Böyle makas olmaz! Bir kilogram zeytinin maliyeti açıklandı: Arada fahiş fark var

Böyle makas olmaz! Bir kilogram zeytinin maliyeti açıklandı: Arada fahiş fark var

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bu yıl bir kilogram zeytinin üretim maliyetinin 34,2 lira olduğunu açıklarken, üretici ve tüketici arasındaki fiyat makası dikkat çekti. Piyasada zeytin fiyatlarının 200 ila 700 TL arasında değiştiği görülüyor. 

Ekonomi

14.10.2024, 21:15

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifler Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, uzman ekiplerin üretici ortaklardan topladığı saha verileriyle yapılan hesaplamalara göre, bu yıl 1 kilogram zeytinin üretim maliyetinin 34,2 lira olduğunu duyurdu. Ancak piyasada zeytinin satış fiyatları oldukça yüksek seyrediyor. Marketlerde ve online satış platformlarında 1 kilogram zeytin 200 TL'den başlayarak, 600-700 TL'ye kadar çıkabiliyor.

Uzmanlar uyardı:18 Eylül'e dikkat! Bitcoin'de dikkat çeken 'balina' hareketi! Uzmanlar uyardı:18 Eylül'e dikkat! Bitcoin'de dikkat çeken 'balina' hareketi! Haberi Görüntüle

HASAT ÖNCESİ MALİYET HESAPLAMALARI

Marmarabirlik, zeytin hasat mevsimi öncesinde yoğun saha çalışmaları gerçekleştirdi. Elde edilen verilere göre, 10 dönümlük zeytinlik ve 250 ağaç üzerinden yapılan değerlendirmelerde üretim maliyetleri detaylandırıldı. Gübreleme, budama, ilaçlama, sulama ve akaryakıt gibi kalemler hesaplanarak, bir kilogram zeytinin maliyetinin 34,2 lira olduğu belirlendi. 10 dönümlük bir zeytinlikte toplam üretim maliyeti ise 273 bin 600 lira olarak açıklandı.

Paralar bugün hesaplara yatıyor: Bakan müjdeyi verdi: Toplam 3,7 milyar lira ödeme yapılacak Paralar bugün hesaplara yatıyor: Bakan müjdeyi verdi: Toplam 3,7 milyar... Haberi Görüntüle

ZEYTİNDE VERİMLİLİK ARTIŞI

Hidamet Asa, geçen yıla oranla ağaç başına verimliliğin yüzde 100 arttığını belirtti. İznik ve Orhangazi bölgelerinde ise bu oran yüzde 200'e ulaştı. Asa, "Ağaç başına verim arttıkça, kilogram başına maliyet düşer. Üreticimize destek olmak amacıyla ürün alım fiyatlarımızı geçen yıl yüzde 160, bu yıl ise yüzde 145 oranında artırdık." dedi.

Son 15 gün! GSS borcu olanlar aman dikkat! Sonu hapiste bitebilir Son 15 gün! GSS borcu olanlar aman dikkat! Sonu hapiste... Haberi Görüntüle

SPEKÜLASYONLARA KARŞI UYARI

Zeytin maliyetiyle ilgili spekülatif açıklamalara karşı üreticileri uyaran Asa, doğru maliyet hesaplamalarının ağaç başına alınan verimlilikle yapılması gerektiğini vurguladı ve "Zeytin az olduğunda ağaç başına verim düşer, bu da maliyetin artmasına neden olur. Zeytin fazla olduğunda ise verim artar ve maliyet düşer." ifadelerini kullandı. Asa, Marmarabirlik’in teknik ekiplerinin sahadan aldığı verilerle maliyet hesaplamalarını titizlikle yaptığını belirtti.

TEMU Türkiye'de var mı, yasaklandı mı? TEMU Türkiye'de var mı, yasaklandı mı? Haberi Görüntüle

REKOLTE BEYANLARI YÜKSELDİ

Asa, bu yıl gelen rekolte beyanlarının geçen yıla göre iki kat arttığını ve 96 bin tona ulaştığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl tüm kooperatiflerden gelen toplam rekolte beyanı 44 bin 864 ton iken, bu yıl bu rakamın 96 bin tona ulaşması, verimliliğin yüksek olduğunu gösterdi.

12 yeni iç hat müjdesi: Bakan Uraloğlu tarih verdi 12 yeni iç hat müjdesi: Bakan Uraloğlu tarih verdi Haberi Görüntüle

ZEYTİN FİYATLARINDAKİ FAHİŞ ARTIŞ

Zeytin maliyetinin 34,2 lira olarak açıklanmasına rağmen, piyasalardaki fahiş fiyat artışı dikkat çekiyor. Marmarabirlik’in açıklamaları, üretici ve tüketici arasındaki büyük fiyat farkını gözler önüne serdi. Özellikle marketlerde ve online platformlarda 1 kilogram zeytinin fiyatı 200 TL'den başlayarak 600-700 TL’ye kadar çıkarken, bu fiyatların tüketici üzerinde büyük bir yük oluşturduğu görülüyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading