Yandex Metrica

Bakan Bayraktar'dan müjde: Yüzer üretim tesisi ile doğalgaz üretimi yıllık 20 milyon metreküpe çıkacak

Bakan Bayraktar'dan müjde: Yüzer üretim tesisi ile doğalgaz üretimi yıllık 20 milyon metreküpe çıkacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgaz ve petrol üretimine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, halihazırda Karadeniz'deki doğalgaz üretiminin 6 milyon metreküpü geçtiğini, bu ay sonunda yurt dışından getirilecek yüzer üretim tesisi ile üretimin 2026'da 20 milyon metreküpe çıkacağını söyledi.

Ekonomi

07.09.2024, 21:21

Enerjide tam bağımsızlık doğrultusunda özellikle son yıllarda büyük atılımlar yapan Türkiye, yerli üretime ağırlık verdi. Topraklarında doğalgaz ve petrol gibi tüm dünyanın ihtiyacı olan madenlerin olduğunu bilen Türkiye, bunları çıkarıp kullanmak ve dışa bağımlılığı azaltmak için çok önemli adımlar attı. Osmaniye'de konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, özellikle doğalgaz üretimi konusunda müjdeli haberler verdi. 

SGK’dan vatandaşlara çok kritik dolandırıcılık uyarısı: Bakın nasıl ağlarına düşürüyorlar SGK’dan vatandaşlara çok kritik dolandırıcılık uyarısı: Bakın nasıl ağlarına düşürüyorlar Haberi Görüntüle

"KENDİ GEMİLERİMİZLE, KENDİ MÜHENDİSLERİMİZLE ARIYORUZ"

Osmaniye İl Özel İdaresi'nde, sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve iş insanlarının katılımıyla düzenlenen İstişare Toplantısı'nda konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye'nin doğalgaz ithalatında günden güne geriye gittiğini söyledi. Özellikle 2016'dan sonraki milli enerji ve maden politikalarıyla petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının enerjide tam bağımzsılık  vizyonunun bir gereği olduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, "Deniz yetki alanlarımızda, Mavi Vatan'ımızda, Karadeniz'de ve Akdeniz'de daha yoğun şekilde, ancak geçmişten farklı olarak kendi gemilerimizle, mühendislerimizle, teknik ekiplerimizle buralarda arama stratejisiydi. Çok şükür bunu adım adım devreye aldık." dedi.

THY'den yurt dışı için sudan ucuz bilet kampanyası THY'den yurt dışı için sudan ucuz bilet kampanyası Haberi Görüntüle

"20 MİLYON METREKÜPLÜK ÜRETİME ÇIKACAĞIZ"

Enerjide tam bağımsızlık yolunda kaşıt görüşlerle de mücadele ettiklerini söyleyen Bakan Bayraktar, "Bunu 'yapamaz, arayamaz' dediler, aradık. 'Arasalar bile bulamaz' dediler, bulduk. 'Bulsalar bile bu gazı karaya getiremez' dediler ama çok şükür 3 yıldan kısa bir zamanda 2020'de keşfi yapılan doğalgaz bizim hanelerimizle buluştu." dedi. Türkiye'de mevcut durumda 2,6 milyon hanenin doğalgazının Sakarya Gaz Sahası'ndan karşılandığını belirten Bayraktar, "Karadeniz'deki doğal gaz üretimimiz bugün 6 milyon metreküpü geçmiş durumda. Bu ay sonunda yurt dışından getireceğimiz, denizde 20 yıl boyunca üretim yapacak yüzer üretim tesisi ile 2026'da 20 milyon metreküplük bir üretime çıkaracağız. Türkiye'de 20 milyon hane doğalgaz kullanıyor. Bunun yarısını kendi gazımızla sağlamış olacağız." ifadelerini kullandı.

ABD baskı yaptı! Oluk oluk petrol akan saha yeniden açıldı: Türkiye detayı dikkat çekti ABD baskı yaptı! Oluk oluk petrol akan saha yeniden açıldı:... Haberi Görüntüle

"GÜNDE 200 BİN VARİLLERİ BULACAĞIZ"

Petrol üretimine de değinen Alparslan Bayraktar, ülkede şu anda yaklaşık 40 milyon ton petrol tüketildiğini hatırlattı ve bunun önemli bir miktarının ithal edildiğini vurguladı. Bunu azaltmak için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini belirten Bayraktar, bunun yolunun kendi petrolümüzü bulmak olduğunu söyledi. Bakan Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bu anlamda da özellikle 2021'de Şırnak Gabar'da yaptığımız petrol keşfiyle beraber bu yolda da önemli adımlar atıyoruz. Bugün sadece Gabar'dan günde 47 bin varil petrol üretiyoruz. Daha gidecek yolu var buranın. Belki 100 bin varilleri bulacağız. Batman'da, Diyarbakır'da, Adıyaman'da, yurdumuzun diğer yerlerinde yaptığımız üretimlerle 2025'te Türkiye günlük 200 bin varil üretime çıkacak. Elbette ihtiyacımız çok. Onun için daha çok üretmemiz lazım. Daha çok Gabar gibi çeşitlere ihtiyacımız var. Hakkari'de, Van'da devam eden çalışmalarımız, sondajlarımız var."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading