Boykot eritir seni Pepsi! İsrail'i desteklemenin bedelini ağır ödedi: 200 milyon dolar

Boykot eritir seni Pepsi! İsrail'i desteklemenin bedelini ağır ödedi: 200 milyon dolar

ABD merkezli gıda devi PepsiCo'nun 2024 yılı üçüncü çeyrek gelirleri, piyasa beklentilerinin gerisinde kaldı. İsrail'e verdiği destek nedeniyle dünya genelinde uygulanan boykotların şirketin mali sonuçlarını olumsuz etkilediği düşünülüyor.

Ekonomi

08.10.2024, 20:46

ABD merkezli gıda ve içecek devi PepsiCo, 2024 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Şirketin net gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %0,6 azalarak 23,31 milyar dolara geriledi. 2023’ün aynı çeyreğinde bu rakam 23,45 milyar dolar seviyesindeydi. Analistler, şirketin bu dönemde 23,8 milyar dolar gelir elde etmesini bekliyordu, ancak sonuçlar beklentilerin altında kaldı.

FINDIK üreticileri paniğe zorlanıyor! Manipüle iddialarıyla fiyatlar çakıldı FINDIK üreticileri paniğe zorlanıyor! Manipüle iddialarıyla fiyatlar çakıldı Haberi Görüntüle

BOYKOTUN ETKİLERİ MALİ TABLOLARA YANSIDI

PepsiCo’nun gelirlerinde özellikle İsrail’e verilen destek nedeniyle uygulanan boykotların önemli bir rol oynadığı düşünülüyor. Şirketin Avrupa dışındaki tüm bölgelerde gelir kaybı yaşaması, bu boykotların küresel ölçekte etkili olduğunu gözler önüne serdi. Avrupa’da gelirler %7 artarken, Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya’da %4, Asya Pasifik ve Çin bölgesinde %2, Latin Amerika’da ise %5 oranında düşüş kaydedildi.

PepsiCo’nun İsrail ile olan ticari ilişkileri ve bu ülkeye verdiği destek, şirketin gelirlerinde beklenen artışın aksine düşüş yaşanmasına neden oldu. Boykot çağrıları dünya genelinde etkisini gösterirken, şirketin mali tablolarına yansıyan bu olumsuzluklar, boykotun küresel çapta yankı ve karşılık bulduğunu da gösterdi.

İngiltere'den flaş yaptırım kararı: Rusya'nın hedeflerine darbe! İngiltere'den flaş yaptırım kararı: Rusya'nın hedeflerine darbe! Haberi Görüntüle

KUZEY AMERİKA'DA DÜŞÜŞ DAHA KESKİN

PepsiCo’nun Kuzey Amerika'daki performansı da zayıflık gösterdi. Şirketin atıştırmalık bölümünde Frito-Lay’in geliri %1 azalırken, Quaker Foods’ta bu oran %13’ü buldu. Hem yiyecek hem de içecek bölümlerinde hacim bazında %2'lik bir azalma yaşandı. PepsiCo’nun net karı ise %5 azalarak 2,9 milyar dolara geriledi. Hisse başına kar da geçen yılın aynı dönemine göre 2,24 dolardan 2,13 dolara düştü.

Bakan Uraloğlu rakamları açıkladı: Havalimanlarımız uçtu! İşte yılın ilk 9 ayındaki yolcu sayısı... Bakan Uraloğlu rakamları açıkladı: Havalimanlarımız uçtu! İşte yılın ilk 9... Haberi Görüntüle

GELİR TAHMİNİ AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ

PepsiCo, yıl sonu gelir beklentisini de aşağı yönlü revize etti. Daha önce %4 oranında organik gelir artışı bekleyen şirket, bu tahmini düşük tek haneli bir artış olarak güncelledi. Şirketin CEO’su Ramon Laguarta, Kuzey Amerika’daki zayıf performans ve uluslararası pazarlardaki jeopolitik gelişmeler sebebiyle yaşanan aksamalara rağmen, üçüncü çeyrekte direnç göstermeye çalıştıklarını dile getirdi.

FINDIK üreticileri paniğe zorlanıyor! Manipüle iddialarıyla fiyatlar çakıldı FINDIK üreticileri paniğe zorlanıyor! Manipüle iddialarıyla fiyatlar çakıldı Haberi Görüntüle

PEPSICO NEDEN BOYKOT EDİLİYOR, İSRAİL'İ Mİ DESTEKLİYOR?

PepsiCo, İsrail merkezli SodaStream ve Sabra markalarına olan ortaklığı nedeniyle uzun süredir eleştirilerin odağında. SodaStream, İsrail'in yasadışı yerleşimlerinde faaliyet gösteren fabrikalarla dikkat çekiyor. Filistinli çalışanların bu fabrikalarda ayrımcılığa maruz kaldıkları iddiaları, uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Sabra markasının %50'sine sahip olan PepsiCo'nun, bu markanın ana hissedarı Strauss Group ile ortaklığı da tepki çekiyor. Strauss Group, İsrail askeri birimlerine destek sağlıyor ve bu da boykot çağrılarının temel gerekçelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading