Avrupa'da enflasyon ne durumda? İşte Euro Bölgesi verileri...

Avrupa'da enflasyon ne durumda? İşte Euro Bölgesi verileri...

Eurostat verilerine göre, Euro Bölgesi'nde enflasyon eylül ayında yüzde 1,8'e düştü. Hizmet sektörü fiyat artışlarında başı çekerken, enerji ürünlerinde ise sert bir düşüş yaşandı.

Ekonomi

01.10.2024, 17:04

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi'nin eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Euro Bölgesi'nde eylül ayında yıllık bazda yüzde 1,8 olarak belirlendi. Bu rakam, ağustos ayındaki yüzde 2,2'lik enflasyona kıyasla önemli bir gerilemeyi gösteriyor.

Aylık bazda ise TÜFE, yüzde eksi 0,1 oranında düşüş kaydetti. Eylül ayı için piyasa beklentileri, enflasyonun yüzde 1,8 seviyesinde olacağı yönündeydi ve açıklanan veriler piyasa beklentileri ile uyumlu gerçekleşti.

Para piyasalarının gözü bu haberde! FED bugün faiz kararını açıklayacak Para piyasalarının gözü bu haberde! FED bugün faiz kararını açıklayacak Haberi Görüntüle

SEKTÖRLERDE FİYAT DEĞİŞİMLERİ

Enflasyonun bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık fiyat artışı yüzde 4 ile hizmet sektöründe görüldü. Hizmet sektöründeki artışı yüzde 2,4 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri takip ederken, enerji dışı sanayi ürünlerinde artış yüzde 0,4 ile sınırlı kaldı. Enerji ürünlerinde ise yıllık bazda yüzde 6 oranında sert bir düşüş yaşandı.

Euro Bölgesi'nde çekirdek enflasyon eylül ayında yıllık bazda yüzde 2,7, aylık bazda ise yüzde 0,1 olarak ölçüldü. Çekirdek enflasyon, gıda ve enerji gibi oynak fiyatlı ürünleri hariç tutarak, daha sabit fiyat eğilimlerini gösteriyor.

TOKİ'nin yüzde 25 indirim kampanyası başladı mı? TOKİ'nin yüzde 25 indirim kampanyası başladı mı? Haberi Görüntüle

ÜLKELERE GÖRE ENFLASYON ORANLARI

Eylül ayı itibarıyla AB uyumlu verilere göre, Belçika'da enflasyon yüzde 4,5, Hollanda’da yüzde 3,3, Estonya’da yüzde 3,2, Yunanistan ve Hırvatistan’da yüzde 3, Almanya’da yüzde 1,8, İspanya’da yüzde 1,7, Fransa’da yüzde 1,5 ve İtalya’da yüzde 0,8 olarak kaydedildi.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB), orta vadede yüzde 2'lik enflasyon hedefini koruyor ve bu doğrultuda para politikalarını şekillendirmeye devam ediyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading