Yandex Metrica

Deutsche Bank'tan dolar/TL tahmini! İşte bekledikleri rakam

Deutsche Bank'tan dolar/TL tahmini! İşte bekledikleri rakam

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, yıl sonu dolar kuru, enflasyon ve büyüme beklentilerini açıkladı. Onay, doların yıl sonunda 36 TL olacağını öngörürken, enflasyonun yüzde 47 seviyesinde olmasını beklediklerini belirtti.

Ekonomi

25.09.2024, 17:42

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, 2024 yılı için dolar/TL kuru, enflasyon ve büyüme tahminlerini paylaştı. Onay, Türkiye'nin 2024 yılının ilk dokuz ayında gösterdiği ekonomik performansı “olumlu” olarak nitelendirerek, yıl sonuna dair beklentilerini "2024’ün ilk dokuz aylık döneminde, enflasyon mayıs ayında zirve yaptıktan sonra, ağustos ayında yüzde 52 seviyesine geriledi. Büyüme cephesinde yavaşlama işaretleri görülmekle birlikte, kompozisyon olarak daha sağlıklı bir yapıya kavuştuğunu ve cari açık sorununun önemli ölçüde gerilediğini gözlemliyoruz." sözleriyle açıkladı.

Dev otobüs firması iflas etti... Ekonomik krize dayanamadı! Seyahat etmek isteyenler o firmadan bilet alamayacak Dev otobüs firması iflas etti... Ekonomik krize dayanamadı! Seyahat etmek... Haberi Görüntüle

TL'NİN YÜKSEK GETİRİ SAĞLAMASI DİKKAT ÇEKİYOR

Onay, Türk lirasının gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek getiriyi sağlayan para birimlerinden biri olduğunu vurguladı.

Bu performansın arkasındaki faktörleri şu şekilde sıraladı:

  • Yabancı yatırımcıların artan ilgisi,
  • Yurtiçi hanehalkı ve kurumların TL'ye olan güveninin yükselmesi,
  • Merkez Bankası'nın TL'yi reel olarak değerli tutma iradesi.

Onay, Türkiye’nin ekonomisinin yabancı yatırımcılar açısından cazip hale geldiğini ve son altı ayda Türkiye’ye 30 milyar dolara yakın portföy girişi olduğunu belirtti. Ancak bu yüksek girişlerin ilerleyen dönemlerde aynı hızda devam etmeyebileceği konusunda da uyardı.

Emekliye katmerli müjde: 9000 TL ödeme hesaplara yatacak! Emekliye katmerli müjde: 9000 TL ödeme hesaplara yatacak! Haberi Görüntüle

YIL SONU DOLAR/TL BEKLENTİSİ 36 TL

Yiğit Onay, CNBC-e’ye yaptığı açıklamada dolar/TL ve enflasyon beklentileri hakkında “2024 yılı sonunda dolar/TL kurunun 36 seviyesinde olacağını öngörüyoruz. Enflasyonun ise yıl sonunda yüzde 47 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Büyüme tahminimiz ise yüzde 3 civarında.” yorumunda bulundu.

Onay ayrıca, Türkiye’nin enflasyonu 2025 yılı sonunda yüzde 23’e kadar düşürmeyi hedeflediğini, ancak bunun istikrarlı bir maliye politikası izlenmesine bağlı olacağını ifade etti.

Dünyaca ünlü kahve devi iflas etti Dünyaca ünlü kahve devi iflas etti Haberi Görüntüle

2025 YILI İÇİN İYİMSER BEKLENTİLER

Deutsche Bank ekonomisti, fiyat belirleyici firmaların enflasyon beklentilerinde son aylarda düşüş eğilimi görüldüğünü ve TL üzerindeki olumlu beklentilerin de arttığını belirtti. Onay, enflasyonu yüzde 20’nin altına çekmenin istikrarlı ve disiplinli bir maliye politikasını gerektirdiğine dikkat çekerek, 2025 sonu itibarıyla daha düşük enflasyon hedeflerinin mümkün olduğunu ifade etti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading