694 milyon tonluk dev rezerv heyecanı! Çin ile yürek hoplatan anlaşma: Nadir toprak elementleri ekonomiye kazandırılacak

694 milyon tonluk dev rezerv heyecanı! Çin ile yürek hoplatan anlaşma: Nadir toprak elementleri ekonomiye kazandırılacak

Eskişehir'de bulunan 694 milyon tonluk nadir toprak elementi (NTE) rezervi için Türkiye'den Çin hamlesi geldi. Çin'de görüşmeler yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eskişehir'deki rezervi ekonomiye kazandırmak için bir sanayi tesisi kurmayı hedeflediklerini bildirdi.

Ekonomi

16.10.2024, 12:06

Yaklaşık 2 yıl önce Eskişehir Beylikova'da keşfedilen dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementi (NTE) rezervi için Türkiye harekete geçti. Çin'de bir takım görüşmeler yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eskişehir'de keşfedilen 694 milyon tonluk nadir toprak elementleri rezervi için yıllık 570 bin ton nadir elementi saflaştıracak bir sanayi tesisi kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Sözlerine devam eden Bayraktar, Kritik minerallerin ülkelerin politikalarını şekillendirdiğine dikkat çekerek, "Bakanlar Forumu'nda ülkemizin madencilik alanındaki vizyonunu anlattık. İleri teknoloji ürünlerin vazgeçilmezi kritik mineraller, ülkelerin politikalarını şekillendiren önemli bir hammadde konumuna geldi. Bizim de enerji dönüşüm vizyonumuzda kritik minerallere ve nadir toprak elementlerine yatırım yapmak önemli bir rol oynuyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Eskişehir'deki NTE rezervlerini işlemek için uluslararası işbirliklerini değerlendirdiğini söyleyen Bayraktar, "Bu kapsamda Eskişehir'de keşfettiğimiz dünyanın ikinci büyük nadir toprak elementi rezervini ekonomimize kazandırmak adına yıllık 570.000 ton nadir elementi saflaştıracak bir sanayi tesisi kurmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda karşılıklı faydaya dayalı tüm uluslararası iş birliği fırsatlarını değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Altın için tam zamanı! Hangi seviyelere gelecek? Altın için tam zamanı! Hangi seviyelere gelecek? Haberi Görüntüle

DEV REZERV GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYI BEKLİYOR

Hatırlanacağı üzere Türkiye, 2022 yılında Eskişehir'in Beylikova ilçesinde 694 milyon tonluk nadir toprak elementleri rezervi keşfetmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Nisan'da Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri Pilot Tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Türkiye bu tesis ile yıllık 1200 ton cevher işleyerek ekonomiye kazandırmayı hedefliyor. Endüstriyel tesis için de çalışmalar devam ediyor.

Tesiste, ilk etapta 7 nadir toprak elementinin üretimine odaklanılacak ve ilk defa bu elementlerin de oksitleri üretilecek.

Uzmanlar bile bunu beklemiyordu! Hızla düşmeye başladı: İşte 8 Ekim 2024 gram altın, çeyrek altın fiyatları... Uzmanlar bile bunu beklemiyordu! Hızla düşmeye başladı: İşte 8 Ekim... Haberi Görüntüle

DÜNYADA İKİNCİ SIRADA

800 milyon tonluk rezervle dünyada ilk sırada yer alan Çin'deki Bayan Obo sahasının hemen ardından 694 milyon ton nadir toprak elementi rezerviyle ikinci sırada Eskişehir'in Beylikova ilçesindeki nadir toprak elementi maden sahası yer alıyor.

Elde edilecek florit, barit, lantan, seryum, praseodimyum, samaryum, gadolinyum, evropiyum, neodimyum gibi nadir elementler ve diğer 17 nadir toprak elementi de tesiste üretime konu olabilecek. Tıpkı uranyum gibi bir nükleer yakıt ham maddesi olan toryum elementi de söz konusu tesiste işlenecek.

Tesiste işlenerek elde edilecek elementler, yüksek teknoloji ürünlerinde kullanılan yeşil enerji dönüşümünde, savunma sanayisinde, lazer güdüm sistemlerinde ve her türlü elektronik donanımda kullanılıyor. Ayrıca bu elementlerin ikamesinin de bu teknolojik düzeyde bulunmadığı belirtiliyor.

Pilot tesisten sonra endüstriyel tesise geçilerek yıllık 570 bin ton üretim yapılması ve ülkenin yıllık yaklaşık 220 milyon dolar gelir elde etmesi planlanıyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading