Sitede Ara

Bu zam ilaç gibi gelecek! 12.500, 13.400, 15.000 TL emekli maaşı alanlar dikkat! Seyyanen zam müjdesi

Bu zam ilaç gibi gelecek! 12.500, 13.400, 15.000 TL emekli maaşı alanlar dikkat! Seyyanen zam müjdesi

16 milyon emeklinin gözü kulağı Ocak 2025'te yapılacak maaş zammına çevrildi. Temmuz ayında 12.500 TL’ye yükseltilen taban maaşın Ocak ayında yeniden artması gündemde. Ayrıca, emekli maaşlarına yapılacak enflasyon farkı zammının yanı sıra, refah payı zammı olup olmayacağı da merak ediliyor.

Ekonomi

29.09.2024, 17:25

Milyonlarca emekli gözünü kulağını Ocak ayında yapılacak zamma çevirdi. Temmuz ayında yapılan düzenleme ile taban emekli maaşı 12.500 TL’ye yükseltilmişti. Şimdi gözler Ocak zammına çevrilmiş durumda. Peki Ocak ayında emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? Emekli maaşı nasıl hesaplanıyor? 

2024 yılında 16 milyon emekli Ocak ve Temmuz aylarında maaş zamları aldı. Ocak ayında refah payı ile yapılan zam, Temmuz'da 6 aylık enflasyon verilerine göre belirlendi. Şimdi gözler, 2025 Ocak ayında yapılacak maaş artışlarına çevrildi. Emekli ve memur maaşları, son 6 aylık enflasyona göre hesaplandığı için yılsonunda açıklanacak oran büyük önem taşıyor.

Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyonunun yüzde 41.5 olarak beklendiği belirtiliyor. Bu oran referans alındığında, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon artışı yüzde 13.44 olurken, memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile artış yüzde 9.31'e ulaşıyor. Ayrıca, 12.500 TL'lik mevcut taban aylığın artırılması da gündemde.

Yeni düzenleme yolda! Emekliler için 2025 planı ortaya çıktı: İkinci emeklilik dönemi başlıyor! Yeni düzenleme yolda! Emekliler için 2025 planı ortaya çıktı: İkinci... Haberi Görüntüle

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIYOR?

Emekli maaşları belirlenirken, sigortalıların çalışma hayatları boyunca ödedikleri prim miktarları yani brüt maaşlarına göre kesilen primler dikkate alınıyor. Emekli aylıkları için üç ayrı dönem üzerinden hesaplama yapılıyor.

1999 öncesi: Yüksek aylık bağlama oranı ve güncelleme katsayısı kullanılıyor.

1999-2008 dönemi: Aylık bağlama oranı düşse de enflasyon oranları güncelleme katsayısına katılıyor.

2008 sonrası: Düşük aylık bağlama oranı uygulanıyor, ancak enflasyon oranı ve büyüme hızı gibi güncellemeler devreye giriyor.

Bu üç dönemin hesaplamaları toplanarak emekli maaşı belirleniyor. Dolayısıyla çalışma hayatında düşük maaş alanların emekli maaşları da düşük oluyor.

Borsa İstanbul zirveyi zorluyor! Beklenen seviyeyi aştı Borsa İstanbul zirveyi zorluyor! Beklenen seviyeyi aştı Haberi Görüntüle

KÖK MAAŞ NEREDEN HESAPLANIYOR?

Kök maaş, emeklinin gerçek aylığını ifade ediyor. Primlerle hesaplanan bu maaş, net maaşınızı, yani kök maaşınızı belirliyor. Bu maaşa yüzde 4 oranında ek ödeme yapılarak bankaya yatırılıyor. E-devlet üzerinden "net maaş" bölümünde kök maaşınızı görebilirsiniz. Bu maaşınıza yüzde 4 ek ödeme eklendikten sonra toplam ödeme bankaya yatırılıyor.

Tabela değişti! 17 Eylül benzin ve motorin güncel akaryakıt fiyatları ne kadar oldu? Tabela değişti! 17 Eylül benzin ve motorin güncel akaryakıt fiyatları... Haberi Görüntüle

TABAN MAAŞ NASIL UYGULANIYOR?

Pandemi döneminde başlayan uygulama ile en düşük emekli maaşı belirleniyor. Şu anki taban maaş 12.500 TL olarak uygulanıyor. Kök maaşınız 12.500 TL’nin altındaysa Hazine tarafından yapılan sosyal ödeme ile bu rakam tamamlanıyor. Örneğin, kök maaşı 10.000 TL olan bir emekliye, 2.500 TL sosyal destek ile 12.500 TL ödeniyor. Bu sosyal destek enflasyon artışlarında dikkate alınmıyor.

Tüm zamanların zirvesinde! Altın kritik eşiğe dayandı: İşte 25 Eylül güncel altın fiyatları... Tüm zamanların zirvesinde! Altın kritik eşiğe dayandı: İşte 25 Eylül... Haberi Görüntüle

MEMUR EMEKLİSİNDE KÖK MAAŞ VAR MI?

Kök maaş uygulaması tüm emeklilerde olduğu gibi memur emeklileri için de geçerli. Net maaş, kazançlara göre hesaplanıyor ve buna yüzde 4 ek ödeme ekleniyor. Ancak taban maaş uygulaması sadece SSK ve Bağ-Kur emeklileri için geçerli.

Türkiye doğru yolda! Dünyaca ünlü ekonomistten enflasyon değerlendirmesi: Düşüş resmen başladı Türkiye doğru yolda! Dünyaca ünlü ekonomistten enflasyon değerlendirmesi: Düşüş resmen... Haberi Görüntüle

ZAMLAR HANGİ MAAŞA YAPILIYOR?

Emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan kök maaşları zamlar için referans oluyor. Taban maaşa tamamlamak için yapılan sosyal destek zam kapsamında olmadığından, zamlar emeklinin kök maaşına yapılıyor. Örneğin, kök maaşı 10.000 TL olan bir emekliye 2.500 TL sosyal destek ile 12.500 TL ödeniyor, ancak zamlar 10.000 TL üzerinden hesaplanıyor.

AB'ye soğuk duş: Otomobil satışları dipte AB'ye soğuk duş: Otomobil satışları dipte Haberi Görüntüle

OCAK ZAMMI YÜZDE KAÇ OLACAK?

Ocak 2025'te yapılacak zamlar için enflasyon verileri referans alınacak. OVP'deki yüzde 41.5 beklentisi doğrultusunda, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon artışı yüzde 13.44, memurlar ve memur emeklileri içinse yüzde 9.31 olacak.

Benzine okkalı zam yolda! O tarihten itibaren depoları fulleyin! Benzine okkalı zam yolda! O tarihten itibaren depoları fulleyin! Haberi Görüntüle

REFAH PAYI ÖDENİR Mİ?

Son dönemlerde, hükümet enflasyonun üzerine ilave artışlar yaparak refah payı ödemesi gerçekleştiriyor. Ocak ayında da hem memur hem de SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranlarının refah payı ile artırılması gündemde.

Kira tespit davalarında yeni dönem! İlk kez yapay zeka devreye girdi Kira tespit davalarında yeni dönem! İlk kez yapay zeka devreye... Haberi Görüntüle

TABAN MAAŞ DEĞİŞECEK Mİ?

Her zam döneminde en düşük emekli maaşı yenileniyor. Son olarak Temmuz ayında 10.000 TL olan taban maaş 12.500 TL’ye yükseltilmişti. Ocak ayında da bu rakamın artırılması bekleniyor. Eğer bu artış yapılmazsa, 11.000 TL ve altındaki kök maaş sahiplerinin sıfır zam alması tehlikesi doğabilir. Bunun önüne geçmek için taban maaşın da zam oranı kadar artırılması bekleniyor.

Yumurtalarda tüketim süresi değişti! İsrafa karşı yeni uygulama Yumurtalarda tüketim süresi değişti! İsrafa karşı yeni uygulama Haberi Görüntüle

YENİ TABAN MAAŞ KAÇ LİRA OLACAK?

Yeni taban maaş artışına dair bazı alternatifler mevcut:

6 aylık enflasyon verisine göre (yüzde 13.44) taban maaş 12.500 TL’den 14.180 TL’ye çıkıyor.

Yıllık enflasyon oranı (yüzde 41.5) ile hesaplandığında, yeni rakam 17.687 TL oluyor.

Refah payı eklenirse, yüzde 20 artışla 15.000 TL, yüzde 25 artışla ise 15.625 TL’ye çıkıyor.

Pegasus'tan dünyada bir ilk: Klon kaptan! Yolcular yapay zeka ile şok geçirdi Pegasus'tan dünyada bir ilk: Klon kaptan! Yolcular yapay zeka ile... Haberi Görüntüle

TABAN MAAŞ ARTIŞI EMEKLİLERE NASIL YANSIYACAK?

Taban maaşa yapılacak artış, sosyal ödemeleri de artıracak. Kök maaşı taban maaşın altında olan emeklilere yapılan sosyal destek, yeni taban maaşa tamamlanacak. Örneğin, kök maaşı 10.000 TL olan bir emekliye, şu anda 12.500 TL ödeniyor. Taban maaş 15.000 TL’ye çıktığında, kök maaş zamlandığında hala 15.000 TL'nin altında kalırsa yeniden sosyal destek verilecek.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading