Asgari ücrete çift zam mı gelecek? 2025 zammı için çılgın iddia: Patronlar ilk teklifi verdi

Asgari ücrete çift zam mı gelecek? 2025 zammı için çılgın iddia: Patronlar ilk teklifi verdi

Yeni yıla 3 aydan kısa bir süre kala milyonlarca asgari ücretli çalışanın gözü, kulağı Aralık ayında kesinleşecek zam oranlarına çevrildi. Yeni asgari ücret ne kadar olacak merak edilirken, 2025 yılında çift zam yapılacak iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Tüm bunların yanı sıra patronlar ilk teklifini verdi! İşte yeni asgari ücret için ortaya atılan ilk rakamlar...

Ekonomi

10.10.2024, 23:23

Ocak ayında yapılacak olan asgari ücret zammına ilişkin ilk rakamlar gelmeye başladı. İşçi ve işverenler taleplerini dile getirirken bu hafta Deutsche Bank​ Türkiye'de yaptığı temasların sonucunu bir rapor olarak yayınladı. Söz konusu raporda Türkiye'de asgari ücrette yüzde 25 ile yüzde 30 arasında bir artış olacağını tahmin edildi.

Borsa güne nasıl başladı? İşte 10.10.2024 perşembe günü BIST 100 açılış verileri... Borsa güne nasıl başladı? İşte 10.10.2024 perşembe günü BIST 100... Haberi Görüntüle

ASGARİ ÜCRETE ÇİFT ZAM MI OLACAK?

Asgari ücrete ilişkin bir değerlendirme de Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya'dan geldi. Ekonomistlerin bir kısmı yüzde 30'a kadar bir artış beklerken ki bu da 22 bin 100 liraya denk geliyor bir kısmı da bu tutarın üzerinde bekliyor diyen Özkaya, "Ancak yüzde 30'un üzerinde bir artışın işvereni, ekonomiyi, piyasayı ve üreticiyi zorlayacağı yönünde görüşler de var" dedi.

Diğer bir hakim görüş ise ocak ayında yüzde 20 civarında bir zam yapılacağı ama altıncı aydan sonra yani yılın ikinci yarısına girerken tekrar bir düzenleme yapılmak kaydıyla bir değil iki sefer zam yapılacağı yönünde diyen Özkaya, "Öncelikle piyasada dolaşan iki bacaklı (ocak ve temmuz ayında iki zam artışı) zamma ihtimal vermiyorum" ifadelerini kullandı.

Çünkü öyle bir bilginin bugünden yayılıyor olması enflasyon​ dinamiklerinin kesinlikle aşağı gelmemesini sağlar diyen Özkaya, "Beklentileri çıpalamak da engel olur. Hem ocakta hem haziranda artış yapılacağını biliyorsak ama haziranda ne kadar yapılacağını bilmiyorsak aradaki enflasyonu bilmediğimiz için biz fiyatları arttırmaya devam ederiz." şeklinde konuştu.

Merkez 'rekor' dedi: Rezervler tarihi seviyeye çıktı Merkez 'rekor' dedi: Rezervler tarihi seviyeye çıktı Haberi Görüntüle

ASGARİ ÜCRET 2025'DE NE KADAR OLUR?

Sözlerine devam eden Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya, "Dolayısıyla tek artış olacağını ben de değerlendiriyorum. Yüzde 30'u geçme ihtimali düşük." dedi.

Yüzde 30'un üzerinde belki bir dağılımı firmalar, kendi çalışanların marjinal üretkenliğe göre yapabilir ama ülkemizin de ihracat pazarlarındaki durumu belli diyen Özkakaya sözlerine, İhracatımızın artış hızı belli. Burada asıl olarak bakış açımız şöyle olmalı; Ücretlilerin büyümeden aldığı payın son 5-6 yıldır özellikle çok fazla düştüğünü ve her yıl yapılan ücret artışları yüksek tekrar yüzde 27 ile yüzde 34 arasında salındığı söyleyebiliriz" diyerek devam etti.

Sözlerine devam eden Özkaya, "Özellikle salınmak diyorum buna tabir olarak çünkü bu belli bir seviyenin altına düştüğü zaman dışarıdan bir etkiyle yükseltiyorsun. Daha sonra ekonomi kendi dinamikleri ile bunu sürdüremiyor." dedi.

Asgari ücret zammını açıkladı! İşte 2025 yılı için beklenen rakam... Asgari ücret zammını açıkladı! İşte 2025 yılı için beklenen rakam... Haberi Görüntüle

İŞVERENİN ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ

Tüm iddiaların ve tahminlerin yanı sıra işverenler de yeni asgari ücret belirleme çalışmalarına başladı. Enflasyon beklentisinin yüzde 41 olmasına rağmen, işverenler asgari ücrette yalnızca yüzde 30 oranında bir artış talep ediyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading