Yandex Metrica

Borsada eylül ayı nasıl geçecek? Faiz indirimleri olacak mı?

Borsada eylül ayı nasıl geçecek? Faiz indirimleri olacak mı?

ABD'de gelecek hafta faiz indirimi beklentisi artarken, gelişmekte olan ülkelere yönelik ise para akışının hazılanacağı öngörülüyor. Uzmanlar, Türkiye'nin CDS'lerdeki düşüş ve kredi notu artışlarıyla diğer ülkelerden ayrıldığını belirtti ve bu durumun öncellikli olarak tahvil piyasasında, ardından ise borsa yatırımında hızlı bir girişle sonuçlanacağı düşünülüyor.

Ekonomi

10.09.2024, 10:52

Merkez Bakası Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole'da faizde indirim beklentisinin ilk sinyallerini vermişti.

17-18 Eylül'de yapılacak Fed toplantısının ardından faiz kararı açıklanacak.  6-7 Kasım ve 17-18 Aralık tarihlerinde de toplanacak.

ABD'de faiz indirim beklentisi oluşmuşken geçtiğimiz günlerde açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisi kafaları karıştırdı.

İletişim Başkanı Altun'dan OVP paylaşımı: 'Mihenk taşı olacağına inanıyorum' İletişim Başkanı Altun'dan OVP paylaşımı: 'Mihenk taşı olacağına inanıyorum' Haberi Görüntüle

ÇOK DEĞİŞKEN

Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre; Yatırımcılar, Fed'in şu anda yüzde 5.25 ila 5.5 aralığında olan faiz bandının bu ay çeyrek baz puan düşürmesine hâlâ en yüksek ihtimali veriyor. Yarım puanlık bir indirim üzerine pozisyon alanlar da var.

Bank of America'nın araştırma bölümü, Fed'in eylül toplantısından başlayarak her toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimi yapmasını bekliyor. BofA Research'ün yayımladığı rapora göre Fed'in, Mart 2025'ten itibaren de her çeyrek dönemde 25 baz puanlık faiz indirimine yöneleceği öngörülüyor.

İstifa eden tazminat alabilir mi? 3600-4500-4600 prim gününe ulaşnlar... İstifa eden tazminat alabilir mi? 3600-4500-4600 prim gününe ulaşnlar... Haberi Görüntüle

KADEMELİ BORSA

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, 25 baz puan indirim beklediğini belirterek, "Ben bu ayki toplantıda 25 baz puan faiz indirimi bekliyorum. Yılın tamamında ise 50-75 baz puanlık bir indirim bekliyorum. Yani bu yıl içindeki üç toplantının en az ikisinde bir indirim olabilir. Kasım ayındaki toplantıda bir indirim olmama ihtimali var, çünkü ABD seçimi olacak.

2016 ve 2020 yıllarında gelişmiş ülkelerde faiz indirimi olan dönemlerde gelişmekte olan ülkelere ciddi bir para akışı olmuştu. Faizlerin düşük seyrettiği dönemde ve pandemi sırasında ciddi bir para akışı olduğunu gözlemledik. Türkiye bu iki dönemden çok fazla yararlanamadı. Ancak bu kez reytinglerde yükseliş ve aynı zamanda piyasada CDS'lerdeki düşüş ile birlikte Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında pozitif yönde ayrıştı.

Dolayısıyla hızlı bir para akışı olacaktır. Türkiye'ye para girişi öncelik tahvil piyasasında olur. Çünkü şu anda faiz oranları yüksek ve ileride de faizlerde düşme olacaktır. Bu nedenle yatırımcı açısından Türk tahvilleri iyi bir getiri fırsatı sunuyor. Ayrıca kademeli olarak doğrudan borsaya giriş de olacaktır. Ardından da şirket birleşme ve satın alma işlemleri göreceğimiz bir patikaya da gireriz" dedi.

Almanya'da büyük gerileme: 2021'den beri en düşük seviyesinde Almanya'da büyük gerileme: 2021'den beri en düşük seviyesinde Haberi Görüntüle

TCMB POLİTİKALARI

 Türkiye gibi daha yüksek faiz oranları sunabilen ülkelere fon akışını artırabileceğini belirten GCM Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır, "Sıkı para politikasında önemli bir süreç izleyen ABD'nin faiz indirim temposuna kademeli bir şekilde mi yoksa daha agresif bir tempo ile giriş yapacağı hususu Türkiye gibi gelişen ülkelerin takip edeceği en önemli konu başlığı.

Bu süreçte ekim ayında eylül TÜFE verisinin mevcut politika faizinin altına sarkması ile birlikte bankanın gelecek dönem içerisinde hangi zamanlamada faiz politikasında değişime gideceği tartışması iç tarafta takip edilecek olsa da hem gelecek dönemdeki olası indirimlerin şiddetinin agresif olmayacağı hem de TCMB'nin süreci mümkün olabildiğince ötelemeye yönelik mesajlarına devam etme düşüncesi fon akışında Türkiye cephesini ön planda tutabilir.

Tabi burada 8 Kasım tarihinde TCMB'nin yılın son enflasyon raporu sunumunda vereceği mesajlar bankanın gelecek dönemli politikasında izleyeceği olası değişimler için referans olarak dikkate alınabilir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Kübra Ak

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading