Ayçiçek yağına kallavi zam sinyali: Derin yağda çıtır çıtır patates kızarma devri sona eriyor!
Kurak geçen yaz mevsimi ayçiçek tarlasını vurdu. Trakya'daki ayçiçek tarlalarında toprak çatlamaya başladı. Yaşanan kuraklık ise ayçiçek yağına okkalı zammın habercisi olarak yorumlandı.
Türk mutfağının vazgeçilmezi olan ayçiçek yağına kötü haber trakyadan geldi. Yaz mevsimin kurak geçmesi nedeniyle ayçiçek tarlasındaki topraklar çatlamaya başladı. Öyle ki yaşanan kuraklık bazı bölgelerdeki üretimi yüzde 50 sekteye uğrattı.
Ayçiçek tarlalarındaki kuraklığa dikkat çeken Prof. Dr. Yalçın Kaya, "En önemli şey, benim tavsiyem mümkün mertebe erken ekim. Üreticinin eski bilinen ezberin dışına çıkması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"TOPRAK ÇATLAMAYA BAŞLADI"
Geçen kış yeterince yağış almayan tarlalar yaz mevsiminin de kurak geçmesiyle birlikte yeterli doyuma ulaşmadı. Trakya'nın ayçiçeği ekili tarlalarındaki toprak çatlamaya başladı. Bölgedeki bazı üreticiler, ürünleri yeterli seviyede gelişemediği için tarlada bıraktı.
Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, geçen yıl da ayçiçeğinde kötü bir sezon yaşandığını hatırlatarak, "Oldukça düşük verimler elde ettik." dedi.
Tabii bu bölgesel anlamda, yine geçtiğimiz yıl Tekirdağ bölgesi daha düşüktü diyerek sözlerine devam eden Kaya, "Bu yıl mesela Edirne bölgesi oldukça daha düşük. Bazıları hatta biçemeyecek kadar verim aldı. Tabii bu 2 yılın üst üste yaşanması, yaz kuraklarının aşırı derecede olması, çiftçi açısından oldukça kötü bir sezon." ifadelerini kullandı.
KURAKLIK AYÇİÇEK YAĞINA ZAM SİNYALİ VERDİ
Fiyatlar, maliyetler de çok fazla arttığından çiftçi yeteri kadar verim alamadı diyen Kaya sözlerine, "Şimdi bu 2 tane kuraklığın arka arkasına gelmesi açıkça çiftçileri geleceğe yönelik endişelendirdi. Çünkü masraflar gerçekten çok fazla miktarda arttı. 200 kilo olan verimler 100 kilolara 80 kilolara, yani yüzde 50, 60 civarında bir kayıp söz konusu" diyerek devam etti.
Açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Kaya, "Bu yıl yağışlar en azından ölçüde geçtiğimiz yıla nazaran oldu ama son 70 yılın en sıcak kışını yaşadık bu anlamda. Bizim geçen seneki kuraklıktan sonra güzel bir verimli bir şey yaşayacağız mı diye umutlarımız vardı, aynı şekilde bunu vurgulamıştık." şeklinde konuştu.
"Ama maalesef mayıs ayından sonra özellikle çok sıcak ve aşırı sıcak bir yaz yaşadık diyen Kaya, "Belki son 15-20 yılın veya daha önceki yılın oldukça çok sıcak bir yazı ve ardı ardına yağışsız bir sezon yaşadık. Bu da o dediğimiz kıştan kaynaklanan, kış sıcaklığından kaynaklanan topraklardaki nemin yetersiz oluşu ve arkasından da doğal olarak bu sıcakların da yine beraber gelmesiyle beraber yine maalesef bu düşük verimleri elde ettik." ifadelerini kullandı.