Yandex Metrica

2025 asgari ücret zammı! IMF hesabı yapıldı: Zam oranı ve net rakam belli oldu

2025 asgari ücret zammı! IMF hesabı yapıldı: Zam oranı ve net rakam belli oldu

Milyonlarca asgari ücretli çalışanın merakla beklediği asgari ücret rakamlarına ilişkin çok çarpıcı bir hesap yapıldı. Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirme ve önerilerin yer aldığı 4. Madde Gözden Geçirme Raporu’nu yayımladı. Raporda enflasyonla ilgili önemli detaylara yer verilirken ücretli kesim hakkında verilen tavsiyeler dikkat çekti. Asgari ücret 2025 zammı için IMF’nin hesabı dikkate alınırsa kaç liralık bir artış yaşanacak? 

Ekonomi

29.08.2024, 15:10

James Walsh liderliğinde Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti 29 Mayıs-11 Haziran'da Türkiye’ye ziyaret geldi. Sanal takip görüşmeleri ise 19-20 Ağustos tarihlerinde yapıldı. Bu görüşmelerin ardından IMF yaptığı açıklamada Türkiye’de kriz risklerinin önemli ölçüde azalttığını ve güvenin arttığı vurguladı. 

Altını olan aman dikkat! İslam Memiş, gram altın için kritik tarihi açıkladı! Altını olan aman dikkat! İslam Memiş, gram altın için kritik... Haberi Görüntüle

IMF'DEN TÜRKİYE RAPORU

IMF raporunda Türkiye’ye yönelik özellikle ücretliler için tavsiyelerde bulundu. Raporda “Hâlâ yüksek olan enflasyon ataletiyle mücadele edilmesi gerekiyor” ifadesi kullanıldı. 

Ücretlilere ilişkin iki önemli detay şu sözlerle ifade edildi:

Fiyatların, ücretlerin ve diğer sözleşmelerin (kiralar gibi) yıllık olarak ve ileriye dönük enflasyona göre belirlenmesi, beklentilerin sıfırlanması ve rekabet gücünün korunması açısından kilit önem taşıyor.

Göreli fiyatlar ayarlandıktan sonra, geriye dönük endeksleme ortadan kaldırılmalı ve kamu sektörü tarafından yönetilen fiyatlar üretim ve bakım maliyetleriyle uyumlu hale getirilmelidir.

Bakan Bayraktar'dan müjde: Yüzer üretim tesisi ile doğalgaz üretimi yıllık 20 milyon metreküpe çıkacak Bakan Bayraktar'dan müjde: Yüzer üretim tesisi ile doğalgaz üretimi yıllık... Haberi Görüntüle

ASGARİ ÜCRET 2025 ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, IMF’nin ücretlilere yönelik önerilerinin ardından gözler asgari ücret 2025 zammına çevrildi. Merkez Bankası’nın 2024 yıl sonu enflasyon tahmin aralığı yüzde 38-42 arasında.

Bugün itibarıyla IMF’nin ücret artışları için baz alınmasını tavsiye ettiği 2025 sonu için TCMB’nin enflasyon tahmini yüzde 7-21 aralığında. Bu tahminin orta noktası ise yüzde 14 olarak hesaplanıyor. 

TÜRK-İŞ açlık sınırını 19 bin 271 olarak açıkladı. Ocak 2024 itibarı ile yüzde 49 zam yapılan asgari ücret ise 17 bin 2 TL oldu. Ekonomi yönetiminin IMF’yi dinlemesi halinde asgari ücrete yüzde 14 zam yapması gerekiyor. 

Bu durumda ise Ocak 2025’te net asgari ücret olan 17 bin 2 TL’ye 2 bin 380 lira 20 kuruş gelir. Bu zam oranı ise 19 bin 382 lira 28 kuruşa denk geliyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

2

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading