Binlerce vatandaşı ilgilendiriyor! Zam geldi 9 bin 077 TL oldu

Binlerce vatandaşı ilgilendiriyor! Zam geldi 9 bin 077 TL oldu

Aile ve Sosyal Bakanlığı zam haberini verdi. Aile ve Sosyal Bakanlığı tarafından yapılan destek ödemesine zam geldi.

Ekonomi

29.09.2024, 15:34

 

Bakanlık tarafından Temmuz ayında yapılan zam sayesinde evde bakım desteği ücretleri 9 bin 077 TL oldu. Türkiye geneli yapılan bu ödeme ile ilgili detaylar yer alırken, destek uygulamasından yararlanmak için gereken bilgiler açıklama yapıldı.

BU MAAŞ KİMLERE VERİLİR?

Evde bakım maaşı almak için hastalık, kaza sonucu ağır engelli olup bakıma muhtaç duruma düşmüş olmanız lazım. Ya da doğuştan ağır engelli olup bakıma ihtiyaç duyan bireylere, bakacak kimsesi ve geliri olmayan yaşlı bireyler için evde bakım maaşı ödenir.

Bakım maaşının ücreti bakıma muhtaç kişiye bakan kişinin hesabına yatırılmaktadır. 2024 yılı Eylül ayı sonrası bu maaştan birçok kişi faydalanmıştır. Yapılan hesaplara göre faydalanan kişi sayısı 555 binin üzerine çıktığı görüldü. Bu yardım ödemesi alan kişilerin yaklaşık 350 bini ağır engelli, yaklaşık 205 bini ise yaşlı bireylerden oluşmaktadır. Bu yapılan yardım ödemesi ile engelli ve yaşlı bireyler yaşam kalitesi açısından önemli derecede olumlu etkilediği söylenmektedir.

GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?


Evde bakım maaşı, bakıma muhtaç kişiye bakmakla sorumlu olan kişiye ödenir. Bu ödemeden yararlanmak için bakıma muhtaç kişinin gerçekten bakıma muhtaç olduğunu kanıtlanmalı. Bu kanıt için bakıma muhtaç olduğuna dair belgeleye ihtiyaç duyulmaktadır. Daha sonra gelirinin asgari ücretin 3/2'sinden az olması gereklidir.

Evde bakım maaşı şartlarının 2024 koşulları;

Sağlık Kurulu Raporu ile ağır engelli (%90 ve üzeri engellilik oranı) olarak belgelenmelidir.
Bireyin bakımını üstlenecek bir aile üyesinin olması gereklidir. Bu aile kişinin sosyal güvencesinin olmaması gerekir.
Bakıma muhtaç kişinin ise sosyal güvencesi olmamalıdır. Hatta emeklilik maaşı almamalıdır.
Hanedeki herkesin, gelirinin hanedeki kişi sayısına bölündüğünde, kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 2/3'ünden fazla olmaması gereklidir.


NASIL BAŞVURU YAPILABİLİR?


Bu yardım için gerekli belgeleri hazırladıktan sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı il ve ilçe müdürlüklerine veya sosyal hizmet merkezlerine gidilip, başvuru yapılabilir.

YARDIM BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

T.C. Kimlik belgesi
Engelli raporu
Bakmakla yükümlü bireylerin gelir beyanı
Engellinin vasisi varsa vasi raporu
Nüfus cüzdanın sureti
Aile nüfus kaydı
İkametgâh

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Tolga Çolak

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading