Atilla Yeşilada'dan ekonomistlere çarpıcı soru: Türk Lirası madem çok değerli o halde neden...

Atilla Yeşilada'dan ekonomistlere çarpıcı soru: Türk Lirası madem çok değerli o halde neden...

Türk Lirası'nın aşırı değerli olduğu, bu nedenle ihracatçıların zorluklar yaşadığı, bunun önüne geçmek için dövizin sert bir şekilde yükselmesi gerektiğini savunanlara ünlü ekonomist Atilla Yeşilada çarpıcı bir soru sordu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile ekibi tarafından yürütülen ekonomi programını başarılı bulduğunu kaydeden hükümet muhalifi Yeşilada, "Yiğidi öldür hakkını yeme" diyor.

Ekonomi

15.07.2024, 11:11

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in uygulamaya koyduğu ekonomik programın olumlu sonuçlar vermekte olduğunu söyledi. 

Aksi yönde propagandaya rağmen gerçeğin bambaşka olduğunu belirten Yeşilada, önlem paketinin işlediğini, cari açığın daraldığını, enflasyonun düştüğünü ve aynı zamanda Merkez Bankası rezervlerinin de döviz yağmuruyla 'şiştiğini' kaydetti. 

Yeşilada, Türk Lirası'nın aşırı değerli olduğunu iddia edenlere "35 yıldır ekonomistim. Bana birisi bu sorunun cevabını versin: Türk Lirası değerliyse ve bu durum ihracata engelse o halde cari açık neden düşüyor?" diye sordu. 

Atilla Yeşilada

Mayıs ayında ekonominin 1,5 milyar dolar cari açık verdiğini hatırlatan Yeşilada, geçtiğimiz yıl cari açık oranının millî gelire oranının yüzde 5,5 civarında olduğunu, oysa son verilerle bu oranın yüzde 2,5 seviyesine düşmüş göründüğünü kaydetti. 

Cari açığın daha da azalmasıyla birlikte 1,9'a kadar düşüş öngörüldüğünü belirten Yeşilada, önümüzdeki aylarda ekonominin bir dizi faktörün sonucu olarak cari fazla vereceğini dile getirdi. 

ATM'lerde yasak başlıyor! Bu şifreleri kullananlar işlem yapamayacak ATM'lerde yasak başlıyor! Bu şifreleri kullananlar işlem yapamayacak Haberi Görüntüle

PEKİ O HALDE CARİ AÇIK NASIL DARALIYOR?

Atilla Yeşilada, kendisine ait Youtube kanalında şunları söyledi:

Mayıs ayında Türkiye'den kaçan 10 milyar doların 4 milyar kadarı geri döndü. Aynı zamanda Türkiye'ye sıcak para yağıyor. Dua ediyorum ki bu gelen paralar AVM'lere, toprağa gömülmüyordur; ihracatta kapasite artışı yapılıyordur; bunu zaman gösterecek. 

Haziran ayında cari açık sıfıra yakın gelecek. Temmuz, ağustos ve eylülde aylık bazda cari fazla vereceğiz. Ekimde de yavaş yavaş cari açık vermeye başlarız ama çok daha düşük olacak. 

Bugünlerde özellikle Youtube yayınlarında, "Türk Lirası çok pahalı, ihracat yapamıyoruz, yakında döviz patlayacak" diyorlar. TL çok pahalıysa cari açık nasıl daralıyor peki? Bunu bilen biri varsa yorum atsın, bir de konum atsın, 35 yıldır ekonomistim, ben böyle bir şey görmedim. 

Türk Lirası aşırı pahalı değil. Siz emek yoğun bir sektörde rekabetçi olmayan fiyatlarla ihracat yapıyorsanız tabii ki TL'nin yükselmesi canınızı yakıyor. Dolayısıyla ihracat yapamıyorsunuz. 

Şırnak'ta GES devrimi! 92 köyde büyük tasarruf: Elektrik faturası ödemiyorlar Şırnak'ta GES devrimi! 92 köyde büyük tasarruf: Elektrik faturası ödemiyorlar Haberi Görüntüle

DÖVİZ KRİZİ YOK, TURİZMDE YENİ REKOR KIRILACAK

"TL aşırı değerli, her an bir kriz çıkacak" tezi yalan. Böyle bir şey yok. Türkiye'de döviz krizi filan yok. 

İkinci bir nokta daha var: "Türkiye o kadar pahalı oldu ki turist gelmiyor, bu sene turizm gelirleri de düşecek" iddiası... Fiyatların yükseldiği doğru. Ama ben verilerle konuşurum.

Mayıs ayı itibariyle bizim turizm gelirlerimiz artıyor kardeşim. Bu sene turizm gelirinde de turist sayısında da rekor kıracağız. 

Yaz aylarındaki bütçe fazlası TCMB rezervlerini daha da artıracak. Rezervlerin artması da Türkiye'ye daha fazla sıcak para cezbedecek ve faize fevkalade hassas çok zengin lokallerin dövizden TL'ye geçmesini sağlayacak. 

Evet, bu bir başarıdır. Türkiye gibi, insanların her sabah uyanınca pariteyi kontrol ettiği bir ülkede siz, döviz krizinin en önemli nedenlerinden biri olan dış açığı bu kadar kısa sürede daraltabiliyorsanız bu başarıdır, tebrik etmek gerekir. 

Ayrıca, sıcak para yağıyor. Gri Liste'den çıktıktan sonra bir haftada 1,2 milyar dolar girmiş Türkiye'ye, tahvil ve hisse senedi kaynaklı. 

12 yeni iç hat müjdesi: Bakan Uraloğlu tarih verdi 12 yeni iç hat müjdesi: Bakan Uraloğlu tarih verdi Haberi Görüntüle

MERKEZ BANKASI PİYASADAN DÖVİZ TOPLAMASA ABD DOLARI 20 LİRAYA DÜŞER 

Faizler inmezse sıcak para akışı devam eder ve giren para Türkiye'de kalır. 

Türkiye'de mevduatın yüzde 60'ını çok zengin bireyler kontrol ediyor ve bunlar döviz-faiz makasına son derece hassaslar. 

Sıcak para Merkez Bankası rezervlerini artırdığı sürece bu insanlar Türk Lirası'nda bir devalüasyon olmayacağını, dolayısıyla yaz aylarında dolar veya avroda kalmanın getirisinin SIFIR olacağını çok iyi biliyorlar. 

Bu arada dolar kurunu Merkez Bankası tutmuyor, bunu kaç kere anlatacağım?

Merkez Bankası şu anda piyasadan döviz almasa dolar/TL 20'ye düşer. Asıl o zaman ihracatçı bağırmaya başlar. Herkes dolar satıyor, yurtdışından dolar geliyor ve cari açık daralıyor kardeşim. Biraz matematik hesabı yapın yahu! 

 

Habere Tepki Ver

6

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading