BYD'nin hamlesi Çin devlerini harekete geçirdi: Bir otomotiv firması daha 'Türkiye' dedi! Yatırıma geliyor...

BYD'nin hamlesi Çin devlerini harekete geçirdi: Bir otomotiv firması daha 'Türkiye' dedi! Yatırıma geliyor...

BYD'nin açtığı yatırım kapısını bir Çin devi daha çaldı. Anadolu Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çin merkezli otomotiv devi Chery'nin Türkiye'ye yatırım yapmaya hazırlandığını söyledi. 

Ekonomi

01.10.2024, 18:16

Çarpıcı değerlendirmelerde bulunan  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Sıkı diyalog halindeyiz, yatırım için son basamaklara geldik... Gerek Chery ile gerek başka markalarla Türkiye'nin potansiyelini paylaşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Chery Uluslararası Başkanı Guibing Zhang'ın 28 Eylül'de Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen Uluslararası Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'na katıldığını ve burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldiğini söyleyen Bakan Kacır, "Türkiye'de potansiyel bir yatırımı nasıl gerçekleştireceğimize ilişkin istişarelerde bulunduk" ifadelerini kullandı.

Black Friday 2024 Efsane Cuma ne zaman, hangi gün başlıyor? Black Friday 2024 Efsane Cuma ne zaman, hangi gün başlıyor? Haberi Görüntüle

"HEM FABRİKA HEM DE TEDARİKÇİ PARKI OLACAK"

Çin merkezli otomotiv devi BYD'nin Türkiye'de yaklaşık bir milyar dolarlık tesis kurma planı hakkında da konuşan Kacır, "2026'da üretim başlayacak. Hali hazırda imzalar atıldı. BYD, Manisa organize sanayi bölgemizde yer tahsisini tamamladı ve fabrika inşaatına ilişkin izin başvurularını gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Kacır, "160 hektarlık bir alandan söz ediyoruz. Bir Ar-Ge merkezi, 150 bin araçlık fabrika hem de bir tedarikçi parkı olacak. Dolayısıyla tedarikçi firmalar da burada yatırım yapacaklar." dedi.

Türkiye, Haziran'dan beri Çin merkezli araç üreticilerine yüzde 40 ek gümrük vergisi uyguluyor. Ancak yatırımı teşvik için yıllık araç üretim kapasitesi ve belirli oranda yatırım gibi bir takım unsurların karşılanması durumunda şirketler, bu ek vergilerden muafiyet hakkı kazanıyor.

Türkler yurt dışı yatırımını neye yaptı? İşte yüzde 43'lük artışla ağır basan yatırım... Türkler yurt dışı yatırımını neye yaptı? İşte yüzde 43'lük artışla... Haberi Görüntüle

CHERY MODELLERİ KAÇ TL'DEN SATILIYOR

Ülkeye yatırım yapan şirketleri bu vergiden muaf tutan Cumhurbaşkanı kararı, 5 Temmuz'da yürürlüğe girdi. BYD'nin bu teşvik haklarından faydalanması bekleniyor. BYD, elektrik otomobil satışlarında Elon Musk'ın Tesla'sıyla dünya birinciliği için rekabet ediyor.

Chery'nin yapacağı yatırım neticesinde benzer bir muafiyet hakkı kazanıp kazanmayacağı ise henüz belli değil. Chery otomobil modelleri Türkiye'de 1.3 milyon lira ila 2.1 milyon lira arasında satılıyor.

Tiggo 8 Pro modelinin Türkiye fiyatı 1.6 milyonken, araç Avrupa'da 36 bin euro'dan (yaklaşık 1.3 milyon lira) ve Çin'de 160 bin yuan'dan (yaklaşık 800 bin lira) satışa sunuluyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading