Beklenen veriler açıklandı! ABD'de yıllık enflasyon eylülde kaç oldu?

Beklenen veriler açıklandı! ABD'de yıllık enflasyon eylülde kaç oldu?

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylül ayında yıllık bazda yüzde 2,4 artış gösterdi. Bu oran piyasa beklentilerinin üzerinde gelirken, Şubat 2021'den bu yana en düşük yıllık enflasyon seviyesi olarak kaydedildi.

Ekonomi

10.10.2024, 18:49

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, Eylül 2024 döneminde tüketici fiyatlarındaki artış, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,4 arttı. Piyasa analistleri, yıllık enflasyonun yüzde 2,3 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyordu.

Ağustos ayında da TÜFE aylık bazda yüzde 0,2 artış göstermişti, ancak eylül ayındaki yıllık oran, Şubat 2021'den bu yana kaydedilen en düşük seviyeye işaret etti. Bu durum, ABD'deki enflasyonist baskıların kısmen hafiflediğini gösterse de, piyasanın beklentilerinin üzerinde olması dikkat çekti.

Bitcoin fiyatında sert gerileme! Yatırımcıları tedirgin eden hareket Bitcoin fiyatında sert gerileme! Yatırımcıları tedirgin eden hareket Haberi Görüntüle

BARINMA VE GIDA FİYATLARI TÜFE'YE ETKİDE BULUNDU

Eylül ayında enflasyonun aylık artışına en büyük katkıyı barınma ve gıda fiyatları sağladı. Barınma fiyatları aylık bazda yüzde 0,2, gıda fiyatları ise yüzde 0,4 artış kaydetti. Bu iki kalem, TÜFE'deki aylık artışa yüzde 75'ten fazla katkıda bulundu.

Yıllık bazda bakıldığında ise barınma fiyatları yüzde 4,9 oranında artarken, gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 2,3 olarak belirlendi fakat benzin fiyatları eylül ayında yıllık bazda yüzde 15,3 oranında düşüş göstererek, enflasyon üzerindeki baskıyı hafifletti.

Diyarbakır'da peri masalı: 9 metrekarelik dükkandan, ikinci fabrikasını kuruyor! 10 ülkeye ihracat yapıyor Diyarbakır'da peri masalı: 9 metrekarelik dükkandan, ikinci fabrikasını kuruyor! 10... Haberi Görüntüle

ÇEKİRDEK ENFLASYONDA YÜKSELİŞTE

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise, eylül ayında aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,3 artış kaydetti. Çekirdek enflasyonun aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Ağustos ayında çekirdek TÜFE aylık yüzde 0,3, yıllık ise yüzde 3,2 oranında artmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading