Yandex Metrica

Sitede Ara

AB'ye soğuk duş: Otomobil satışları dipte

AB'ye soğuk duş: Otomobil satışları dipte

Avrupa Birliği'nde yeni otomobil satışları ağustos ayında yüzde 18,3 azalarak 643 bin 637 adete geriledi. Elektrikli otomobillerin pazar payı ise yüzde 14,4’e düştü.

Ekonomi

19.09.2024, 12:08

Avrupa Birliği (AB) otomotiv sektörü, ağustos ayında ciddi bir daralma yaşadı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından açıklanan verilere göre, yeni otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18,3 oranında azalarak 643 bin 637 adete indi. Özellikle elektrikli otomobil satışlarındaki keskin düşüş dikkat çekti.

53 ilde arsa satısı! Bakanlık müjdeyi verdi: Bu fırsat kaçmaz! 53 ilde arsa satısı! Bakanlık müjdeyi verdi: Bu fırsat kaçmaz! Haberi Görüntüle

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATIŞLARI DÜŞTÜ

Verilere göre, AB ülkelerinde ağustos ayında satılan yeni otomobillerin yalnızca yüzde 14,4'ü elktrikli araçlardan oluştu. Bu oran, geçen yılın aynı ayında yüzde 21 seviyesindeydi. Elektrikli otomobil satışları ise yüzde 43,9'luk bir düşüşle 92 bin 627 adete geriledi. Elektrikli araçların pazar payının bu denli hızlı bir şekilde küçülmesi, sektör ve politika yapıcılar için alarm zilleri çaldı.

Benzinli otomobiller, yeni satışların yüzde 33,1’ini oluştururken, hibrit otomobillerin payı yüzde 31,3 olarak kaydedildi. Dizel otomobillerin ise yüzde 11,2’lik bir pazar payına sahip olduğu görüldü. Ayrıca, fişli hibrit (Plug-In) araçların satış oranı yüzde 7,1, diğer yakıt türlerini kullanan araçların payı ise yüzde 2,9 oldu.

Yaşlı ve emekli maaşlarında sürpriz zam! Sosyal destek ödemelerinde yeni dönem! 2025 Ocak ayı zam oranları şekillendi! Yaşlı ve emekli maaşlarında sürpriz zam! Sosyal destek ödemelerinde yeni... Haberi Görüntüle

ÜLKELERE GÖRE SATIŞLARDAKİ DÜŞÜŞLER

Ağustos ayında yeni otomobil satışları, Almanya’da yüzde 27,8, Fransa’da yüzde 24,3, İtalya’da yüzde 13,4 ve İspanya’da yüzde 6,5 oranında düştü. Bu ülkeler, AB otomotiv pazarında en büyük gerilemenin yaşandığı bölgeler oldu.

9-10 Eylül benzine, mazot ve motorine indirim gelecek mi? Akaryakıt zammı ne zaman? 9-10 Eylül benzine, mazot ve motorine indirim gelecek mi? Akaryakıt... Haberi Görüntüle

OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİNDE SATIŞLAR ARTTI

Ancak yılın ilk sekiz ayına bakıldığında, AB'deki toplam yeni otomobil satşlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artarak 7 milyon 180 bin 492 adete ulaştığı görüldü. Bu artış, yılın ilk yarısında yaşanan toparlanmanın bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Ağustos ayında AB’de en fazla yeni otomobil satışı yapan üretici, 179 bin 41 araçla Volkswagen Grubu oldu. Peugeot, Fiat, Citroen ve Opel gibi markaları bünyesinde barındıran Stellantis Grubu ise 92 bin 667 otomobil satışıyla ikinci sırada yer aldı. Renault Grubu 64 bin 392 yeni otomobil satışıyla üçüncü olurken, Hyundai Grubu 56 bin 450 satışla dördüncü sırada yer aldı.

Sosyal desteklerde büyük artış! Yaşlı bakım ve engelli bakım maaşlarına zam geliyor! Sosyal desteklerde büyük artış! Yaşlı bakım ve engelli bakım maaşlarına... Haberi Görüntüle

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN ACİL EYLEM ÇAĞRISI

Elektrikli araçlara olan talebin azalması, Avrupa otomotiv endüstrisini harekete geçirdi. ACEA’dan yapılan açıklamada, elektrikli otomobillerin pazar payındaki düşüşün son derece endişe verici olduğu vurgulanarak, AB kurumlarının 2025'te yürürlüğe girecek yeni karbon hedefleri öncesinde acil tedbir alması gerektiği belirtildi. Açıklamada, sektörün sıfır emisyonlu araç üretiminde gerekli artışı sağlayabilmesi için gerekli koşulların oluşturulması gerektiği ifade edildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading