Avrupa Merkez Bankasının mevduat faiz oranı kaç olur? İşte uzmanların beklentileri...

Avrupa Merkez Bankasının mevduat faiz oranı kaç olur? İşte uzmanların beklentileri...

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu haftaki para politikası toplantısında faiz indirimlerine devam etmesi beklenirken, uzmanlar mevduat faiz oranının 2025 yılı ortasına kadar yüzde 2 seviyesine gerileyebileceiğini öngörüyor.

Ekonomi

16.10.2024, 12:05

Avrupa Merkez Bankası (ECB), para politikası kararlarını açıklayacağı bu haftaki toplantı öncesinde, faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi. Para piyasalarında, ECB’nin üç temel politika faizinde 25 baz puanlık bir indirim yapacağı neredeyse kesinleşmiş durumda. Özellikle mevduat faiz oranının önümüzdeki dönemde yüzde 2 seviyesine kadar indirileceği yönündeki tahminler öne çıkıyor.

Uzmanlar, ECB'nin faiz indirim sürecine ilişkin çeşitli senaryolar öngörürken, bu süreçte Euro Bölgesi ekonomisindeki durgunluk işaretlerine dikkat çekiyorlar..

Yasal Takipteki Borçlu Sayısı Patladı! Milyarlarca liralık kredi ve kredi kartı borcu olanlar  radara takıldı Yasal Takipteki Borçlu Sayısı Patladı! Milyarlarca liralık kredi ve kredi... Haberi Görüntüle

PETER VANDEN HOUTE: "HER TOPLANTIDA FAİZ İNDİRİMİ GELEBİLİR"

ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, ECB’nin ekim ayı toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağını öngörüyor. Houte, Eylül 2024 enflasyon verilerinin hizmetler sektöründe baskıların belirgin bir şekilde azaldığını gösterdiğini ve bu durumun faiz indirimi için zemin oluşturduğunu belirtiyor.

Houte, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik toparlanmanın durma noktasına geldiğine dikkat çekrerek, ECB’nin mevduat faiz oranını yüzde 2’ye indirene kadar her toplantıda faiz indirimi yapabileceğini ifade etti. Ayrıca mevcut makroekonomik verilerin parasal gevşeme hızının artmasına olanak tanıdığını vurguladı.

Altın dinlenme modundan çıkacak! Altın borcu olanlar dikkat: Gram altın için 4 bin 500 TL seviyesine tarih verdi! Altın dinlenme modundan çıkacak! Altın borcu olanlar dikkat: Gram altın... Haberi Görüntüle

DIRK SCHUMACHER: "MEVDUAT FAİZİ YÜZDE 2'YE GERİLEYEBİLİR"

Natixis Avrupa Makroaraştırma Başkanı Dirk Schumacher de ECB’nin ekim ayı toplantısında 25 baz puanlık bir indirime gideceğini tahmin ediyor. Schumacher’e göre, ECB’nin genel mesajı enflasyon görünümüne olan güvenin artması olacak, ancak hizmet sektörü enflasyonu bankanın karşı karşıya olduğu önemli bir sorun olmaya devam ediyor.

Schumacher, ECB'nin 2025 yılına kadar her toplantıda faiz indirimine devam edebileceğini belirtti ve Haziran 2025’te mevduat faiz oranının yüzde 2’ye kadar gerileyebileceği öngörüsünde bulundu. Ücret artışlarının ılımlı seyrinin de bu süreçte kritik bir rol oynayacağını vurgulayan Schumacher, ECB’nin gelecekteki politika yönlendirmesinde belirsizliklerin devam ettiğini kaydetti.

Tüketiciyi aldatanların hesabı kesildi! O reklamlara ceza yağdı Tüketiciyi aldatanların hesabı kesildi! O reklamlara ceza yağdı Haberi Görüntüle

LAGARDE'IN MESAJLARI VE GELECEK BEKLENTİLERİ

ECB Başkanı Christine Lagarde’ın toplantı sonrasında yapacağı açıklamalar da yakından izlenecek. Schumacher, Lagarde’ın basın toplantısında, enflasyon hedeflerine ulaşılacağına dair güvenin artış gösterdiğini vurgulayabileceğini ifade etti ama ücret artışları, petrol fiyatları ve enflasyon görünümündeki belirsizlikler nedeniyle ECB’nin gelecekteki parasal gevşeme döngüsüne ilişkin net bir yönlendirme yapmayabileceği de düşünülüyor.

ECB’nin faiz kararları, Euro Bölgesi'ndeki ekonomik görünüm ve enflasyon dinamiklerine bağlı olarak şekillenmeye devam edecrken, verilere dayalı bu yaklaşımın, ekim toplantısında da yeniden vurgulanması bekleniyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading