiye 2023 yılında 837 milyon ton maden üretimi yaptı. Bunun yüzde 70'i çimento hammaddeleri. Yüzde 5,38'i metalik madenler, yüzde 9,94'ü enerji hammaddeleri, yüzde 2'si doğal taşlar olarak karşımıza çıkıyor."

Gram altın alınır mı? İslam Memiş'ten rekor sonrası çarpıcı açıklama Gram altın alınır mı? İslam Memiş'ten rekor sonrası çarpıcı açıklama Haberi Görüntüle

EN FAZLA İŞLENMİŞ MERMER SATIYORUZ

Türkiye'de en fazla işlenmiş mermer ihracatı yapıldığını bildiren Pekdemir, işlenmiş mermeri bakır, krom ve çinkonun takip ettiğini bildirdi. Türkiye'nin en fazla Çin'e maden ihraç ettiğini söyleyen Pekdemir, Çin'e yapılan ihracat hacminin 1,6 milyar dolar olduğunu belirtti. Çin'i ABD, Bulgaristan, hindistan ve İtalya izliyor.

 

Spot piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı ne kadar? Spot piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı ne kadar? Haberi Görüntüle

ARTVİN'DEKİ RUHSAT ALANI NE KADAR?

Basındaki iddialara da değinen Pekdemir, Artvin'in yüzde 71'inin maden ruhsat alanı olduğu iddiasının doğru olmadığını söyledi. Pekdemir, bu konuyla ilgili olarak "Artvin'de tüm arama ve işletme ruhsatlarının Artvin ilinin yüzölçümüne oranı yüzde 22,02'dir. İşletme izinli ruhsat oranı ise 1,11'dir. Doğrudan kazı yapılan alan 10 binde 7'dir. Artvin'de 39 arama, 39 işletme, toplamda da 78 maden ruhsatı bulunuyor." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading