Bakan Bolat'tan kritik değerlendirme! En yüksek ağustos ayı ihracatı rekoru için ne dedi?

Bakan Bolat'tan kritik değerlendirme! En yüksek ağustos ayı ihracatı rekoru için ne dedi?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ağustos ayında ihracatın yüzde 2,3 artarak 22 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bu verilerle beraber Türkiye tarihindeki en yüksek ağustos ayı ihracatına ulaşılmış oldu.

Ekonomi

27.09.2024, 12:40

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ağustos ayı dış ticaret verilerini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi. Zayıf küresel talebe rağmen Türkiye'nin ihracatında önemli bir artış sağlandığını vurgulayan Bolat, "Ağustos ayında ihracatımız yüzde 2,3 artışla 22 milyar dolar oldu. Bu, Türkiye tarihindeki en yüksek ağustos ayı ihracatı" dedi.

Bolat, bu artışın yılın ilk 8 ayında da sürdüğünü ve 2024 yılı ağustos ayı itibarıyla son 1 yıllık ihracatın 262 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştığını belirtti.

Vergi kaçakçılığıyla mücadelede yeni düzenlemeler mi geliyor?! Ne kadarlık sahte fatura tespit edildi? Vergi kaçakçılığıyla mücadelede yeni düzenlemeler mi geliyor?! Ne kadarlık sahte... Haberi Görüntüle

DIŞ TİCARET AÇIĞINDA DARALMA

Ağustos ayı verilerine göre ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 oranında azalarak 27 milyar dolara geriledi. Bu durum, ithalatın son bir yılda yüzde 8,3 oranında azaldığını ve 340,7 milyar dolara düştüğünü gösteriyor. İthalattaki bu gerileme, dış ticaret açığının da önemli ölçüde daralmasına katkı sağladı. Ağustos itibarıyla son 1 yıllık dış ticaret açığı, yüzde 33,6 azalışla 78,7 milyar dolara geriledi.

Bakan Bolat, ihracatın ithalatı karşılama oranının ağustos ayında yüzde 81,5’e yükseldiğini ve bu artışın yılın 8 ayı itibarıyla yüzde 75,7’ye, son 1 yıllık dönemde ise yüzde 76,9’a ulaştığını vurguladı.

Oluk oluk petrol fışkıran sahalara kilit! Felaket kasırgası: Zarar çok ama çok büyük! Oluk oluk petrol fışkıran sahalara kilit! Felaket kasırgası: Zarar çok... Haberi Görüntüle

CARİ İŞLEMLER AÇIĞI AZALDI

Bolat, Türkiye'nin cari işlemler açığının da önemli ölçüde azaldığına dikkat çekti. Temmuz 2024 itibarıyla son 12 aylık cari işlemler açığı 19,1 milyar dolara geriledi. Bu, Mayıs 2023'te 57 milyar dolar olan açığa göre 37,9 milyar dolarlık bir iyileşme anlamına geliyor.

Bakan Bolat, ihracattaki artış ve ithalattaki azalışın Türkiye'nin makroekonomik istikrarına olumlu katkı sağladığını ve büyüme kompozisyonunun net ihracat katkısıyla güçlendiğini ifade etti. Bu gelişmelerin aynı zamanda enflasyonu düşürme çabalarına da destek verdiğini belirtti.

OECD'nin Türkiye’nin önemli ticaret ortağı olan Avro Bölgesi'nde 2024 yılı için yüzde 0,7'lik bir büyüme öngördüğünü hatırlatan Bolat, dış talepteki zayıf seyre rağmen ihracatın sürdürülebilir bir şekilde arttığını vurguladı.

Erdoğan başkanlığında yapılacak! AK Parti'den enflasyonla mücadele açıklaması: Seferberlik başlatacağız! Erdoğan başkanlığında yapılacak! AK Parti'den enflasyonla mücadele açıklaması: Seferberlik başlatacağız! Haberi Görüntüle

SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT İÇİN KARARLI ADIMLAR

Ticaret Bakanlığı olarak ihracatın desteklenmesine yönelik çalışmaları hız kesmeden sürdürdüklerini belirten Bolat, Türkiye'nin küresel ticaretteki rekabet gücünü artırmaya yönelik adımların devam edeceğini söyledi. İhracat destek programları, yurt dışı temsilcilikler ve ticaret diplomasi faaliyetleri ile ihracatın sürdürülebilir bir yapıya kavuşması hedefleniyor.

Bakan Bolat, "İhracatçılarımızla birlikte sürdürülebilir ihracat artışını sağlamak için azim ve kararlılıkla çalışıyoruz." diyerek, Türkiye'nin inovasyon odaklı ve katma değerli üretimle küresel ticarette daha güçlü bir konuma geldiğini vurguladı.

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Loading